fbpx
Skip to main content
Prijemni ispit

IZDAVALI DIPLOME NA DIVLJE? Visokoškolske ustanove u Nišu pod lupom prosvetne inspekcije

Foto: Profimedia/ilustracija
Radili bez akreditacije

Niška poslovna škola strukovnih studija godinama je radila bez akretitacije i studentima izdavala diplome koje nisu validne. Prosvetna inspekcija je proteklom periodu kontrolisala njihov rad i naložila privremenu zabranu rada, jer nisu imali akreditaciju ni za tu ustanovu ni za studije.

KO JE "ZLATNA KOKA" BALKANA? Srbija samouvereno na tronu, dok Hrvati zlatne poluge ne vide ni na fotografiji!

KO JE "ZLATNA KOKA" BALKANA? Srbija samouvereno na tronu, dok Hrvati zlatne poluge ne vide ni na fotografiji!

NASTAVA PONOVO ONLAJN? Ministar Šarčević obrazložio - zašto da se zatvore škole u celoj Srbiji zbog jedne regije

NASTAVA PONOVO ONLAJN? Ministar Šarčević obrazložio - zašto da se zatvore škole u celoj Srbiji zbog jedne regije

DRŽAVNA MATURA ĆE ZAMENITI PRIJEMNI ISPIT: Zna se i datum kada kreće prvo pilotiranje

DRŽAVNA MATURA ĆE ZAMENITI PRIJEMNI ISPIT: Zna se i datum kada kreće prvo pilotiranje

Inspekcija je "češljala" više visokoškolskih ustanova u Nišu, pa je utvrdila da osim pomenute privatne ustanove, propusta ima i u državnom visokom školstvu. Naime, utvrdili su da dekanka Fakulteta umetnosti Univerziteta u Nišu prof. Suzana Kostić, zaboravila na vreme da podnese zahtev za reakreditaciju. Tako su, umesto do juna 2019. godine, zahtev Nacionalnom telu za akreditaciju podneli tek juna 2020. godine.

Ipak, ustanova je po hitnom postupku reakreditovana, pa diplome neće biti  dovedene u pitanje, što nije slučaj sa Poslovnom školom strukovnih studija. Diplome ove ustanove mogu biti priznate samo prvoj generaciji akademaca, upisanoj 2015. godine kada je ustanova imala početnu dozvolu za rad Ministarstva prosvete. Ona se izdaje na godinu dana, kada neka ustanova počne da radi kako bi imala dovoljno vremena da podnese zahtev za akreditaciju.

Ministar prosvete Mladen Šarčević potvrdio je inspekcijske nalaze.

- Ministarstvo i prosvetna inspekcija strogo se drže zakona i ova dva slučaja najbolje pokazuju da nema zaštićenih. Ne pravimo razliku u kontroli privatnih i državnih obrazovnih ustanova - kaže Šarčević.

- Studenti će moći da nastave školovanje u nekoj drugoj visokoj školi, koje će procenjivati koje od položenih ispita mogu da im priznaju - dodao je ministar.

Akademci koji su oštećeni, a za sada se ne zna koliko ih je, moći će i da traže nadoknadu za uplaćene školarine.

mladen-sarcevic
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

I u jednoj i u drugoj od ove dve pomenute visokoškolske ustanove negiraju da postoji bilo kakav problem u njihovom radu. Dekanaka fakulteta umetnosti u Nišu Suzana Kostić kaže da joj nije poznato da su napravili neki propust u vezi sa blagovremenim podnošenjem zahteva za reakreditaciju.

- Drugi put vodim fakultet kroz reakreditaciju. Prvi put je to bilo 2013. godine i nije bilo propusta. Fakultet nesmetano radi sve ove godine tako da nema potrebe da bilo ko brine - poručila je Kostićeva, koja je priznala da su imali posetu prosvetne inspekcije nedavno, ali da joj nije poznato kakav izveštaj su podneli.

I vlasnik Poslovne škole strukovnih studija prof. Bratislav Prokopović tvrdi da nemaju nikakav problem u poslovanju. Navodi da im rad nije zabranjen, već da su u postupku akreditacije.

- Bila je prosvetna inspekcija pre nekoliko dana, ali još nismo dobili neki izveštaj ili mišljenje i to je sve što mogu reći - kratak je bio Prokopović koji nije želeo da otkrije koliko studenata ima ovaj fakultet, niti koliko njih e diplomiralo u poslednjih pet godina.

Na njihovoj Fejsbuk stranici poslednje objave datiraju od prošle godine, a ni nastave ni studenata nema na adresi Devete brigade broj 6. u Nišu, uz obrazloženje da je zbog korone sve organizovano onlajn.

SD obrazovanje

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
19 Beograd