fbpx
Skip to main content
online nastava

NOVA OPCIJA U IGRI: Neizvesno kako će najmlađi osnovci pohađati nastavu, Vlada traži sastanak sa Kriznim štabom

Foto: SD/ilustracija
Odluka nije doneta na današnjoj sednici Vlade jer će biti održane još jedne konsultacije sa doktorima u Kriznom štabu.

Odluka o najmlađim osnovcima i na koji će način pohađati nastavu biće doneta sutra nakon razgovora članova Vlade sa medicinskim delom Kriznog štaba.

MLAĐI OSNOVCI PRELAZE NA ONLAJN NASTAVU: Šta muči roditelje - tri pitanja sa kojima se u koroni najčešće suočavaju

MLAĐI OSNOVCI PRELAZE NA ONLAJN NASTAVU: Šta muči roditelje - tri pitanja sa kojima se u koroni najčešće suočavaju

KORONA I OBRAZOVANJE: Pandemija kovida smanjila broj studenata

KORONA I OBRAZOVANJE: Pandemija kovida smanjila broj studenata

OSNOVCI NA ONLAJN NASTAVI, PRVI PUT IMAJU ČASOVE 45 MINUTA: Stiglo i detaljno upustvo o radu za učenike i nastavnike

OSNOVCI NA ONLAJN NASTAVI, PRVI PUT IMAJU ČASOVE 45 MINUTA: Stiglo i detaljno upustvo o radu za učenike i nastavnike

Inicijativa da se još jednom razmotri prelazak najmlađih osnovaca na onlajn nastavu pokrenuli su premijerka Ana Brnabić i ministar prosvete Branko Ružić. Oni se slažu da zbog problema koje imaju roditelji jer moraju na posao, a deca ne mogu da ostanu sama kući, treba još jednom staviti na sto predlog štaba da i najmlađi pohađaju nastavu onlajn.

Kako se saznaje, premijerka i ministar smatraju da đaci od prvog do četvrtog razreda ipak treba da idu u školu. Posebno se ovaj stav odnosi na prvake i drugi razred. Međutim, odluka nije doneta na današnjoj sednici Vlade jer će biti održane još jedne konsultacije sa doktorima u Kriznom štabu.

Medicinski deo štaba smatra da svi đaci treba da pređu na onlajn nastavu jer se novi soj virusa korone "spušta" i na najmlađe i oni sada ne samo što mogu biti učestaliji prenosioci već i oboljevaju.

online nastava
Foto: Profimedia

Isprva je zahtev medicinskog dela štaba bio da najmlađi već ovu nedelju ne idu u školu. Ali je to na predlog članova Vlade odloženo za naredni ponedeljak.

Međutim, učenje od kuće za najmlađe je strahovit problem za roditelje - rade, ali i nemaju nikog da im čuva decu. Tokom karantina prošle godine kada su i najmlađi učili od kuće bila je doneta mera po kojoj jedan roditelj može da ostane kući. Sada međutim, to nije slučaj i većina roditelja je u bezizlaznoj situaciji.

Neophodno je najmanje 14 dana da bi se smanjila cirkulacija virusa

Članovi Kriznog štaba doktor Predrag Kon i Branislav Tiodorović, poslednja dva dana posebno naglašavaju da je trenutnih pet dana koliko važe mere zaključavanja premalo da bi dale efekat. Kako kažu neophodno je najmanje 14 dana da bi se smanjila cirkulacija virusa.

Predrag Kon
Predrag Kon
Foto: Srbija Danas

Istovremeno dr Kon je najavio da bi za pojedine delatnosti mogle da se ublaže mere i da počnu da rade. To se odnosi na male preduzetnike, obućare, frizere... Ovu najavu pozdravili su čelnici grada Beograda, a predsednik gradske Skuštine Nikola Nikodijević je rekao da se Grad Beograd od početka epidemije zalaže za propisivanje posebnih mera za određene delatnosti i rigoroznu kontrolu i kažnjavanje onih koji ih krše. Ali, da preduzetnicima treba omogućiti da rade.

Kao i za škole, tako i za pojedine delatnosti još uvek se ne zna koliko će medicinski deo Štaba biti spreman na ublažavanje i šta će na kraju biti kompromis.

SD obrazovanje

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD energetika

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
1 Beograd