fbpx
Skip to main content
Korona virus

ONLAJN NASTAVA JE SVE BLIŽA: Situacija u srpskim školama zabrinjava, sve je više zaraženih, neki uveliko uče od kuće

Foto: SD/Ilustracija
Škole ubrzano privode polugodište kraju, jer je gotovo izvesno da će raspust početi 21. decembra.

Odluka da li će đaci u Srbiji preći na onlajn nastavu ili će nekako "izgurati" normalan nastavni proces do 21. decembra, kada bi trebalo da počne raspust za učenike na celoj teritoriji Srbije, još uvek se "vaga".

ĐACI ĆE SE OBRADOVATI NOVIM VESTIMA: Ministar prosvete objavio da je moguć raniji početak raspusta

ĐACI ĆE SE OBRADOVATI NOVIM VESTIMA: Ministar prosvete objavio da je moguć raniji početak raspusta

RODITELJI I NASTAVNICI NA MUKAMA: U prvom tromesečju znanje manjka đacima, u drugom razredu ne znaju da čitaju

RODITELJI I NASTAVNICI NA MUKAMA: U prvom tromesečju znanje manjka đacima, u drugom razredu ne znaju da čitaju

ŠKOLE PRELAZE NA ONLAJN NASTAVU, ALI NE SVI ĐACI? Par opcija je na stolu, zvanična odluka očekuje se u ponedeljak

ŠKOLE PRELAZE NA ONLAJN NASTAVU, ALI NE SVI ĐACI? Par opcija je na stolu, zvanična odluka očekuje se u ponedeljak

Analizira se epidemiološka situacija po školama, a konačanu preporuku koja bi važila na teritoriji cele dražave donosi državni Krizni štab.

- Procenjuje se koliko je virus ušao u školske kolektive, a rizik prenošenja u samoj školi postao je veći nego u samoj zajednici, a kada će nastupiti trenutak kada će celo školstvo da pređe na onlajn nastavu to sada ne mogu da kažem, sigurno da se približava - rekao je dr Srđa Janković, član Kriznog štaba.

Đaci
Đaci
Foto: Profimedia

- Odeljenja prelaze na onlajn nastavu kada se za to steknu uslovi. Stav Kriznog štaba je da se što duže moguće niži razredi zadrže u školi, delimično i zbog toga što mlađa deca ne mogu sama da ostaju kod kuće - dodaje on.

Istovremeno, kada je reč o lokalnim samoupravama, ostavljeno je da na preporuku lokalnog kriznog štaba, đaci u tim gradovima mogu da pređu na učenje od kuće. Tako su se škole u gradovima u kojima je proglašeno vanredno stanje - Vrbasu, Bujanovcu, Paraćinu, Temerinu i Boru, kao i neke škole u Nišu - prebacile na onlajn nastavu.

Više đaka bi časove na daljinu 

Kako kažu roditelji, u školama se povećava broj zahteva za prelazak dece sa "normalne" na onlajn nastavu, kao što je slučaj u Šestoj beogradskoj gimnaziji. Inače, na početku školske godine, roditeljima je predočeno da deca mogu svakog meseca da se prebace na onlajn nastavu i obratno.

Ipak, u većini obrazovnih ustanova u Srbiji radi se normalno, iako u gotovo svakoj ima inficiranih i nastavnika i učenika, kao i onih koji su u samoizolaciji zbog kontakta.

Škole ubrzano privode polugodište kraju, jer je gotovo izvesno da će raspust početi 21. decembra. Za to je, međutim, potrebno izmeniti školski kalendar.

Ministar prosvete Branko Ružić rekao je juče da se pominje ideja da se ujednače školski kalendari AP Vojvodine sa ostatkom Srbije i da zimska pauza može da bude od 21. decembra do 20. januara, kako bi se pokrili svi praznici.

On je naglasio da se škole zasada ne zatvaraju, ali da uvek postoji mogućnost prelaska na onlajn nastavu. Rekao je da će se razgovarati o prelasku na onlajn za starije razrede osnovnih škola i za srednjoškolce. Govoreći o broju zaraženih u prosveti koji se uvećava, Ružić je poručio:

- Brojevi su po statistici zanemarljivi, ali sistem ima nivo do kojeg može da izdrži taj udar koji dolazi spolja, ne iz obrazovnog sistema, jer obrazovni sistem nije mesto gde je transmisija virusa prisutna u tom visokom nivou - naveo je.

Da li znaš nekoga od svojih vršnjaka ko je napravio tajnu ili javnu grupu na nekoj od društvenih mreža sa ciljem ismejavanja nekog od vršnjaka?

SD obrazovanje

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD energetika

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
1 Beograd