fbpx
Skip to main content
vrtić

POMOĆ ONIMA KOJIMA JE TO NAJPOTREBNIJE: Vrtić besplatan za oko 5.700 mališana u Beogradu

Foto: Profimedia
Prema rečima Slavka Gaka, sekretara za obrazovanje i dečju zaštitu, Grad finansira vrtić za 5.684 dece

Pravo na besplatan boravak u vrtićima, u ovoj školskoj godini, ostvarilo je više od 5.500 mališana, uzrasta od jedne do šest godina. U odnosu na prošlu godinu, na spisku je 48 više dece.

RADOST KOJA NEMA CENU: Meridian posetio decu na Kosovu i Metohiji (FOTO)

RADOST KOJA NEMA CENU: Meridian posetio decu na Kosovu i Metohiji (FOTO)

NOVI USPEH NAŠIH ĐAKA: Učenici Matematičke gimnazije osvojili još sedam medalja

NOVI USPEH NAŠIH ĐAKA: Učenici Matematičke gimnazije osvojili još sedam medalja

"MATURA JE KRUNA OSMOGODIŠNJEG OBRAZOVANJA" Oglasio se ministar Ružić o završnim ispitima u osnovnim školama

"MATURA JE KRUNA OSMOGODIŠNJEG OBRAZOVANJA" Oglasio se ministar Ružić o završnim ispitima u osnovnim školama

Računica govori da je svako deseto dete uključeno u državani sistem predškolskog obrazovanja, oslobođeno plaćanja obdaništa. Iz gradske kase se, svakog meseca, na ime subvencije za ove namene izdvaja više od 155 miliona dinara, što na godišnjem nivou iznosi oko dve milijarde dinara.

Prema rečima Slavka Gaka, sekretara za obrazovanje i dečju zaštitu, Grad finansira vrtić za 5.684 dece. Najveći broj njih, više od 97 odsto, ovu beneficiju ostvaruje na ime prava na besplatan boravak u vrtiću trećeg i svakog narednog deteta.

- Socijalna politika Grada i sekretarijata je, pre svega, pomoć onima kojima je to najpotrebnije i oni su oslobođeni plaćanja vrtića - ističe Gak.

NAJVIŠE NA NOVOM BEOGRADU

PO osnovu trećeg i svakog narednog deteta, u vrtiću besplatno boravi 5.582 mališana. Slede deca bez roditeljskog staranja, njih 34, zatim 65 najmlađih sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, kao i troje dece iz Sigurne kuće.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Najveći broj dece besplatno ide u obdaništa na Novom Beogradu - više od 700, slede Čukarica, Zvezdara, Zemun...Najmanji broj dece koja besplatno idu u vrtić je u Sopotu, što je i očekivano jer se radi o maloj predškolskoj ustanovi.

- Imajući u vidu značaj predškolskog obrazovanja i vaspitanja za decu, ali imajući na umu i ekonomski položaj roditelja, račun koji oni i mimo ovih kategorija dobijaju za vrtić, je 20 odsto od realne cene koštanja boravka dece, odnosno ekonomske cene. Takođe, tu je i pomoć osetljivim kategorijama, ali i roditeljima čija deca nisu dobila mesto u državnim vrtićima. Time se pokazuje da je jedna od najvažnijih uloga, koju gradske institucije moraju imati kao prioritet, interes roditelja i građana - rekao je Gak.

Ekonomska cena boravka dece u državnom vrtiću neće biti menjana ni ove godine i iznosi oko 28.000 dinara. Na računu, koji roditelji dobijaju svakog meseca, iznos je oko 5.600 dinara, dok se ostatak do pune cene, u iznosu nešto većem od 22.000 finansira iz budžeta grada. Skupština grada u istom iznosu subvencioniše i boravak oko 18.000 dece u privatnim vrtićima, za šta je od početka projekta izdvojeno više od 11 milijardi dinara.

Za obnavljanje prava za punu nadoknadu troškova boravka u predškolskoj ustanovi, dovoljno je da roditelji na početku školske godine podnesu zahtev, uz ličnu kartu.

SD beograd

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
13 Beograd