fbpx
Skip to main content
Učionica u doba korone

PORED ĐAKA TEST POLAŽU I NASTAVNICI? Provereno koliko su profesori obučeni da dežuraju na maloj maturi

Foto: Profimedia
Ove nedelje hiljade prosvetnih radnika rešava testove kojima se kontroliše da li su spremni za dežurstva i supervizije na maloj maturi

Od dežurnih se očekuje da znaju u koje vreme najkasnije treba da budu u školi za ispite ispita ili, na primer, šta treba da urade ukoliko direktor osnovne škole, kao predsednik školske komisije, dođe u ispitnu salu, sedne i posmatra kako đaci rešavaju zadatke.

BRAVO DECO, TAKO SE VOLI SVOJA ZEMLJA! Srpski i albanski maturanti ponosno istakli svoje zastave (FOTO)

BRAVO DECO, TAKO SE VOLI SVOJA ZEMLJA! Srpski i albanski maturanti ponosno istakli svoje zastave (FOTO)

USLOVI SU ZAHTEVNIJI NEGO RANIJE, NA SNAZI POSEBNE MERE: Da li su mali maturanti u Srbiji spremni?

USLOVI SU ZAHTEVNIJI NEGO RANIJE, NA SNAZI POSEBNE MERE: Da li su mali maturanti u Srbiji spremni?

MATURANTI PRAVE ŠOU U BEOGRADU! Kupanjem u fontani na Slaviji slave kraj školske godine (VIDEO)

MATURANTI PRAVE ŠOU U BEOGRADU! Kupanjem u fontani na Slaviji slave kraj školske godine (VIDEO)

Na to pitanje na testu koji rešavaju ovih dana traži se da obeleže ispravan odgovor, a među ponuđenima su: da će direktora zamoliti da napusti prostoriju ili da neće uraditi ništa. Tu je i pitanje kako dežurni nastavnik treba da postupi ukoliko osmak kasni na ispit 20 minuta, a mogućnost od kojih je samo jedna ispravna su: da đaka prvo pošalje kod direktora, da učesniku dozvoli da uđe u ispitnu salu, da mu test i na kraju još 10 minuta za rad, ili da ga pošalje kući.

Za prosvetne radnike koj su pažljivo i sa razumevanjem pročitali uputstva i odgledali video-snimke koje su dobili u okviru obuke za dežuranje ovakva su pitanja ponižavajuća, baš kao i to što se od njih traži da ove testove uopšte rešavaju. Isto tvrde i oni kojima je trebalo deset i više pokušaja da ovu kratku završnu onlajn proveru prođu bez greške.

Test za dežurne nastavnike do juče je položilo 11.800 zaposlenih u školama, prosečan broj pokušaja da zadatke reše besprekorno bio je neverovatnih 11,8. Dakle, test u kome se proverava elementarno znanje pravila i zaduženja tek iz 12. pokušaja rešio je prosečan nastavnik koji je i sad zvanično spreman da dežura na maloj maturi.

U sredu i četvrtak broj pokušaja da se uspešno reši test spao je na 5,8. Drugačiji test za supervizore uradilo je ispravno oko 3.000 ljudi. Navedeni podaci su iz evidencija Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, koja i realizuje ovu obuku.

Hrvatska
Foto: Profimedia/ilustracija

Drugačije se snašao dobar deo školskih radnika koji negoduju jer se "pravi fama oko dežurstva, kao da nikad nisu dežurali na završnom ispitu". Da se ne bi zamajavali pažljivim iščitavanjem procedura, lakše im je bilo da pristupe testiranju, odrade pitanja, nebitno kako, a onda predaju takav rad i dobiju rešenja u kojima se navode tačni odgovori. Zatim to prepišu, ali i pitanja i tačne odgovore, jer su shvatili da se u sledećem pokušaju menja i raspored pitanja i redosled ponuđenih odgovora, a zadatke urade kako valja.

Oni malo savesniji tačne odgovore tražili su u uputstvima istovremeno otvorenim na ekranu računara. Bilo je i onih koji su se zapitali da li će, ukoliko ne polože test, biti oslobođeni dežurstva, ali i visprenijih koji su na takvu nedoumicu, malo u šali, možda više u zbilji, zaključivali da ko ovaj test ne reši treba da bude oslobođen rada u prosveti.

Iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za medije su precizirali da su u saradnji sa ZUOV-om predvideli obuke za dežurne nastavnike, supervizore, pregledač, kao i predsednike školskih komisija u okviru kojih će svi oni dobiti bodove od stručnog usavršavanja. A da bi dobili uverenje, neophodno je da polože i test na kraju obuke, pojašnjavaju nadležni.

- Kao sipervizor tri dana završnog ispita, moraću da otputujem možda 20 kilometara u neku školu, na primer, gde budem raspoređena, i budući da ni taj moj odlazak, ni eventualno prekovremeno zadržavanje sistem nema ko da plati, izmislili su ovo stručno usavršavanje. Da ono ne bi bilo prazno, smislili su da ono što sam naučio iz datih materijala testiraju. U suštini, pitanja su vrlo glupava. Pa i ponuđeni odgovori, na primer "da okrenemo predsednika školske komisije ili načelnika školske". A kako da ga okrenem, ulevo ili udesno? Više od toga sporno je, i ne razumem kako od mene može da se očekuje da nešto uradim, a da mi osnovno sredstvo, kojim to treba da radim, nisu obezbedili. Tu mislim na obavezu da snimim otvaranje kesa sa ispitnim materijalom i da video klip prosledim u okviru izveštaja nadležnima. A šta ako nemam telefon s kamerom? Ove obuke i testiranja zaista jesu sitnica, ali koliko je u poslednjih deset godina raznih sitnica nabačeno na naša leđa? Toliko da zbog još jedne sitnice nezadovoljstvo koje tinja može da proključa - kaže za Milan Jevtić, profesor istorije u Srednjoj stručnoj školi u Kragujevcu ne krijući da je test za supervizore prošao iz trećeg pokušaja.

Vremenska prognoza
Clear sky
15 Beograd