fbpx
Skip to main content
srednjoškolci na ispitu

Saveti za buduće brucoše: Ove DVE STVARI nikako ne radite kada krenete na fakultet

Foto: Profimedia/ilustracija
Prijemni ispiti za upis na fakultete su završeni, a mladi brucoši uveliko pripremaju baterije za početak fakultetske godine

Kako bi bili što bolje spremni za početak nove životne etape, u nastavku dajemo nekoliko pametnih saveta brucošima kako da se što bolje izbore sa studentskim “nedaćama” koje ih čekaju. Izdvojićemo pet saveta koje studenti nikako ne treba da rade kada krenu na fakultet.

Ne učite gradivo napamet 

Na velikom broju društvenih fakulteta gradivo je preobimno tako da učenje napamet ne dolazi u obzir i daleko od toga da je pametna ideja. Dosta studenata upiše fakultet, a ne zna pravilno da uči. “Bubanje” napamet je loša tehnika i ona je jedan od najčešćih razloga zbog čega veliki broj studenata padne godinu i odustane od fakuleta. Neophodno je učiti sa razumevanjem, znati odvojiti bitno od nebitnog, memorisati samo najvažnije informacije. Da biste lakše zapamtili gradivo poželjno je da podvlačite markerima bitno od nebitnog, kao i da pravite beleške na predavanjima.

devojka radi test
Foto: Profimedia

Ne zapostavljajte prijatelje i društveni život

Svakodnevna predavanja, vežbe, kolokvijumi, višesatno učenje, ostaviće malo prostora i vremena za društveni život, ali uz dobru organizaciju ništa ne mora da trpi i to budući brucoši treba da znaju. Iako su obaveze daleko veće nego u srednjoj školi, dva sata na kafi sa drugaricom/drugom učineće čuda tako što ćete imati još više energije za učenje.

Društvo
Foto: Profimedia

Upoznajte svoje profesore

Ovo je jako bitno kako biste znali kako da se ponašate na o određenom predmetu. Najbolje bi bilo da na sajtu svog fakulteta  potražite profesore, ali možete i da se kod starijih studeneta raspitate o određenom profesoru, da li je i koliko zahtevan.

Hrvatska
Foto: Profimedia/ilustracija

Dudite dobar organizator svoga vremena

Dobra organizacija je ključ uspeha, pa ukoliko se dobro organizujete iskoristićete vreme na najbolji mogući naćin. Zapisujte svoje obaveze, vannastavne aktivnosti, domaće zadatke i sve što mislite da vam je bitno. Ako nigde ne možete bez mobilnog telefona, onda je idealno rešenje za vas da instalirate aplikaciju koja će zameniti blokčić. Takođe, možete da namestite alarm i tako da budete sigurni da nećete ništa zaboraviti. 

Rokovnik
Foto: Profimedia

Učlanite se u neku studentsku organizaciju

Na fakultetima ima dosta studenstkih organizacija i vannastavnih aktivnosti i uvek  je dobro postati član neke od njih jer ćete tako steći dosta prijatelja sa zajedničkim  interesovanjima. Pored toga, još bolje ćete upravljati svojim obavezama kada imate više aktivnosti, a ne samo jednu.
Ovih pet saveta mogu da budu brucošima od velike koristi, a za početak neka krenu sa primenom barem jednog od njih. 

 

SD obrazovanje

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD energetika

Vremenska prognoza
Slaba kiša
3 Beograd