fbpx
Skip to main content
knjiga

SPASONOSNO ČITANJE: Danas se obeležava internacionalni Dan knjige i autorskih prava

Foto: Profimedia
Svetski dan knjige i autorskih prava, po odluci Uneska od 1995. godine obeležava se 23. aprila

Na taj datum preminuo je Migel de Servantesa, pisac prvog modernog romana, i na dan rođenja i smrti jednog od najvećih pisaca svih vremena, Vilijema Šekspira.

Stručnjak savetuje: POSLEDICE MOGU BITI OZBILJNE! Evo koje simptome kod dece ne smete da ignorišete!

Stručnjak savetuje: POSLEDICE MOGU BITI OZBILJNE! Evo koje simptome kod dece ne smete da ignorišete!

U DESNOJ RUCI MAČ, U LEVOJ KNJIGA: Pogledajte kako izgleda spomenik despotu Stefanu Lazareviću (FOTO)

U DESNOJ RUCI MAČ, U LEVOJ KNJIGA: Pogledajte kako izgleda spomenik despotu Stefanu Lazareviću (FOTO)

STIGLE PONUDE ZA UDŽBENIKE: Poznato koliko će roditelje koštati kompleti knjiga za narednu školsku godinu

STIGLE PONUDE ZA UDŽBENIKE: Poznato koliko će roditelje koštati kompleti knjiga za narednu školsku godinu

Na ovaj dan već tradicionalno se diljem planete govori u slavu pisane reči, a knjiga će se slaviti i danas, kroz najrazličitije programe i sadržaje, u nešto izmenjenim okolnostima koje diktira pandemija.

- Veoma mi je drago što sam na Svetski dan knjige u zemlji porekla ovog događaja, na dan Servantesove smrti i svojevrsne katalonske slave knjige, Svetog Đorđa, kad čovek oseti da je knjiga i dalje važna, uslovno rečeno slično onom što se oseti kod nas na Sajmu knjiga - rekao nam je ovim povodom pisac Igor Marojević, laureat ovogodišnjeg priznanja "Meša Selimović", koji u Španiji potpisuje primerke prevoda na španski svog romana "Šnit" u prostorijama izdavačke kuće koja ga je objavila, "Trampa".

Profesor Zoran Paunović, koji će večeras ovim povodom u Atrijumu Narodne biblioteke Srbije govoriti o kritičkom izdanju velikog romana "Lolita" ("Dereta") koje je priredio, podseća da je samo dan pre Šekspira rođen još jedan velikan svetske književnosti - Vladimir Nabokov.

- Ovaj datum odabran je i kao rođendan Vilijema Šekspira, a samo dan ranije, 22. aprila, bio bi rođendan Nabokova, tako da su to datumi kada je književnost dobila značajne pisce - navodi Paunović.

- Lepo je što postoji i obeležava se takav dan, danas kada se za knjigu ima sve manje vremena, pogotovo za knjigu u tradicionalnom, starinskom obliku, te će i program u NBS biti jedan od pokušaja da skrenemo pažnju na knjigu i čitanje.

Ljubica Arsić smatra da smo sve svesniji da nam je knjiga sve potrebnija, i dodaje:

- Shvatili smo u samoći i izolaciji, tokom perioda introspekcije, da nam je potrebno da pričamo sa knjigom. Sigurno je da se polako vraća vreme knjige, ako je ona uopšte bila zaboravljena. LJudi (ponovo?) kupuju knjige, shvatamo da je knjiga sagovornik bez koga nam nema napredovanja i uzrastanja, ona je naš rehabilitovani prijatelj koji, u ovim teškim okolnostima, ponovo dobija na značaju.

VEČE POEZIJE

U velikoj sali Gradske biblioteke "Vladislav Petković Dis" večeras će u 19 sati biti predstavljena zbirka pesama Radmile Petrović "Moja mama zna šta se dešava u gradovima", u izdanju "Enklave". Učestvovaće Zvonko Karanović, Petar Matović, Marija Radulović i autorka. Program će biti realizovan u skladu sa aktuelnim zdravstvenim merama koje podrazumevaju ograničen broj posetilaca u sali, stoga svi zainteresovani mogu podići besplatne ulaznice na Info-pultu Biblioteke.

Vremenska prognoza
Clear sky
28 Beograd