Skip to main content
onlajn nastava

SRPSKA HIMNA ČUĆE SE U ŠKOLAMA ŠIROM SRBIJE: Novi zakon donosi velike promene, kazne za nepoštovanje i MILION DINARA

Foto: Profimedia/ilustracija
U školama podržavaju ovaj predlog, ali ne i način na koji je to organizovano ovog 1. septembra.

Himnu "Bože pravde" škole će ubuduće morati da izvode svakog 1. septembra, odnosno prvog dana nove školske godine, jedna je od izmena predviđenih Zakonom o osnovama sistema obrazovanja, koje su pred usvajanjem u skupštinskoj proceduri.

Škole koje to ne učine, biće kažnjene u rasponu od 100.000 do čak miliona dinara! Pored toga, navodi se u izmenama, kažnjen može biti i sam direktor škole, sa 25.000 do 100.000 dinara.

DONETA VAŽNA ODLUKA ZA SVE ŠKOLE Evo kako će đaci u Srbiji pohađati nastavu od ponedeljka

DONETA VAŽNA ODLUKA ZA SVE ŠKOLE Evo kako će đaci u Srbiji pohađati nastavu od ponedeljka

JEDNI HOĆE, DRUGI NEĆE - ŠTA ĆE BITI SA ZIMSKIM RASPUSTOM: Prolemiše se oko ova tri datuma, ali jedan je za sada najizvesniji

JEDNI HOĆE, DRUGI NEĆE - ŠTA ĆE BITI SA ZIMSKIM RASPUSTOM: Prolemiše se oko ova tri datuma, ali jedan je za sada najizvesniji

POZNATO KADA POČINJE ZIMSKI RASPUST? Oglasila se premijerka Brnabić: Razmišljamo o ovom datumu

POZNATO KADA POČINJE ZIMSKI RASPUST? Oglasila se premijerka Brnabić: Razmišljamo o ovom datumu

- Predloženo je da se na početku obrazovno-vaspitnog rada koji se ostvaruje u toku školske godine, koja počinje 1. septembra, izvodi himna Republike Srbije, radi razvijanja nacionalnog identiteta učenika, kao i svesti i osećanja pripadnosti Republici Srbiji - navodi se u obrazloženju Zakona.

Podsetimo, ministar prosvete Branko Ružić i ovog septembra je poručio školama da godinu počnu izvođenjem himne, ali to nije bilo obavezujuće. U dopisu upućenim direktorima škola Ružić je naveo da "učenici koji slušaju himnu u svojim školama uče da poštuju svoju naciju, odnosno državu u kojoj žive i razvijaju osećaj zajedništva".

Himnu puštali preko kasetofona i mobilnih telefona

U školama podržavaju ovaj predlog, ali ne i način na koji je to organizovano ovog 1. septembra.

- Ove godine je to bilo neuspešno izvedeno. Neko je puštao himnu na kasetofon, neko preko mobilnog telefona. Bilo je neozbiljno i neodgovorno. Himna, što se mene tiče, treba da se izvodi svakog 1.septembra, ali da se postave zvučnici i da to bude dostojanstveno, kako i dolikuje. Trebalo bi je izvoditi u školskom dvorištu, pre ulaska u škole, kako recimo rade američki đaci - smatra Milorad Antić iz Foruma srednjih stručnih škola.

Učionica u doba korone
Učionica u doba korone
Foto: Profimedia

On je iznenađen visinom kazni koja je predviđena za škole u slučaju da himnu ne izvedu.

Podsetimo, ovog septembra se i to desilo. U Osnovnoj školi Rifat Burdžović - Tršo u Novom Pazaru slika iz učionica bila je drugačija. Naime, učenici jednog razreda pevali su himnu sandžačkih Bošnjaka "Ja sin sam tvoj". Zbog ovoga je reagovala i prosvetna inspekcija, a ministar je poručio "da Republika Srbija obezbeđuje veliki stepen ravnopravnosti i prava svim nacionalnim manjinama kada je reč o ostvarivanju prava na jezik, kulturu i obrazovanje".

Smanjeno ocenjivanje srednjoškolaca, veća odgovornost roditelja za izostanke 

Đaci
Foto: Profimedia

Još jedna zanimljiva izmena, koja je predložena, tiče se smanjenog ocenjivanja đaka u srednjim školama. Naime, kako se navodi, "učenik se ocenjuje najmanje tri puta u polugodištu u srednjem obrazovanju, a ako je nedeljni fond časova obaveznog i izbornog predmeta jedan čas - najmanje dva puta u polugodištu". Do sada je bilo da se i srednjoškolci, kao i osnovci, moraju oceniti najmanje četiri puta u polugodištu.

Povećana je i odgovornost roditelja u pogledu izostajanja đaka.

Roditelj, koji je obavešten da je učenik već dva dana neopravdano izostao, do sada je bio dužan da obezbedi da se učenik u roku od tri dana vrati na nastavu. A novim izmenama bio bi u obavezi i da obavesti školu o razlozima eventualnog izostajanja učenika sa nastave.

- Mogućnost da roditelj obavesti školu uvedena je iz razloga što postoje i objektivne okolnosti u kojima roditelj neće moći da u roku od tri dana obezbedi da učenik nastavi da redovno pohađa nastavu (npr. u slučaju bolesti učenika ili u drugim opravdanim slučajevima kada učenik nije u mogućnosti da u navedenom roku nastavi redovno pohađanje nastave) - navodi se u obrazloženju.

Novim izmenama bilo bi i smanjeno dosadašnje plaćanje prekovremenog rada nastavnika. 

- Izmene treba da obezbede da se na jedinstven način obračunava prekonormni rad nastavnika po broju stvarno održanih časova preko pune norme. Na
predloženi način finansijski efekti mogu biti samo manji, nikako veći, što znači da se smanjuju ukupna sredstva koja se isplaćuju po ovom osnovu - piše u predloženim izmenama.

Redovan učenik u srednjoj školi može biti i stariji od 17 godina

Takođe, povećana je starosna granica za upis u srednju školu. Naime, do sada je status redovnog učenika u srednjoj školi mogla da ima samo osoba do 17 godina, a evo kako glasi izmena:

"Posebnim zakonom može se utvrditi druga starosna granica za upis u srednju školu i za sticanje svojstva redovnog učenika". 

Precizirano je i ko će voditi disciplinski postupak protiv direktora škola, za slučaj da učine težu povredu radne obaveze.

- Odredba kojom se propisuje da organ upravljanja odlučuje, osim o pravima i obavezama direktora, odlučuje i o njegovim odgovornostima, kao i odredba kojom je organu upravljanja ustanove propisana nadležnost da obrazuje komisiju za vođenje disciplinskog postupka protiv direktora i donosi odluku o odgovornosti direktora za težu povredu radne obaveze, uneta je iz razloga što prema dosadašnjem rešenju ukoliko direktor izvrši težu povredu radne obaveze ili povredu zabrane, a što u praksi nije bilo retko, nije bilo eksplicitno propisano ko u tom slučaju vodi disciplinski postupak - navodi se u obrazloženju.

Takođe, predloženo je osnivanje komisija za praćenje verske nastave, a jedna izmena odnosi se i na sekretare škola - da će morati da imaju obrazovanje iz oblasti prava i licencu za sekretara. 

 

 

 

 

 

Vremenska prognoza
Clear sky
29 Beograd