fbpx
Skip to main content
Deca u školi

STIGLE PONUDE ZA UDŽBENIKE: Poznato koliko će roditelje koštati kompleti knjiga za narednu školsku godinu

Foto: Profimedia/ilustracija
Roditelji su ovih dana dobili ponude da preko škole kupe deci udžbenike za narednu školsku godinu

Cene se kreću između 8.000 dinara za prvi razred osnovne škole, oko 15.000 za peti, a cena je veća za svaki naredni razred jer se dobijaju novi predmeti.

"STEČENO ZNANJE NIJE UGROŽENO" Ministar Ružić: Vanredne okolnosti nisu zaustavile proces obrazovanja

"STEČENO ZNANJE NIJE UGROŽENO" Ministar Ružić: Vanredne okolnosti nisu zaustavile proces obrazovanja

UČENICI SREDNJIH I OSNOVNIH ŠKOLA OD DANAS U KLUPAMA: Za dva meseca završava školska godina

UČENICI SREDNJIH I OSNOVNIH ŠKOLA OD DANAS U KLUPAMA: Za dva meseca završava školska godina

SRBIJA ULAŽE U SVOJU BUDUĆNOST - ULAŽE U MLADE: U planu gradnja i rekonstrukcija 15 fakulteta u Srbiji

SRBIJA ULAŽE U SVOJU BUDUĆNOST - ULAŽE U MLADE: U planu gradnja i rekonstrukcija 15 fakulteta u Srbiji

Tako komplet za osmi razred košta i do 17.000 dinara u zavisnosti od izdavača i od toga šta nastavnici traže. Udžbenici, u gotovo svim školama, mogu da se plate u više rata, a deca ih dobijaju u septembru kada krenu u školu.

Inače, tržište udžbenika u Srbiji karakterišu hiperprodukcija naslova i nedostatak kontrole nadležnih institucija, pa tako prema nekim procenama za, na primer, đake prvog i petog razreda na raspolaganju je oko 280 udžbenika.

Monopol na tržištu drže izdavačke kuće "Klet", "Freska" i "Novi logos", s tim što je "Klet" u vrhu liste pogotovo za niže razrede.

Tradicionalno, najmanje interesovanje vlada za udžbenike državnog Zavoda za izdavanje udžbenika, a cene kod ovog izdavača su: komplet za prvi razred košta 7.800, za peti 11.500 i za osmi 11.200 dinara.

Roditelji smatraju da su cene previsoke. Olakšica je što neke udžbenike mlađa deca mogu da naslede od starije ili da se po nižoj ceni kupe polovni udžbenici. Međutim, nije ni to uvek moguće jer se menja školski program.

škola
Foto: Profimedia

Tako je u školskoj 2018/19. donet novi program za prvi i peti razred osnovne škole, u školskoj 2019/2020. menjan je program za drugi i šesti razred, školske 2020/21. za treći i sedmi razred, dok je za školsku 2021/22. promenjen program za četvrti i osmi razred. To, automatski znači da se moraju kupiti novi udžbenici.

Kada se prvi put primenjuje nastavni program, onda se izbor knjiga određuje za jednu školsku godinu. Nakon toga, nastavnici odlučuju da li će u naredne četiri godine koristiti ove ili će ipak odabrati druge komplete knjiga.

Roditelji se žale da im trošak kupovine udžbenika svake godine teško padne.

- Imam tri đaka u kući i nije lako obezbediti novac za udžbenike - kaže jedna majka čija deca idu u osmi, peti i drugi razred. - Tu su i troškovi za školski pribor - sveske, olovke, bojice... pa ogroman deo kućnog budžeta ode na to.

Roditelji ukazuju i na to da uz komplete udžbenika koje kupe preko škole dobiju i neke materijale, poput kutija i različitih drugih dodataka koje deca uošte ne koriste u školi, pa se pitaju da li je svrha tih dodataka da se opravda izuzetno visoka cena kompleta udžbenika.

Učenik
Foto: Profimedia/ilustracija

U toku je priprema izmena Zakona o udžbenicima koja će omogućiti da nacionalne udžbenike - istoriju, geografiju i srpski jezik - izdaje domaći izdavač Zavod za udžbenike. Ovu inicijativu pokrenuo je nedavno predsednik Aleksandar Vučić, nakon čega je Ministarstvo prosvete pokrenulo proces izmene odgovarajućih propisa. Najavljeno je da će novi udžbenici iz ova tri predmeta početi da se koriste od naredne školske godine.

ĐACI SE DANAS VRAĆAJU U KLUPE

Nakon mesec dana provedenih na onlajn nastavi, đaci se u škole vraćaju danas. Nastava će se odvijati po kombinovanom modelu koji je uveden 1. septembra. To znači da će učenici od petog do osmog razreda nastavu slušati naizmenično - jedan dan onlajn, a sledeći dan "uživo" u učionicama. Za srednjoškolce će nastava, takođe, biti po kombinovanom modelu samo što će se smenjivati na nedeljnom novou - jedne sedmice učiće od kuće, a sledeću u školi.

Jedino se za decu do četvrtog razreda ništa nije menjalo, oni od početka školske godine idu u školu, po grupama, uz skraćene časove i obavezno nošenje maske.

Inače, đake čeka i prolećni raspust, pa će osnovci na odmor otići 29. aprila, a u klupe se vratiti 10. maja.

Srednjoškolci će se odmarati samo tokom vaskršnjih i prvomajskih praznika, pa njima odmor počinje 29. aprila, a u škole se vraćaju 5. maja.

OLAKŠICE NA MALOJ MATURI

Đaci osmog razreda na maloj maturi, koja ih očekuje 23, 24, i 25. juna mogu očekivati neke olakšice, ali to ne znači da deca ne treba da uče, treba da se spremaju kao da će biti najteži zadaci. Ovo je rekao direktor Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja Branislav Ranđelović komentarišući probu male mature koja je nedavno održana.

Učenici pišu
Foto: Profimedia

- Veći broj zadataka će biti zatvoren, to znači da deca neće smišljati nego zaokruživati gotove odgovore, i to njima znatno olakšava posao - istakao je Ranđelović. - Mi smo svesni toga da putem onlajn nastave, putem nastave preko "Gugl učionice", možda nisu stigli nastavnici svaki detalj da urade, tako da smo se držali toga da gradivo koje se eksploatiše u zadacima za jun bude prisutno na portalu "Moja škola" i da je već bilo emitovano na RTS planeti.

On je naglasio da Zavod sprema jednake zadatke za svu decu jedne generacije i to je veoma dobar mehanizam da se podigne kvalitet nastave u osnovnoj školi.

- Zato mi i na međunarodnom planu uvek imamo mnogo bolje rezultate sa osnovcima, bolje se kotiramo u odnosu na druge zemlje, nego tamo gde idu srednjoškolci - rekao je Ranđelović.

Vremenska prognoza
Clear sky
20 Beograd