fbpx
Skip to main content
Filozofski fakultet

STIGLO OBAVEŠTENJE ZA STUDENTE: Evo kako će izgledati nastava na fakultetima od 1. oktobra

Foto: Srbija Danas
Na Beogradskom univerzitetu, našem najvećem i najbrojnijem univerzitetu, nastava će na većini fakulteta početi 1. oktobra, a na nekima i pet dana kasnije.

Na svih sedam univerziteta u Srbiji početkom oktobra startuje nova školska godina, a nastava će se uglavnom izvoditi kombinovano - teorijski deo držaće se onlajn, a vežbe "uživo", uz poštovanje preporučenih mera zdravstvene zaštite.

OGLASILA SE REKTORKA UNIVERZITETA U BEOGRADU: Od oktobra pojačan nadzor onlajn predavanja

OGLASILA SE REKTORKA UNIVERZITETA U BEOGRADU: Od oktobra pojačan nadzor onlajn predavanja

OD PONEDELJKA KRAJ RODITELJSKIM MUKAMA: Ministar Šarčević otkrio kako će tačno STUDENTI POHAĐATI NASTAVU

OD PONEDELJKA KRAJ RODITELJSKIM MUKAMA: Ministar Šarčević otkrio kako će tačno STUDENTI POHAĐATI NASTAVU

Objavljeno šta je uslov da se studenti usele u domove: Novosadske fakultetlije moraju da poštuju propise!

Objavljeno šta je uslov da se studenti usele u domove: Novosadske fakultetlije moraju da poštuju propise!

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je da je stručni tim Ministarstva koje vodi napravio plan obavljanja nastave na fakultetima od 1. oktobra, koji je poslat lekarskom delu kriznog štaba za suzbijanje epidemije korone.

- Oni početkom naredne nedelje treba da odluče o formi u kojoj će se odvijati nastava na fakultetima - poručio je Šarčević.

Na Beogradskom univerzitetu, našem najvećem i najbrojnijem univerzitetu, nastava će na većini fakulteta početi 1. oktobra, a na nekima i pet dana kasnije.

- Svi naši fakulteti, a ima ih 31, spremni su za početak nastave, oni su predavanja organizovali u skladu sa svojim mogućnostima, a svi žele da nastava počne što pre kako bismo što više posla uradili pre nego što se eventualno epidemiološka situacija pogorša - kaže prorektor za nastavu Univerziteta u Beogradu prof. dr Petar Bulat.

- Svi smo se uželeli studenata i nadamo se da će stanje sa virusom korona da se poboljša, a mi ćemo se sa velikim zadovoljstvom vratiti na staro - dodaje on.

Kon: 110 studenata na ispitu

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon izjavio je juče da je na jednom ispitu bilo 110 studenata i da je verovatno na tom mestu došlo do zaražavanja virusom.

Zakonom o visokom obrazovanju, inače, precizirano je da se polaganje ispita odvija isključivo u prostorijama visokoškolske ustanove. Naravno, ne na način koji je kao negativan primer pomenuo dr Kon.

- Svesni smo da se pitanje polaganja ispita onlajn mora razmotriti. U mnogim slučajevima je to sasvim izvodljivo. Sa druge strane, naročito na masovnim ispitima na prvoj i drugoj godini osnovnih studija, to deluje kao nemoguća misija - reči su epidemiologa.

- Prema mom mišljenju, problem nije izmena zakona, već nalaženje rešenja koje ne bi kompromitovalo kvalitet studija - izjavila je ranije rektorka Ivanka Popović.

Fakultet
Foto: Srbija Danas

Inače, najviše posla čeka fakultete koji imaju dosta praktičnih vežbi, a koje upisuje veliki broj studenata, poput Medicinskog, Stomatološkog, Elektrotehničkog, Mašinskog fakulteta...

- Najveći izazov predstavlja sprovođenje praktične nastave u kojoj studenti sa medicinskih fakulteta treba da steknu iskustvo u direktnom kontaktu sa pacijentima u bolnicama i na klinikama - poručila je nedavno rektorka UB prof. dr Ivanka Popović.

I fakulteti drugih struka u kojima se praktična nastava izvodi u laboratorijama ulažu mnogo truda da je organizuju, a dekani kažu da su intenzivno radili na iznalaženju načina da se predavanja redovno odvijaju, da studenti ne budu oštećeni, ali da i njima i predavačima zdravlje bude zaštićeno.

- Kod nas će studenti prve godine imati i praktičnu i teorijsku nastavu na fakultetu, dok će od druge do šeste godine celokupna teorijska nastava biti onlajn, a vežbe u zgradama fakulteta - kaže dekan Stomatološkog fakulteta prof. dr Aleksa Marković.

- Studenti su podeljeni na grupe, u radu sa pacijentima koristiće vizire, maske i rukavice, meriće se temperatura, a uposleno je i više asistenata kako bismo mogli da formiramo što više grupa - dodaje on.

Prof. Marković pojašnjava da će se za brucoše kompletna nastava odvijati "uživo" kako bi "osetili šta je to fakultet" i jer imaju pred sobom veliki prelaz sa srednjoškolskog na visoko obrazovanje.

I Elektrotehnički fakultet organizovao je nastavu na specifičan način, a dekan prof. dr Milo Tomašević ističe da će praktična nastava u laboratorijama biti držana manjim grupama uz poštovanje razmaka i drugih zdravstvenih preporuka.

Učenici pišu
Učenici
Foto: Profimedia

- Na starijim godinama, gde je broj studenata manji, i teorijsku i praktičnu nastavu držaćemo na fakultetu, sve dok to epidemiološki uslovi dozvoljavaju. Na mlađim godinama gde ima mnogo akademaca teorijska nastava odmah će početi onlajn - pojašnjava prof. Tomašević.

Inače, na nedavno održnoj sednici Senata Univerziteta u Beogradu data su jasna uputstva šta podrazumeva onlajn nastava. Tako je profesorima poručeno da pauer point prezentacija i slanje materijala ne predstavlja onlajn nastavu, već predavač mora postavljati i ispravljati zadatke, biti dostupan studentu i aktivno uključen u njegov rad, podsticati ga na učenje i učešće u nastavi...

I ostali univerziteti u Srbiji spremni su za početak školske godine, pa tako nastava na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru treba da počne 5. oktobra i da bude redovna u prostorijama Univerziteta.

- Ukoliko se epidemiološka situacija pogorša, nastava će početi 12. oktobra i predavanja će ići elektronskim putem - rečeno je u ovoj ustanovi.

Školska godina na Univerzitetu u Kragujevcu počinje 1. oktobra, a primenjivaće se kombinovani model - klasična i onlajn nastava uz poštovanje svih epidemioloških mera.

Preporučeno je da se sa početkom školske godine ne kasni, a fakulteti će nastavu organizovati u skladu sa svojim specifičnostima. Na ovom univerzitetu, izvođenje onlajn nastave obavezno je putem konferencijske veze.

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD obrazovanje

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
17 Beograd