fbpx
Skip to main content
Fakultet

STUDENTI ĆE MOĆI DA PLATE ŠKOLARINU U RATAMA? Ove godine moguće male izmene za sve akademce

Foto: Srbija Danas
Ministarstvo prosvete preporučilo je visokoškolskim ustanovama da omoguće studentima uplatu školarine u ratama, produže rokove za upis master i doktorskih studija, kao i da omoguće studentima minimum dva "apsolventska" ispitna roka.

Te preporuke je Ministarstvo dalo na osnovu zahteva studenata i zajedničkog saopštenja studentskih organizacija i resornog ministarstva.

Kako se navodi u saopštenju koje je potpisao ministar prosvete Mladen Šarčević, visokoškolskim ustanovama je preporučeno i da omoguće studentima završnih godina studija osnovnih studija upis do 90 ESPB bodova.

Srpski klubovi u kvalifikacijama za Ligu Evrope ti donose vrhunski NOVČANI BONUS

Srpski klubovi u kvalifikacijama za Ligu Evrope ti donose vrhunski NOVČANI BONUS

Objavljeno šta je uslov da se studenti usele u domove: Novosadske fakultetlije moraju da poštuju propise!

Objavljeno šta je uslov da se studenti usele u domove: Novosadske fakultetlije moraju da poštuju propise!

JAGMA ZA MESTOM U STUDENTSKIM DOMOVIMA: Na listi više od 400 odlikaša!

JAGMA ZA MESTOM U STUDENTSKIM DOMOVIMA: Na listi više od 400 odlikaša!

Starim studentima produžiti rok za studiranje

Ministarstvo prosvete preporučilo je visokoškolskim ustanovama da starim studentima, na lični zahtev, produže studiranje za još godinu dana, s ozbirom na vanrednu situaciju izazvanu epidemiju korona virusa.

U saopštenju koje je potpisao ministar prosvete Mladen Šarčević, navodi se da je preporuka da visokoškolske ustanove to učine bez posebne novčane naknade za administrativne troškove upisa.

Ministarstvu je, kako se navodi, upućen zahtev SKONUS-a da se studentima kojima ističe rok za završetak studija u dvostrukom ili trostrukom broju školskih godina potrebnih za realizaicju studijskog programa bude omogućeno da u školskoj 2020/2021. zadrže status studenta bez reupisa na studijski program.

Takođe, preporuka je i da produže rok za upis na master studije za dve nedelje, a za upis na doktorske studije za mesec dana.

Preporuka je i da trajanje rokova prilagode epidemiološkoj situaciji u cilju sprečavanja povećanog broja studenata koji istovremeno borave u prostorijama ustanove.

U slučajevima, dodaje, kada je to moguće, preporučeno je i da predvide dodatne termine za izvršavanje predispitnih obaveza, preispitaju uslove za upis viših godina studija i prilagode uslove i kriterijume upisa otežanim uslovima održavanja nastave i učenja.

Preporuka je i da u slučajevima kada je studentu ostao samo master rad, odnosno doktorska disertacija, rok za plaćanje prenosa bodova koji nosi master rad, odnosno doktorska disertacija bude do odbrane rada, ali ne kasnije od juna 2021. godine.

Preporučeno je i da omoguće studentima upis predmeta na početku svakog semestra.

U zajedničkom saopštenju, organizacije studenata i Ministarstvo prosvete izrazili su puno razumevanje za studentske zahteve, koje su dostavile Studentska konferencija univerziteta Srbije (SKONUS) i Studentska konferencija akademija i visokih škola Srbije (SKAŠS).

Ti zahtevi su usmereni na iznalaženje načina za ublažavanje štetnih ekonomsko-socijalnih posledica prouzrokovanih epidemijom korona virusa i primenu odgovarajućih mera u cilju zaštite zdravlja studenata, nastavnika i ostalih zaposlenih na visokoškolskim ustanovama.

U tom zajedničkom saopštenju se navodi da će Ministarstvo prosvete u saradnji sa Vladom obezbediti finansiranje iz budžeta Srbije za sve studente koji se rangiraju u okviru broja studenata koji je finansiran iz budžeta školske 2019/20, odnosno za sve studente koji su ostvarili 48 ESPB i rangiraju se u okviru ukupnog broja studenata čije se studije finansiraju iz budžeta.

Izrazili su nadu da će visokoškolske ustanove preispitati merila i kriterijume za utvrđivanje visine školarina za školsku 2020/21. godinu, kao i da će uvažiti sve opravdane pojedinačne zahteve studenata za umanjenje školarina za narednu školsku godinu, odnosno za refundiranje dela školarina za školsku 2019/20. godine.

Komentari
Pošalji komentar
Postavljanjem komentara potvrđujete da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja i politikom privatnosti.

SD obrazovanje

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD energetika

Vremenska prognoza
Mist
5 Beograd