fbpx
Skip to main content
matura

SVE ŠTO VAS ZANIMA O VELIKOJ I MALOJ MATURI: U učionici devetoro đaka, probni test će se raditi kod kuće itd.

Foto: Profimedia/ilustracija
Završni ispit i velika matura ove godine se polažu u posebnim okolnostima: klupe na dva metra, u svakoj sedi jedan učenik u sredini...

Polaganje završnog ispita, zbog aktuelne epidemije virusa korona, ove godine će se obaviti po izmenjenim pravilima. U učionici će biti najviše devetoro đaka, klupe moraju biti na udaljenosti od dva metra, dežurni nastavnici će nositi masku, škola je dužna da za svakog učenika obezbedi po dve obične plave hemijske olovke i jednu grafitnu, a testovi će biti rađeni pod identifikacionim kodom, kako bi se izbegle zloupotrebe.

GDE IDE NOVAC OD DEČJIH EKSKURZIJA: Ne brinite se, novac će vam biti vraćen na OVAJ NAČIN

GDE IDE NOVAC OD DEČJIH EKSKURZIJA: Ne brinite se, novac će vam biti vraćen na OVAJ NAČIN

ZAKAZIVANJE TERMINA NA DVA KLIKA: Za jedan dan 15.000 roditelja prijavilo svoju decu za polazak u školu

ZAKAZIVANJE TERMINA NA DVA KLIKA: Za jedan dan 15.000 roditelja prijavilo svoju decu za polazak u školu

STUDENTSKI DOMOVI LEPŠI NEGO IKAD: Standard je vrhunski, zna se VREME i USLOVI konkursa

STUDENTSKI DOMOVI LEPŠI NEGO IKAD: Standard je vrhunski, zna se VREME i USLOVI konkursa

Prema rečima dr Milana Pašića, pomoćnika ministra za osnovno i predškolsko obrazovanje, udaljenost između klupa u svakom smeru treba da bude najmanje dva metra, tako da dežurni nastavnici mogu da prođu između svake dve klupe.

- U klupi će sedeti po jedan učenik, i to na sredini - navodi Pašić.

Za svaku učionicu biće predviđen po jedan dežurni nastavnik na najviše devetoro učenika, kao i dovoljan broj profesora koji će dežurati ispred učionica, odnosno u hodniku. U određivanju potrebnog broja dodatnih dežurnih nastavnika direktor škole se rukovodi rasporedom učionica u kojima se polaže završni ispit, tako da jedan pokriva najviše tri učionice. Ako ne postoji prostor koji omogućava rastojanje od dva metra u učionici, moguće je završni ispit organizovati u drugim prostorima u školi, ali pod istim uslovima.

Na polaganje, učenici će moći da ponesu svoj pribor za rešavanje zadataka iz matematike (lenjir, šestar, uglomer), a u učionici će ih na stolu čekati dve hemijske olovke plave boje i jedna grafitna, kojima će osmaci rešavati sva tri testa. Mali maturanti će moći da imaju vodu, koju će obezbediti škola ili sami učenici.

- Naši đaci će završni ispit polagati u 24 učionice, kako bi se ispoštovala sva pravila - kaže Milan Krstić, direktor beogradske OŠ "Pavle Savić" u Mirijevu.

- Svaki učenik će dobiti karticu sa imenom i prezimenom, imenom škole, okruga i imenom roditelja. Takođe, i pet nalepnica sa identifikacionim kodom, koji će biti zalepljen na đačku knjižicu, na probni test iz matematike, kao i na završni iz ovog predmeta, srpskog i kombinovanog. Kod će služiti za pregledanje testova.

Pored pomenutih mera, škole će morati da imaju dezobarijere na ulazu i ispred učionica, dezinfekciona sredstva. Đaci će u školu biti puštani jedan po jedan, a u dvorištima su iscrtani krugovi gde treba da stoje, dok čekaju.

Srednjoškolci

Stečeno znanje učenici završnih razreda srednjih stručnih škola i gimnazija, imaće priliku da pokažu na teorijskom i praktičnom delu maturskog ispita, koji će se održati od 3. do 12. juna. Zbog aktuelne situacije, polaganje praktičnog dela maturskog ispita za učenike srednjih stručnih škola biće u kabinetima i učionicama, a ne u salonima, bolnicama, radionicama... Na polaganju, u učenici i profesori moraće da nose zaštitne maske, a u učionici ili kabinetu može biti najviše 11 osoba, računajući učenike i članove komisije.

Prema rečima Dragutina Miličića, direktora Turističke škole u Novom Beogradu, završni ispit biće organizovan u školi u kabinetu za kuvare od 120, i kabinetu za usluživanje od 90 kvadrata.

- Umesto na šest stolica u isto vreme, đaci će raditi na dve, uz poštovanje mere zaštite. Članovi komisije moraju da drže fizičku distancu od dva metra - kaže Veselinka Životić, direktorka beogradske Škole za negu lepote.

- Imamo dovoljno prostora, tako da neće biti problema da to organizujemo. Direktor Medicinske škole "Beograd" Predrag Jovanović, kaže da će đaci maturski ispit polagati u školi gde imaju najsavremenije lutke koje u potpunosti mogu da zamene bolesnike, a za fizioterapeute je moguće da i sami đaci budu "pacijenti".

I u Medicinskoj školi u Zemunu matura će, ove godine, biti po istom principu. Prema rečima direktorke Radice Stojanović, učenici su tokom školovanja imali veliki broj časova praktične nastave, tako da su već u drugom razredu naučili da daju injekcije, infuziju, previjaju...

Sutra proba kod kuće

Učenici će sutra, po rasporedu koji će im proslediti odeljenjske starešine, u manjim grupama doći da donesu đačke knjižice i preuzmu testove za probni završni ispit iz srpskog (maternjeg) jezika i kombinovani test, koje će uraditi kod kuće i vratiti razrednom starešini 2. juna - kaže Pašić.

- Probni završni ispit iz matematike radiće se u manjim grupama u školi, 2. juna. Na probnom završnom ispitu, učenici i nastavnici praktično prolaze kroz utvrđene procedure u polaganju završnog ispita, s obzirom na to da je probni verna simulacija "pravog" testa. U nedelju 7. juna, biće objavljeni rezultati, a učenici će imati mogućnost uvida u svoje testove pristupom na sajt www.probni.zios.mpn.gov.rs.

Kalendar

Učenici osmog razreda polažu završni ispit u matičnoj osnovnoj školi, rešavanjem tri testa - iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, matematike i kombinovani test.

Polaganje testova održaće se tri dana zaredom u istom terminu, od 9 do 11 sati.

Test iz srpskog/maternjeg jezika polaže se 17. juna, iz matematike 18. juna, a kombinovani test 19. juna.

Pripreme onlajn ili u školu predviđeno tačno 26 časova

Preporuka prosvetnih vlasti, koja je dostavljena osnovnim školama, jeste da se osmaci za polaganje završnog ispita pripremaju onlajn, odnosno preko kanala RTS Planeta. Ipak, odluka je na školama, tako da ima i onih koji će, posle 5.juna, organizovati nastavu i u učionici.

Nastavnim planom za osmi razred predviđeni su i časovi pripreme za polaganje male mature, tokom čitave školske godine. Takođe, kada se zvanično završi nastava, osmake čekaju i dodatne "lekcije" iz predmeta koji se polažu na testu. Pravila za pripremnu nastavu su ista, kao i za polaganje male mature, tako da u učionici može biti najviše devetoro učenika.

- Anketirali smo decu i roditelje i ima onih koji su zainteresovani da, pored televizije, učenici dođu u školu i imaju pripremnu nastavu - kaže Miomir Dragaš, direktor OŠ "Ivan Goran Kovačić".

- S obzirom na ograničen broj đaka u učionici, organizovaćemo nastavu po grupama. Pravilnikom je predviđeno da deca treba da imaju po deset časova pripreme iz srpskog i matematike, po šest iz predmeta koji se polažu na kombinovanom testu - biologije, hemije, fizike, istorije i geografije.

Prema rečima Dragoljuba Gačića, direktora OŠ "Nikola Tesla" u Vinči, osmaci će se za polaganje male mature pripremati pola-pola - onlajn i u školi. On ističe da su još od jeseni, kroz redovnu nastavu, osmaci imali priremu za polaganje male mature. S obzirom na to da se radi o najvećoj osnovnoj školi u Srbiji, pripreme i završni ispit biće organizovani u čak 32 učionice.

KOMPLETAN VODIČ KROZ UPIS NA FAKULTET: Sve što treba da znate na jednom mestu! Objavljene i cene školarina

KOMPLETAN VODIČ KROZ UPIS NA FAKULTET: Sve što treba da znate na jednom mestu! Objavljene i cene školarina

OD 1. JUNA DOZVOLJENE ĐAČKE EKSKURZIJE: Donesena odluka i o proslavama mature

OD 1. JUNA DOZVOLJENE ĐAČKE EKSKURZIJE: Donesena odluka i o proslavama mature

BITNE INFORMACIJE ZA MATURANTE: Završni testovi 17, 18. i 19, a prvi rezultati do 23. juna

BITNE INFORMACIJE ZA MATURANTE: Završni testovi 17, 18. i 19, a prvi rezultati do 23. juna

Lepe vesti: Od danas elektronsko zakazivanje za testiranje i upis prvaka u osnovne škole

Lepe vesti: Od danas elektronsko zakazivanje za testiranje i upis prvaka u osnovne škole

OTKRIVENI DETALJI O POLAGANJU MALE MATURE I UPISU NA FAKULTET: Evo šta očekuje đake i roditelje ove godine

OTKRIVENI DETALJI O POLAGANJU MALE MATURE I UPISU NA FAKULTET: Evo šta očekuje đake i roditelje ove godine

 

VESTI IZ RUBRIKE

SD obrazovanje

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd