fbpx
Skip to main content
robotika

Talenat ne zna za granice: Srpski đaci predstavljaju našu zemlju na Međunarodnoj olimpijadi u robotici

Foto: Promo
Tim učenika i učenica zajedno sa svojim mentorima predstavljaće našu zemlju na Međunarodnoj olimpijadi u robotici.

Na predlog Međunarodnog FIRST komiteta (FIRST Global), tim učenika (Arman Lupša i Petar Rogić) i učenica (Nina Latinović, Nikolina Milosavljević, Jelena Tomašević, Nina Pešić, Sara Jašović, Sofija Kurćubić i Una Žarković) Gimnazije "Kreativno pero", zajedno sa svojim mentorima, Vukom Vujovićem i Aleksandrom Nedeljković, predstavljaće našu zemlju na Međunarodnoj olimpijadi u robotici.

Iako su okolnosti u kojima se ceo svet nalazi sprečile ovogodišnje okupljanje mladih robotičara/ki iz preko 200 zemalja sveta na jednom mestu, nisu sprečile njihovo druženje i takmičenje "na daljinu".

Naime, organizatori/ke takmičenja bili/e su uspešni/e u osmišljavanju novog načina održavanja FIRST Global Challenge-a i tako omogućili/e učenicima/ama širom sveta da i tokom pandemije razvijaju svoju ljubav i veštine u STEM oblasti (Science, Technology, Engineering, Mathematics). Kako drugačije nego tehnologijom!

Robotika
Foto: Promo

Ispunjavanjem kombinacije izazova u osmišljavanju kreativnih i edukativnih sadržaja za društvene mreže, tehničkih izazova čiji je cilj konstrukcija manjih robotskih sistema, onlajn intervjua sa najistaknutijim STEM ekspertima i predavanjima o najnovijim robotičarskim tehnikama, timovi sakupljaju poene obavezne za plasman na ukupnoj rang listi takmičenja. FIRST Global Challenge ove godine trajaće nešto više od tri meseca i krajem septembra će tim sa najvećim ukupnim brojem poena biti proglašen pobedničkim timom 2020. godine.

Osnovni cilj ovog projekta je jačanje svesti o važnosti STEM karijere, kao perspektive za razvoj mladih ljudi i pružanje podrške interkulturalnoj saradnji i razmeni. STEM je kurikulum utemeljen na ideji obrazovanja u četiri specifične discipline - nauka, tehnologija, inženjerstvo i matematika, koje su integrisane kroz interdisciplinarni pristup. Ove godine, dodatni i najvažniji cilj nalazi se i u samom nazivu takmičenja: FIRST Global Challenge 2020 - Connecting Communities. Upravo to, spajanje mladih iz svih zajednica sveta u trenutku kada je to svima najpotrebnije, a preko njihove zajedničke ljubavi prema robotici.

SD obrazovanje

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
29 Beograd