Skip to main content
studenti koronavirus

NE, NIJE SAMO IT NAJTRAŽENIJI FAKULTET: Ovaj Univerzitet je u TOP 10 - brucoši se "tuku" za svoje mesto

Foto: Profimedia/ilustracija
Svake godine za ovaj smer konkuriše šest do sedam puta više kandidata nego što ima mesta

IT smerovi na fakultetima ubedljivo su najisplativiji u pogledu brzine nalaženja posla i visine zarade, ali se u Beogradu, i to već poslednjih 50 godina, brucoši i dalje najviše bore da upišu - psihologiju. Ovaj fenomen je neverovatniji utoliko što se čak i cifre ne menjaju. Svake godine za psihologiju na Filozofskom fakultetu prijavi se šest do sedam puta više kandidata nego što ima mesta.

Đaci će ovu školsku godinu početi u uobičajenom terminu? Ministarstvo poslalo preporuku roditeljima i zaposlenima

Đaci će ovu školsku godinu početi u uobičajenom terminu? Ministarstvo poslalo preporuku roditeljima i zaposlenima

RODITELJI, ĐACI, STIGLO ZVANIČNO OBAVEŠTENJE: Na koji način može da konkuriše za povraćaj novca za kupljene udžbenike

RODITELJI, ĐACI, STIGLO ZVANIČNO OBAVEŠTENJE: Na koji način može da konkuriše za povraćaj novca za kupljene udžbenike

Plate unapred, povećanje, milioni na hranu i piće: Šta se dešava na Učiteljskom fakultetu u Beogradu

Plate unapred, povećanje, milioni na hranu i piće: Šta se dešava na Učiteljskom fakultetu u Beogradu

Taj odnos je kod drugih traženih smerova bar upola manji. Primera radi, za informacione tehnologije na FON-u prijavi se tri do četiri puta više kandidata nego što ima mesta, dok je na medicini i softverskom inženjerstvu konkurencija takva da konkuriše duplo više kandidata od broja koji može biti primljen.

Žarko Trebješanin, profesor psihologije na beogradskom Univerzitetu, navodi da je tako već 50 godina.

- Neverovatno je da je interesovanje za psihologiju konstantno. Kada sam se ja upisivao pre oko 50 godina, odnos je bio isti - za jedno mesto konkurisalo je sedam kandidata. I evo, od tada do danas, svake godine za psihologiju konkuriše otprilike šest do sedam puta više brucoša nego što ima mesta - priča Trebješanin.

Poznato je i da retko ko uspe da odgovori tačno na sva pitanja na testu opšte informisanosti koji se polaže za upis na psihologiju na Filozofskom fakultetu. Trebješanin smatra da bi čak i više mladih konkurisalo za psihologiju, ali da mnogi odustanu iz straha od ovog testa.

- Za psihologiju se interesuju uglavnom odlični učenici koji su vrlo inteligentni i poseduju izvesnu samokritičnost, pa mnogi odluče da odustanu od tog prijemnog jer procenjuju da ne bi prošli. A bilo je i onih koji su gubili godine pokušavajući da upišu - dodaje on.

Studenti
Foto: Profimedia/ilustracija

Ipak, i dalje je, kaže Trebješanin, neverovatno kako se interesovanje za psihologiju ne menja toliko dugo.

Trebješanin: Danas se za psihologiju interesuju iz drugih razloga

- U moje vreme taj smer se upisivao najviše zbog kliničke psihologije, psihoanalize, psihologije ličnosti. Međutim, danas je psihologija postala vrlo isplativa kroz neke druge grane - psihologija menadžmenta i ljudskih resursa, odnosi s javnošću, pa i popularni "lajf koučevi". Nove generacije su pragmatično orijentisane i svakako ne bi u tolikom broju konkurisali za psihologiju da ne vide skori posao u budućnosti. Danas je s ovim smerom veća i mogućnost zapošljavanja u privatnoj praksi - objašnjava profesor.

Ipak, gledano u brojkama, najviše budućih diplomaca školuje se na IT smerovima. Oni omogućavaju zaposlenje već na drugoj i trećoj godini studija, a velike strane firme pored posla, nude i stipendije do završetka studija. 

Zanimljivo je da je prema poslednjoj analizi beogradskog Univerziteta, pored ovih perspektivnih smerova, u 10 najtraženijih ušla i logopedija.

Vremenska prognoza
Clear sky
27 Beograd