fbpx
Skip to main content
Učenici pišu

POČINJE UPISNA "GROZNICA" ZA TALENTOVANE ĐAKE: Za jedno mesto u specijalizovanim odeljenjima boriće se dva osmaka

Foto: Profimedia
Zavšreno prijavljivanje učenika osmog razreda za polaganje prijemnog, provera znanja tokom maja

Za jedno mesto u nekom od specijalizovanih odeljenja beogradskih gimnazija i srednjih stručnih škola, boriće se dva kandidata.

ZA SAMO 20 MINUTA OD BEOGRADA DO NOVOG SADA: Šest meseci pre roka završen najduži železnički vijadukt u Srbiji

ZA SAMO 20 MINUTA OD BEOGRADA DO NOVOG SADA: Šest meseci pre roka završen najduži železnički vijadukt u Srbiji

Predsednik Vučić danas na otvaranju fabrike "Kyungshin Cable": Stiže investicija vredna 20 miliona evra

Predsednik Vučić danas na otvaranju fabrike "Kyungshin Cable": Stiže investicija vredna 20 miliona evra

OČEKUJE SE PRAVA INVAZIJA SRPSKIH TURISTA U GRČKU! Što će zemlja Helena biti hit, postoje bar tri dobra razloga

OČEKUJE SE PRAVA INVAZIJA SRPSKIH TURISTA U GRČKU! Što će zemlja Helena biti hit, postoje bar tri dobra razloga

Prijavljivanje učenika osmog razreda za polaganje prijemnog ispita je završeno, a provera znanja ih očekuje tokom maja. Najveća "navala" je za upis talentovanih đaka u Filološku, Matematičku i Sportsku gimnaziju. Svi koji žele da se upišu u specijalizovana odeljenja moraće da polažu i završni ispit.

Direktorka Matematičke gimnazije Mirjana Katić, kaže da se polaganje prijemnog ispita prijavilo 200 malih maturanta. Mesta ima za sto najboljih.

- Zadovoljni smo koliko se učenika prijavilo - kaže Mirjana Katić, direktorka Matematičke gimnazije. - Otvaranje IT odeljenja, pri redovnim gimnazijama, nije smanjilo interesovanje svršenih osmaka za našu školu. Učenici će polagati prijemni ispit 8. maja, u periodu od 10 do 12 časova, a odmah posle testiranja biće objavljena rešenja zadataka.

KALENDAR I POPUNJAVANJE LISTA ŽELJA

Polaganje prijemnih ispita za talentovane učenike počinje od 8. maja. Preliminarni rezultati biće poznati 18. maja, a istog dana će đaci, koji nisu zadovoljni, moći da podnesu prigovor. Konačne rezultate prijemnog ispita škola će objaviti 19. maja.

Od 23. do 25. juna ih očekuje polaganje završnog ispita, a zatim popunjavanje lista želja.

Prema rečima Nenada Mladenovića, direktora škole "Tehnoart", za upis na neki od umetničkih obrazovnih profila u Školi za dizajn, "Tehnoartu" i "Drvoartu", zainteresovano je više od 380 kandidata. Upisna kvota za upis u prvi razred iznosi 183 mesta. Polaganje prijemnih ispita biće održano polovinom maja i trajaće tri dana, a mali maturanti će pokazati svoje umeće iz crtanja, slikanja i vajanja.

- U našoj školi najpopularniji je profil firmopisac (kaligraf), koji je u stvari grafički dizajn - kaže Mladenović. - Pored ovog, umetnička zanimanja su i graver, grnčar, juvelir umetničkih predmeta, konzervator kulturnih dobara i stilski krojač.

Kako navodi Dragana Ćećez Iljukić, za 188 slobodnih mesta U Filološkoj gimnaziji, prijavilo se više od 360 malih maturanata.

- Interesovanje malih maturanata za upis u specijalizovana odeljenja je veliko - kaže Borka Popović, direktorka Pete beogradske gimnazije. - Za upis talentovanih đaka za istoriju i geografiju prijavilo se duplo više kandidata, dok je interesovanje za specijalizovano odeljenje za biologiju i hemiju još veće.

SD obrazovanje

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
19 Beograd