fbpx
Skip to main content
posao

USKORO DIPLOMA NA OSNOVU RADNOG ISKUSTVA: Na proleće počinje projekat, ko će imati priliku da stekne kvalifikacije?

Foto: Profimedia/ilustracija
Prema Zakonu o nacionalnom okviru kvalifikacija, kroz priznavanje prethodnog učenja mogu se steći kvalifikacije na II, III i V nivou

Kako iskustvo pretočiti u diplomu? O tome će se u 22 srednje stručne škole od ovog proleća razmenjivati iskustva i to će se istraživati.

U pomenutim obrazovnim institucijama biće testiran postupak priznavanja prethodnog učenja, odnosno alternativnog načina za sticanje kvalifikacije.

SITUACIJA U ŠKOLAMA NIJE ALARMANTNA: Poznato koliko je đaka i nastavnika zaraženo!

SITUACIJA U ŠKOLAMA NIJE ALARMANTNA: Poznato koliko je đaka i nastavnika zaraženo!

"UDŽBENIK IZ ISTORIJE ZA NAŠU DECU MORA DA NAPIŠE SRBIJA" Ministar Vulin: U knjigama će se spominjati Jasenovac

"UDŽBENIK IZ ISTORIJE ZA NAŠU DECU MORA DA NAPIŠE SRBIJA" Ministar Vulin: U knjigama će se spominjati Jasenovac

ŠKOLE ĆE PONOVO BITI ZATVORENE? Gojković otkrio da li će đaci ponovo slušati časove od kuće

ŠKOLE ĆE PONOVO BITI ZATVORENE? Gojković otkrio da li će đaci ponovo slušati časove od kuće

To bi bila šansa ljudima koji nisu stekli zvanične diplome da nađu svoje mesto na tržištu rada.

Kroz ovaj pilot-program Ministarstvo prosvete utvrđuje i razvija postupak priznavanja prethodnog učenja, kako bi se omogućilo građanima koji su određena znanja i veštine stekli van formalnog sistema obrazovanja, kroz obuke, životno i radno iskustvo, da steknu kvalifikaciju koja je jednaka onoj stečenoj kroz formalno obrazovanje i priznata na tržištu rada.

- Ministarstvo prosvete radi na razvoju postupka priznavanja prethodnog učenja pojedinca, pa se očekuje da kompetencije stečene kroz rad budu prepoznate i zvanično priznate u okviru Zakona o Nacionalnom okviru kvalifikacija Srbije (NOKS) - kaže Mirjana Kovačević, rukovodilac Centra za edukaciju, dualno obrazovanje i obrazovne politike PKS.

Prema Zakonu o nacionalnom okviru kvalifikacija, kroz priznavanje prethodnog učenja mogu se steći kvalifikacije na II, III i V nivou obrazovanja.

Obuka odraslih

U Srbiji postoje 72 institucije sa ukupno 262 programa obuka namenjenih odraslima, 17 srednjih stručnih škola, devet ustanova za obrazovanje odraslih poput radničkih, narodnih i otvorenih univerziteta i 46 drugih organizacija.

Na osnovu analize potreba tržišta rada i nezaposlenih koji su na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, Ministarstvo je izabralo devet obrazovnih profila za pilotiranje - zidar, armirač, tesar, rukovalac građevinskom mehanizacijom, pekar, mesar, kuvar, stolar i modni krojač.

Reč je o kvalifikacijama za koje je utvrđeno da ih je kroz neformalne obuke ili radno iskustvo stekao najveći broj nezaposlenih.

Ovi građani mogu da budu kandidati za postupak priznavanja prethodnog učenja.

- Potrebe tržišta rada diktiraju potrebe za prekvalifikacijom - objašnjava Kovačević.

Obavljaju ih srednje stručne škole i organizacje obrazovanja odraslih koje su stekle status javno priznatih organizatora aktivnosti (JPOA).

- Važno je istaći da programi JPOA ne moraju nužno rezultirati novom kvalifikacijom, već mogu polazniku omogućiti delimično ostvarivanje standarda stručnih kompetencija, ali da to može biti dovoljno da polaznik bude osposobljen da obavlja radne zadatke i realizuje poslove kod željenog poslodavca - objašnjava Kovačević.

SD obrazovanje

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD energetika

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
8 Beograd