fbpx
Skip to main content
đaci

VREMENA IMA DOVOLJNO, NEMA RAZLOGA ZA TREMU I NERVOZU: Danas je test iz matematike, sutra kombinovani - maturanti srećno!

Foto: Profimeda/Ilustracija
Nakon jučerašnjeg testa iz srpskog jezika male maturante danas čeka test iz matematike od 9 do 11 sati dok će sutra polagati kombinovani test.

Test iz matematike kao i test iz srpskog jezika nosi maksimalnih 13 bodova, a na kombinovanom testu najviše se može osvojiti 14 poena.

Inače, testove polaže oko 68.000 svršenih osmaka, a nadležni ističu da su testovi lakši zbog toga što se nastava održavala u vanrednim okolnostima izazvanim pandemijom korone.

ZNATE LI VI ODGOVORE NA OVA PITANJA? Pogledajte rešenja testa iz srpskog jezika sa male mature

ZNATE LI VI ODGOVORE NA OVA PITANJA? Pogledajte rešenja testa iz srpskog jezika sa male mature

MATURANTI ZADOVOLJNI NAKON TESTA: Pitanja su bila pojednostavljena, jedna stvar im je olakšala posao

MATURANTI ZADOVOLJNI NAKON TESTA: Pitanja su bila pojednostavljena, jedna stvar im je olakšala posao

POČELO POLAGANJE MALE MATURE: Epidemiološke mere se poštuju, a evo gde i kada izlaze preliminarni rezultati

POČELO POLAGANJE MALE MATURE: Epidemiološke mere se poštuju, a evo gde i kada izlaze preliminarni rezultati

- Sama struktura testova je takva da će biti mnogo više nego ranije onih pitanja na zaokruživanje i u tom smislu je lakše. Uvek je intencija da završni testovi budu lakši od probnih završnih testova koji su održani 9. i 10. aprila - rekao je ministar prosvete Branko Ružić.

Ministar je apelovao na roditelje da ne podižu tenziju deci.

- Bilo je sasvim dovoljno vremena, mislim da nema razloga niti za tremu niti za nervozu - naglasio je Ružić.

Svi upisuju srednju školu

Takođe, ono što bi moglo da umiri buduće srednjoškolce jeste da u srednjim školama ima više slobodnih mesta nego svršenih osnovaca što znači da će se svi upisati.

- Ja ne znam da li to roditelji i učenici znaju, ali već godinama unazad imamo više slobodnih mesta u srednjim školama nego što ima osnovaca tako da će se svi na kraju upisati negde. Zato se i prave one liste želja sa po 13 predloga - rekla je Jasana Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Ipak, iako će svi osmaci upisati srednje škole i možda ne onu koju su planirali, Janković je zabrinuta zbog količine znanja koju osnovci nose, a smatra i da ovakva mala matura nije dobar način.

škola
Foto: Profimedia

- Imali smo godinu dana onlajn nastave, a jedno vreme i bez ikakve nastave. Možemo samo da kažemo da su deca mnogo izgubila, tu je mnogo izgubljenih lekcija. Tu je dosta i velikih rupa u znanju i pitanje je kako ćemo sve to nadoknaditi. Zato smo mi kao Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije predložili ministarstvu da ove godine ne bude kombinovani test, baš iz ovih razloga o kojima sam pričala. Takođe, takav ispit posle ovah godinu i po dana je veliki stres za đake. To su onda i u ministarstvu shvtili pa su poručili da će test biti lakši. To je loš put, jer tako poručujemo deci da je bitno samo zadovoljiti formu, a suština nam promiče - objašnjava Janković.

Policija čuva testove

Na pitanje kako se testovi čuvaju, ministar kaže da je stepen bezbednosti na najvišem mogućem nivou.

- Mi smo digitalizovali u velikoj meri još više taj proces, decentralizovali smo skeniranje i pregledanje samih testova na sedam punktova u centralnoj Sriji i jedan punkt na teritoriji KiM - objasnio je Ružić.

Ukazao je da su svi testovi već zapakovani i spremni, kao i da svaki ima svoju šifru.

Branko Ružić
Foto: Tanjug/Tanja Valić

- Do distribucije se čuvaju u nadležnom Zavodu. Doći će možda do nekih malih pomeranja u odnosu na brojno stanje same dece zbog nekih premeštaja, ali ne očekujem bilo kakve probleme - rekao je ministar.

Preliminarni rezultati u nedelju

Preliminarni rezultati završnog ispita biće objavljeni 27. juna, a konačni 2. jula.

Popunjavanje liste želja elektronskim putem preko portala mojasrednjaskola.gov.rs je od 26. juna do 3. jula, a popunjavanje i predaja liste u osnovnoj školi, kao i unos u bazu podataka neposredno u osnovnoj školi - 3. i 4. jula 2021. godine.

Raspodela po školama 11. jula

Zvanični rezultati raspodele po školama i obrazovnim profilima biće objavljeni 11. jula.

Na završni ispit izlaze svi učenici osmog razreda, pa i oni koji su polagali prijemni ispit za upis u specijalizovana odeljenja gimnazija i umetničkih škola, polaznici programa funkcionalnog obrazovanja odraslih, kao i učenici koji su prethodnih godina završili osmi razred, a do sada nisu polagali završni ispit.

SD obrazovanje

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD energetika

Vremenska prognoza
Mist
16 Beograd