fbpx
Skip to main content
Profesori koji su dobitnici nagrade Udruženja za podsticanje preduzetništva "Živojin Mišić"

PONOS SRPSKE PROSVETE: Profesor iz Zaječara i učiteljica iz Novog Sada u trci za milion dolara (FOTO/VIDEO)

Foto: Facebook/Printscreen/Mladen Šljivović/Vesela Mackic
Nagradu koja je prethodila kandidovanju za milion dolara, jeste nagrada koju dodeljuje Udruženje za podsticanje preduzetništva "Živojin Mišić"

Učiteljica iz Novog Sada Vesela Mačkić, uz kolegu profesora fizike iz Zaječara Mladena Šljivovića takmičiće se, među 1.000 kandidata iz celog sveta za titulu najboljeg nastavnika na svetu i boriti se za nagradu od milion dolara, a za ovu trku kandidovao ih je uspeh u novativnim metodama koje koristi u radu sa učenicima.

CELA GENERACIJA UGROŽENA: Dečiji psiholog ukazuje na posledice odrastanja u uslovima pandemije KOVIDA

CELA GENERACIJA UGROŽENA: Dečiji psiholog ukazuje na posledice odrastanja u uslovima pandemije KOVIDA

RAZVOJ OBRAZOVANJA ZA BUDUĆNOST: Opština Mionica potpisala Memorandum o edukativnoj saradnji

RAZVOJ OBRAZOVANJA ZA BUDUĆNOST: Opština Mionica potpisala Memorandum o edukativnoj saradnji

VELIKI USPEH SRPSKIH GIMNAZIJALACA: Lazar, Dimitrije, Vasilije i Ognjen osvojili medalje na 55. hemijskoj olimpijadi

VELIKI USPEH SRPSKIH GIMNAZIJALACA: Lazar, Dimitrije, Vasilije i Ognjen osvojili medalje na 55. hemijskoj olimpijadi

Njih dvoje proglašeni su za najbolje edukatore u Srbiji u okviru istoimenog projekta udruženja "Živojin Mišić" što ih je kandidovalo da predstavljaju našu zemlju na ovom svetskom takmičenju, koje organizuje Global teacher prize.

Pobednika će u septembru proglasiti Internacionalni stručni žiri, a najvažniji kriterijum je inovativnost u nastavi.

Vesela Mačkić je sedam godina deo Osnovne škole "Ivan Gundulić" u Novom Sadu u kojoj se istakla mnogobrojnim projektima, ali, pre svega, inovativnim metodama koje koristi u radu sa učenicima. kvizovima, filmovima, uz pomoć lutaka, ali i digitalnim tehnologijama, svojim učenicima časove čini zanimljivijim.

Autorka je projekta "Zdrava užina", a s učenicima je napravila i organsku baštu.

Upravo to, odnosno projekat plastenika u njenoj osnovnoj školi u kojem su deca povezivala naučeno iz svih predmeta kandidovao je Veselu Mačkić za ovo takmičenje.

Cilj je, kaže, aktivirati đake u procesu sticanja znanja ne koristeći samo udzbenike, već pretežno ambijentalnu nastavu kroz koju oni usvajaju nove informacije, ali i sami stvaraju - najčesće kroz igru.

Smatra da je saradnja i umrežavanje nastavnika, profesora i prosvetnih radnika, razmena ideja, najbolji način za unapređenje obrazovanja i podizanja edukacije na viši nivo. A biti među najboljim edukatorima i predstavljati Srbiju na ovom takmičenju za nju je velika odgovornost.

Učenici Mladena Šljivovića iz Zaječara su do sada osvojili više od 30 nagrada na republičkim takmičenjima i tri puta birani u tim Srbije za Turnir mladih fizičara. Do sada su njegove aktivnosti dva puta nagrađivane na evropskom takmičenju STEM discovery week jer voli da koristi društvene igre u nastavi ili da projektnu nastavu bazira na tome.

Tokom onlajn nastave sa učenicima učio je o radu nukelarnog reaktora pomoći igre Nuclear INC a u toku 2020. godine je u saradnji sa Centrom za promociju nauke sproveo projekat Naučni paparaco. U ovom projektu su učenici bili novinari i voditelji "trač" emisije koja se bavi životom poznatih naučnika i predstavljali su njihove živote i sve objavili na Jutjub kanalu.

Koordinator je tima za karijerno vođenje i autor aktivnosti koje su višestruko nagrađivane. Potraga za blagom proglašena je za najbolji primer prakse karijernog vođenja 2019. godine od strane Euroguidance Srbija. Autor je metode Hembizika u kojoj učenici gradivo fizike vežbaju tako što sami smišljaju zadatke koje rade na času. Na ovaj način oni vežbaju i veštine komunikacije.

 

SD obrazovanje

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
19 Beograd