Skip to main content
NSZ

Lakše do posla sa obukama Nacionalne službe za zapošljavanje

Foto: Promo
Kvalifikujte se za posao koji volite

Obuke i obrazovanje doprinose unapređenju znanja i razvoju svakog pojedinca, ali i društva u celini. Sve više se razvija svest o tome da ekonomska snaga jedne zemlje zavisi u velikoj meri od ljudskog kapitala i kapaciteta zaposlenih.

Obuke usmerene na povećanje kompetencija lica koja konkurišu na tržištu rada su opšte prihvaćena metoda koja bitno povećava šanse pojedinca da dođe do zaposlenja ili da ostane kod poslodavca uprkos promenama i razvoju novih tehnologija.

Raznovrsne obuke za nezaposlena lica besplatno organizuje Nacionalna služba za zapošljavanje, a svi koji se uključe imaju priliku da steknu nova znanja, veštine i iskustva, da povećaju svoje kompetencije i budu konkurentniji na tržištu rada, bez obzira da li traže posao kod nekog poslodavca ili imaju nameru da pokrenu sopstveni biznis.

Nacionalna služba za zapošljavanje trenutno realizuje 25 obuka za tržište rada u koje je uključeno 700 nezaposlenih u 31 gradu u Srbiji.

Odabir ovih obuka zasniva se na analizi potreba tržišta rada i utvrđuje se u saradnji sa poslodavcima u celoj zemlji. Prvenstveno su usmerene na sticanje određenih znanja i veština neophodnih za obavljanje konkretnih poslova i to u onim područjima rada za koja se utvrdi da postoji deficit kadra sa odgovarajućim znanjima.

U obuke koje nezaposlena lica mogu da pohađaju spadaju obuka za viljuškaristu, kuvara, konobara, barmena, pica majstora, operatera na CNC mašinama, kozmetičara, frizera, pedikira-manikira, zatim obuka za izradu alu i PVC stolarije, knjigovođu, obuka za krojenje i šivenje, za pletače trikotaže, obuka za gerontodomaćice, negovatelje, za FTO sa licencom, za ručno tkanje, vez/zlatovez, izradu čipke, za izradu i montažu nameštaja od pločastog materijala.

Ove godine se posebno ističu obuke za rad u filmskoj industriji: za tehničara rasvete, scenskog tehničara, tehničara u sektoru kamere, VFX generalistu i za knjigovođu u filmskoj industriji.

Pored navedenih obuka Nacionalna služba za zapošljavanje u okviru svog godišnjeg plana ima i druge programe obuka:

  • Program stručne prakse koji se koristi u cilju osposobljavanja za samostalan rad u struci, za koje je stečeno odgovarajuće obrazovanje
  • Program sticanja praktičnih znanja za nekvalifikovana lica, viškove zaposlenih i dugoročno nezaposlena lica koja se nalaze na evidenciji nezaposlenih duže od 18 meseci
  • Specijalističke informatičke obuke koje, u skladu sa potrebama tržišta rada, uključuju sticanje novih znanja, veština i sposobnosti nezaposlenih lica u oblasti informacionih tehnologija
  • Obuke na zahtev poslodavca za nezaposlene koje podrazumevaju sticanje dodatnih znanja i veština potrebnih za obavljanje poslova na konkretnom radnom mestu
  • Obuke na zahtev poslodavca za zaposlenog gde poslodavac može podneti zahtev NSZ za učešće u finansiranju troškova obuke za zaposlenog kome nedostaju dodatna znanja i veštine za obavljanje poslova i radnih zadataka, kako bi zadržao radno mesto.

Nacionalna služba organizuje i funkcionalno osnovno obrazovanje odraslih radi sticanja osnovnog obrazovanja u skladu sa zakonom.

Da bi se zainteresovano lice uključilo u obuke potrebno je da se nalazi na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje (izuzev obuka na zahtev poslodavca za zaposlenog ) i da prilikom izrade individualnog plana zapošljavanja dogovori sa svojim savetnikom uključivanje u neke od obuka i mera.

Više informacija možete pronaći na Internet prezentaciji Nacionalne službe za zapošljavanje http://www.nsz.gov.rs/live/trazite-posao/edukacija

Posredstvom kojeg medija pretražujete informacije iz oblasti zapošljavanja?

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD posao

SD vesti

SD novčanik

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
25 Beograd