fbpx
Skip to main content
Konobar

"Ako vidite radnika, VIČITE": Hrvatskoj HITNO potrebni kuvari i konobari, a plate će vas IZNENADITI

Foto: Profimedia
Problem s nedostatkom radne snage postoji već duže vreme

Problem s nedostatkom sezonske radne snage već duže vreme postoji u Hrvatskoj. Dosad su se vlasnici objekata još i nekako snalazili, a izgleda da je taj problem ove godine poprimio neočekivano velike razmere. Konobara, kuvara i prodavača nema ni za lek.

Prva "hajka" digla se nakon što je pulska poslastičarnica na vratima okačila obaveštenje da nema ko da ih posluži jer nemaju osoblja, a brzo se otkrilo kako takva situacija nije samo u Istri, nego poslednjih nedelja i splitski ugostitelji muku muče s nedostatkom radnog kadra.

Je li problem u tome što više nema radne snage na domaćem tržištu, ili ne žele da rade, ili se možda većina snašla i odlučila nadolazećih nekoliko letnjih meseci "pregrmeti" i iseliti se iz grada pod Marjanom i trbuhom za kruhom (čitajte platom od 1.000 evra i više te pozamašnom napojnicom) otići na hrvatska ostrva, gde su ih raširenih ruku primili brojni vlasnici diskoteka, klubova i restorana – nije poznato.

Lekara ni za lek: U Hrvatskoj vlada NESTAŠICA medicinskih radnika

Ali situacija je zabrinjavajuća. Radnici beže iz Splita u isplativije destinacije u Hrvatskoj i izvan zemlje, ugostitelji najčešće ne žele da zaposle konobare koji su tek ispekli zanat i koji imaju nešto malo ili uopćšte nemaju radnog iskustva, a oni koji se na kraju ipak na to odluče obično ne nude bajne plate jer nemaju "gotovog čoveka".

A uz sve to, svako gleda u dinar, radna snaga u dinar više, a ugostitelji u dinar manje, pa često dolazi do nezadovoljstva već na samom početku pregovora između te dve strane. I shodno tome, u centru grada iz dana u dan, na izlozima prodvnica i vratima kafića, viđamo sve više belih A4 papira na kojima "boldirano" piše tražimo konobare, prodavače, radnike...

Restoran
Foto: Profimedia/ilustracija

- Hitno nam treba četiri radnice, po dve u svakoj poslovnici. Ako ste zainteresovani, što se nas tiče možete početi odmah ujutro. Radno vreme je od 9 pa do 15.30, odnosno od 9 do 16.30. Imamo i smenu od devet i po do ponoći, 15.30 do 11, i od 16.30 do jedan. Menjamo se po smenama. Plata je četiri hiljade kuna (oko 550 evra) plus za noćni rad i rad na praznike – kaže radnica poslastičarnice.

Napominje kako je ona vrlo zadovoljna radnim mestom prodavačice slatkiša u starom gradskom jezgru, zbog čega već četiri godine nije promenila posao. Ni izloge u Marmontovoj ulici nisu zaobišle ceduljice s natpisom da su u potrazi za radnom snagom. Poznati svetski brend za donje rublje traži "sezonce".

U restoranima na Rivi plata do 7.000 kuna

- U kvartovskim kafićima se uglavnom radi od 7 do 15 sati i od 15 sati do ponoći, plata je od tri i po hiljade do četiri i po hiljade kuna (oko 610 evra). Ima se po jedan dan nedeljno slobodan. Svaki malo bolji splitski kafić u kojem ima više posla nudi 5.000 kuna plate (oko 680 evra).

Konobar
Konobar
Foto: Profimedia/ilustracija

U restoranima i kafićima na Rivi plate su veće, znaju da budu i oko sedam hiljada kuna (950 evra), ali su razne kombinacije smenskog rada oko kojih se detaljnije dogovara s gazdama i obično onaj koji radi popodnevnu smenu kući ne ide pre 2 sata. Na ostrvima i u popularnim turističkim destinacijama nema slobodnih dana, tu i tamo će se desiti da ga dobijete, ali to je retkost. Plate su dobre, početna je sedam hiljada, a raste u zavisnosti od pozicije i iskustva kadra.

Na ostrvima i u mestima uz obalu puno se više radi, napojnice su odlične i to je razlog zbog kojeg se "pregrmi" to što nema slobodnih dana. Izvan centra, splitski kafići obično dosta slabije rade, što se odražava i na platu i na napojnice.

Zbog toga su kvartovski kafići najduže u potrazi za radnicima, a ne mogu dovesti ni konobare i kuvare iz, premera radi, Slavonije jer ljude nemaju gde da smeste, a plaćati nekome smeštaj je vlasnicima preskupo. A nijedan radnik neće doći da raditi za tako malu platu i još da sebi mora da plaća smeštaj.

 

Pročitajte i:

SD posao

SD vesti

SD novčanik

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
6 Beograd