Skip to main content
Maline

Berača sve manje, a posla sve više: Ovo je posao koji niko neće da radi i pored VISOKIH dnevnica

Foto: Profimedia
Veliki problem za srpske malinare

Oglasima sa ponudom istog posla puni su lokalni mediji, malinari traže radnu snagu i posredstvom omladinskih zadruga, ali nje jednostavno nema.

Vlasnici zasada uoči sezone berbe koja bi trebalo da počne sredinom juna skoro bezglavo traže sezonske radnike u strahu da im rod ne propadne. Nude dnevnice oko 20 evra ili 35 do 40 dinara po ubranom kilogramu, tri obroka dnevno i prenoćište, ali zainteresovanih nema.

Maline
Foto: Profimedia

- Godišnje zaposlim po 60-70 berača, a dolaze mi od Dimitrovgrada na jugu do Subotice na severu, pa i Bosne. Sve je teže naći kvalitetnu radnu snagu, a primarni razlog je što su sezonci koji su ranije dolazili u nadnicu, najviše iz Priboja, Prijepolja i Nove Varoši sada podigli svoje plantaže. Em što više nisu sezonci, em što su postali konkurencija u potrazi za radnom snagom - objašnjava Milomir Stojić proizvođač maline iz ariljskog sela Mirosilje.

Računajući dnevnicu, hranu i prevoz, to je 3.500 dinara troška za nas. Otkupljivači trenutno nude 100 dianara, i ako tako ostane radnik treba da ubere 35 kilograma samo da bi pokrio troškove domaćina. Ako se zna da prosečan berač može da ubere oko 40 kilograma dnevno, i ako se oduzme ono što je uloženo u zasad, naša računica je mizerna. Za berače je dnevnica od 2.500 malo, i u pravu su jer treba se 10-12 sati pržiti na suncu, ali ako bi dnevnica bila veća, proizvođaču ne bi ostalo ništa - kaže Dragan Vukajlović malinar iz Duba kod Bajine Bašte.

Maline
Foto: Profimedia/ilustracija

U Omladinskoj zadruzi iz Užica koja je zatrpana zahtevima malinara za radnom snagom kažu - potražnja za sezoncima je tolika da su berači traženi kao fudbalske zvezde u prelaznom roku.

- Dugo asm radio za dnevnicu, i naposletku rešio da posadim svoje maline. Kada sam se odlučio da krenem sa malinarstvom kilogram se plaćao dva evra, što je donosilo zaradu, a sada je otkupna cena dvostruku niža i nemam račun. Kako sada stoje stvari bolje je biti nadničar nego gazda - priča malinar iz Prijepolja.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 1 Pogledaj sve komentare
Dragan's picture

Dragan

Po zakonima Srbije minimalna bruto cena rada je 200 dinara na sat prvih 8 sati, svaki sat posle toga vredi 250 din. Racunica je prosta za nekoga ko radi 12 sati dnevno plata je 200*8=1600 i 250*4=1000 to je 2600 dinara dnevno. Mizerno placaju i cude se sto nema beraca.

0 | 1

SD posao

SD vesti

SD novčanik

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
6 Beograd