Skip to main content
Prag

Češkoj HITNO potrebni radnici: Prosečna zarada 1.200 evra, a zbog jedne stvari poslodavci nude VEĆE PLATE

Foto: Profimedia
Po životnom standardu prestigla neke "stare" članice EU

Češka ima najnižu nezaposlenost među zemljama EU i manjak radne snage tera poslodavce na povećanja plata i bonusa radnicima.

Kako kaže Džozef Stredula, šef krovnog sindikata, taj trend će se nastaviti i u sledećim godinama, s obzirom na to da su plate još uvek značajno manje nego u zemljama zapadne Evrope.

- U srednjem roku, u sledeće tri, četiri godine, možemo da očekujemo realni rast plata od tri do pet odsto godišnje - kaže Stredula.

Prag
Foto: Profimedia

Nakon razdoblja sa slabim rastom plata, one su u poslednjem kvartalu prošle godine porasle u proseku 8 odsto, na 31.646 kruna (oko 1.200 evra). Rast plata, naravno, uticaće na povećanje životnog standarda, a Češka je već sada po životnom standardu prestigla neke "stare" članice EU poput Grčke i Portugala. 

Na primer, manjak vozača prisilio je Prag na smanjenje usluge javnog prevoza početkom ove godine. U Brnu, drugom najvećem gradu Češke, vozači autobusa i tramvaja dobili su bonuse u visini tromesečne plate, dok je proizvođač automobila Škoda prošlog meseca pristao na povećanje plata radnicima od čak 20 odsto.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD posao

SD vesti

SD novčanik

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
31 Beograd