Skip to main content
mladić

Da li je ovo posao budućnosti? Slobodan od ružarstva zarađuje mesečno DVE PROSEČNE PLATE, a tek je na početku

Foto: Profimedia/ilustracija
Ovo je posao od kog svakog dana i cele godine stiže novac

Slobodanu Džagiću (23) u pravom smislu reči cvetaju ruže već dve godine. Po završetku Srednje poljoprivredne škole u Šapcu, smer hortikultura, odlučio je da se posveti zanatu za koji se obrazovao, verujući da to može biti unosan biznis i danas pristojno živi gajeći ruže na komadu zemlje svog pradede.

- Iako već treća generacija porodice živi u gradu, ja sam voleo selo i još kao dečak zamišljao sam da ću se vratiti ovde, gde je moj pradeda, poznati kalemar, proizvodio sadnice šljiva, krušaka, trešanja, kajsija, dunja i oraha – priča Slobodan, sada već uspešan ružar.

Ruže
Foto: Profimedia

Ružarstvo kojim se bavi, isplati se u Srbiji, bez obzira da li je reč o rezanom cveću ili sadnicama koje uglavnom završe u izvozu.

Slobodan snabdeva Šabac i Rumu, a planira da proširi tržište na Sremsku Mitrovicu, Loznicu i Beograd.

- Ne mogu da proizvedem koliko mogu da prodam. Ovo je posao od kog svakog dana i cele godine stiže novac. Do prvih prihoda potreban je komad zemlje i ulaganje od oko 3.500 evra. Plastenik košta 2.000 evra, za sadnice je potrebno oko 1.000 evra i još oko 500 evra za sredstva za održavanje i prehranu. U prvoj godini s epokriju troškovi, a već u drugoj se mogu očekivati dve prosečne plate. Dalje sve zavisi od sposobnosti – ističe mladi cvećar.

Dodaje da je u prvoj godini zasadio 1.300. sadnica ruža.

- Ubrzo sam proširio, tako da sada imam 3.300 sadnica koje režem. Početkom ove godine zasadio sam još 3.000 koje ću uskoro kalemiti, kako bih dogodine imao 6.300 – objašnjava Slobodan.

On je podigao 2 plastenika znajući da samo tako može dobiti vrhunski kvalitet.

- Kada su ruže u plasteniku, one su zaštićene od kiše i vetra. Deluju negovano i imaju duže drške. Ta roba ima svog kupca i kod takve proizvodnje nema velikog škarta – objašnjava on.

ruže
Foto: Profimedia

Slična zarada je i od sadnica ruža. Da bi se proizvodile, sadnica ruža na 50 ari, potrebna je podloga za 25.000 sadnica, koja se u prvoj godini postavlja na 25 ari jer je reč o dvogodišenjm ciklusu prozvodnje i ona košta oko 750 evra. Sistemza zalivanje pola hektara, koji ostaje trajno u proseku oko 500 evra. U prvoj godini radi se kalemljenje koje je oko 600 evra. Za freziranje i okopavanje još oko 200 evra. Zarada se ostvaruje u jesen naredne godine.

Proizvodnja je oko 15.000-20.000 ruža za prodaju. Minimalna cena na veliko je 40 do 50 centi, što je oko 6.000 – 7.000 evra. Kada se oduzmu ulaganja, za dve godine ostaje između 4.000 i 5.000 evra.

Procenjuje se da Srbija godišnje prozvede oko 8 miliona sadnica ruža. Gotovo petinu gaje meštani Lipolista kod Šapca. Sadnice ruže se ovde proizvode na oko 30 hektara, a uzgaja ih 15 domaćinstava.

U ružičnjaku Milana Topalovića cveta oko 200.000 pupoljaka koje neguje već treća generacija. Šest hekatara obrađuje za ovu namenu da bi svake godina imao prozvodnju.

Glavno tržište im je Rusjia, gde izvoze polovinu proizvodnje. Ostatak ide u bivše jugoslovenske republike, Poljsku i u druge evropske zemlje. Na poljima u ovom kraju ima oko 300 različitih sorti.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD posao

SD vesti

SD novčanik

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
24 Beograd