fbpx
Skip to main content
pivo u parku

Ako se bavite OVIM POSLOM u Srbiji, zarađivaćete 131.129 dinara! Evo šta je potrebno

Foto: Profimedia
Najplaćenija zanimanja u Srbiji su pilot, programer i rudarski inženjer, sa platama većim i do dva i po puta od republičkog proseka.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, mesečna plata pilota u Srbiji u 2018. godini bila je 131.129 dinara, eksperta za istraživanje rudnih bogatstava 116.884 dinara a kompjuterskih stručnjaka 109.604 dinara.

JAVNI POZIVI I KONKURSI NACIONALNE SLUŽBE ZA ZAPOŠLjAVANjE  2019. GODINA

JAVNI POZIVI I KONKURSI NACIONALNE SLUŽBE ZA ZAPOŠLjAVANjE  2019. GODINA

 Na dnu liste najplaćenijih zanimanja su konobari, prerađivači drveta i tekstilici.

Pored ovih zanimanja, po podacima RZS, isplativo je baviti se i naftom, duvanom i bankarstvom.

Ekonomista Ljubomir Madžar smatra da nije čudo što piloti, programeri i rudarski stručnjaci imaju najbolja primanja u zemlji, imajući u vidu odgovornost koju ova zanimanja nose. Logično je da velika odgovornost treba da bude adekvatno plaćena. 

- Posao pilota nosi veliku odgovornost, programera je sve više, ali je potražnja za njima i dalje ogromna. S druge strane na tržištu je mnogo konobara i radnika za tekstilnu industriju, što se odražava i na to kako će biti plaćeni - objašnjava Madžar.

Pilot
Foto: Profimedia

Ekonomista Miroslav Zdravković kaže da je dobro što su profesije koje podrazumevaju ozbiljne škole i obrazovanje dobro plaćene.

- To govori da se struka i obrazovanje cene. Isto tako programeri i naftni stručnjaci imaju velika primanja zato što se u tim oblastima ,,vrti" veliki novac. S druge, strane za konobara nije potrebna nikakva škola, pa je logično da su na dnu lestvice po visini primanja - zaključuje Zdravković. 

 

Komentari
Pošalji komentar
Postavljanjem komentara potvrđujete da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja i politikom privatnosti.

Pročitajte i:

SD posao

SD vesti

SD novčanik

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Mist
14 Beograd