fbpx
Skip to main content
Drvo jabuke

Hitno potrebno na HILJADE berača jabuka: Podigli dnevnice zbog dobre sezone

Foto: Profimedia
Nedostatak radne snage

Voćarska sezona ove godine u Hrvatskoj će biti dobra, a prema prvim procenama rod jabuka mogao bi se kretati od 100.000 do čak 120.000 tona.

To je izuzetno dobro, no domaći proizvođači voća strahuju od nedostatka radne snage koji će da bere rod, pišu regionalni mediji.

Hrvatska voćarska zajednica (HVZ) zbog sve većeg problema nedostatka radne snage u voćarstvu, uputila je Vladi i Ministarstvu poljoprivrede da se olakša sezonsko zapošljavanje i da kroz poreske reforme pokuša da rastereti poljoprivrednike kako bi se povećale dnevnice, i više se motivisalo domaće stanovništvo da ide u berbu jabuka.

Potredsednik HVZ-a Stjepan Zorić kaže da ljudi treba da budu dobro plaćeni, ali u celoj priči poljoprivreda ne može u nedogled da cenovno prati povećanje nadnica i dnevnica, jer nemaju toliku prodaju proizvoda, kao što , na primer, turizam ima rast prihoda.

jabuka
Foto: Profimedia

- Od Vlade smo zatražili hitne mere vezane za sezonski rad u poljoprivredi koji treba da se odvoji od ostalog sezonskog rada - kaže Zorić, i objašnjava kako ga zakon tretira kao zapošljavanje po osnovu drugog dohotka i stavlja u istu kategoriju kao npr. članove županijskih skupština, nadzornih odbora i trgovačkih društava, porotnike...

Zato smatraju da sezonski rad u poljoprivredi ne bi trebalo oporezivati kao drugi dohodak jer se odnosi na obavljanje poljoprivredne delatnosti.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD posao

SD vesti

SD novčanik

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Slaba kiša
16 Beograd