fbpx
Skip to main content
posao

I OVO JE MOGUĆE: Nedeljno SAMO četiri radna dana, a PLATA ISTA!

Foto: Profimedia/ilustracija
Pre godinu dana novozelandski biznismen Andrew Barnes krenuo je sa svojom kompanijom Perpetual Guardian u zanimljivu avanturu. Za svoje radnike uveo je radnu nedelju koja traje samo četiri dana!

Ovaj poslodavac u kompaniju za upravljanje nekretninama sa 240 zaposlenih eksperimentalno je uveo četvorodnevnu radnu nedelju. Rezultat? Efikasnost se povećala 20 odsto, a čak 78 odsto zaposlenih osećalo se sposobnim da kontroliše radne obaveze u poređenju sa njih 54 odsto, kako je bilo ranije, a za to vreme prihod je ostao stabilan, uz smanjene troškove i manji utrošak energije.

Zamislite četiri dana na radnom mestu i tri slobodna dana za porodicu, decu, dodatno obrazovanje, hobije, odlazak na duge vikende, a plata ista kao pre...

Porodica u šetnji
Foto: Profimedia/ilustracija

Ideja o četvorodnevnoj radnoj nedelji nije nova. Ali za razliku od većine drugih pokušaja koji su podrazumevali niže plate ili duži ostanak na poslu, kako bi se nadoknadio petak, biznismen sa Novog Zelanda, Andrew Barnes, je zaposlenima svoje kompanije Perpetual Guardian, sa sedištem u Oklandu, garantovao ista primanja, s tim da oni sami organizuju posao na način da su jednako efikasni kao da rade uobičajenih pet dana. Svojim timovima nije davao formulu za produktivniji rad u kraćoj radnoj nedelji, nego je rešenja tražio od njih.

SRBI PREDNJAČE: Srbija je PRVA NA SVETU u OVOM ZANIMANJU!

SRBI PREDNJAČE: Srbija je PRVA NA SVETU u OVOM ZANIMANJU!

Pritom nije insistirao na tome da svi moraju raditi istim tempom u skraćenom vremenu. Oni kojima je brži rad bio stresan, mogli su ostati na pet radnih dana, stalno ili povremeno, onako kako njima odgovara. Neki su mogli doći ranije na posao i ranije ga završiti, kako bi izbegli saobraćajnu gužvu, ili otišli po decu u vrtić.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD posao

SD vesti

SD novčanik

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
16 Beograd