fbpx
Skip to main content
svinje

Ima li to igde osim NA BALKANU: HRVAT otvorio PRASEĆI BUTIK

Foto: Profimedia
Vinkovci dobili praseći butik zahvaljujući ideji jednog stočara.

Vinkovci su dobili Praseći butik, a sve zahvaljujući jednom domišljatom stočaru- tridesetdvogodišnjem Alenu Bariću iz Ivankova.

Primetivši da slične ponuda nema na tržištu rešio je da kupcima ponudi jedinstveni butik u kome svakodnevno mogu pazariti razne vrste pečene prasetine. 

Svinjogojstvo porodični posao

Barić se stočarstvom bavi od malih nogu, a svinjogojstvo je porodična tradicija, koju je nasledio od dede i oca i sada tu ljubav nastoji da prense i na sinove.

Na imanju je impresivan broj od 150 ovaca, 200 krmača, po 500 tovljenika u turnusu, a godišnje proizvedu i othrane čak 2500 prasaca. Stoku prodaju jednom velikom lancu i okolnim mesarama, ali trenutnom cenom nisu zadovoljni i jedva uspevaju da pokriju troškove, a ono što ostane dovoljno je za puko preživljavanje. 

Alen je nedavno odlučio da napravi i korak dalje, pa se upustio u novi poslovni poduhvat i građanima omogućio da, kada požele da jedu kvalitetno i domaće meso, odu u butik i kupe kilogram pečene prasetine.

Foto: Youtube Printscreen/Dulanovic Family
Foto: Youtube Printscreen

Prasci se peku u peći i na ražnju na Barićevom imanju u Ivankovu, gde se istovremeno može peći 10 prasića.

Takvu uslugu do sada na tom području niko nije nudio. A brojni Slavonci imaju naviku da se počaste vrućom prasetinom i jagnjetinom s ražnja u susednoj Bosni, uglavnom na Lončarima, gde se uz magistralnu cestu Orašje - Tuzla svakodnevno okrene desetine prasadi i jaganjaca. 

Alen do kraja meseca najavljuje otvaranje prasećeg butika u Osijeku, koji će, za razliku od Vinkovaca, dobiti i dodatni sadržaj - Sandvič bar od prasetine, po uzoru na originalnu priču u Ukrajini. Za sada se, kaže, u novootvorenom butiku prosečno proda jedno prase dnevno, no Vinkovčani sve više dolaze i zanimanje iz dana u dan raste.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD posao

SD vesti

SD novčanik

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
25 Beograd