fbpx
Skip to main content
malina

Ima li smisla saditi malinu: Da li ćete profitirati ili se samo zaleteti?

Foto: Profimedia
Proizvođači malina iz zapadne Srbije odlučiće u ponedeljak na sastanku u Šapcu, da li će svoje nezadovoljstvo narednih dana iskazati na organizovanim protestima.

Zajednički stav treba da donesu upravni odbori šest velikih poljoprivrednih udruženja iz ovog dela Srbije.

Dinar i sutra miruje prema evru: Evo koliki je zvanični srednji kurs za 25. decembar

Kako je rekla Slađana Stanković, predsednik skupštine Udruženja poljoprivrednih proizvođača Užice, posle ovonedeljnog sastanka sa predstavnicima ministarstava poljoprivrede i trgovine, sve je jasnije da nema ozbiljnog plana za unapređenje malinarstva i ekonomskog položaja proizvođača. 

- Već dve godine traje naša borba praktično bez ikakvih rezultata. Uporno pokušavamo da od Ministarstva trgovine dobijemo relevantne podatke o uvozu, izvoznim cenama maline kao i količinama tog voća koje stiže iz Bosne, koja se meša sa domaćom - kaže Stankovićeva i dodaje da su zbog sve lošijeg materijalnog položaja, proizvođači sada zatražili od države da se izjasni ima li smisla saditi malinu i perspektive za ovaj sektor voćarstva kojim smo se nekada ponosili. 

- Stav države je da ne može da daje takve procene. Kažu da će sve probleme rešiti Radna grupa za malinu koja se sastala svega dva puta u ovoj godini. Smatramo da je neozbiljno kada država nema plan razvoja niti prognoze, ne može se baš sve prepustiti tržištu", istakla je Stankovićeva i dodala da proizvođači neće odustati od borbe da zaštite svoje ekonomske interese. 

Podrška razvoju ženskog preduzetništva: U Novom Sadu dodeljeno 15 miliona bespovratnih sredstava! (FOTO)

Kako je preneo "Glas zapadne Srbije", na nedavnom sastanku predstavnika resornog ministarstva i proizvođača malina zapadne Srbije, u Užicu, o ceni nije bilo reči. 

Navodi se da je državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, Senad Mahmutović, izjavio da su sva obećanja koje je Ministarstvo poljoprivrede dalo malinarima ispunjena. On je rekao da o cenama nikada nije pregovarano jer to nije u njihovoj nadležnosti i ponovio raniji stav da država ne može da određuje cenu.

BONUS VIDEO: Ovo su poslovi sa srednjom školom ili licencom koji mogu da vam donesu VIŠE OD 700 EVRA MESEČNO

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD posao

SD vesti

SD novčanik

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
-3 Beograd