Skip to main content
intervju za posao

IMATE RAZGOVOR ZA POSAO? Primenite ova pravila i prikažite sebe u najboljem svetlu!

Foto: Profimedia
Razgovori za posao često znaju da budu stresni za većinu ljudi, pa se dešava da od te napetosti ne ostave dobar utisak i onda prikažu sebe u skroz drugačijem svetlu.

Da vam se to ne bi dešavalo, najbolje je da se na neki način pripremite za taj dan, iako je svaki poslodavac po sebi drugačiji i samim tim ga o vama zanimaju drugačije stvari, ali uglavnom se određena pitanja postavljaju skoro na 90 odsto razgovara za posao.

Navodimo vam neke od njih, kao i predloge odgovora, kako biste zasijali u punom sjaju u jednom od vaših bitnijih dana u životu.

NATO OPET UDARA NA LIBIJU?! U toku je priprema za nove vojne operacije?(FOTO)

NATO OPET UDARA NA LIBIJU?! U toku je priprema za nove vojne operacije?(FOTO)

PET NAČINA DA OJAČATE IMIDŽ FIRME: Kako da postanete kompanija u kojoj mladi žele da rade?

PET NAČINA DA OJAČATE IMIDŽ FIRME: Kako da postanete kompanija u kojoj mladi žele da rade?

UVEK NA POSAO STIŽETE U ZADNJI ČAS I ZBOG TOGA STE POD STRESOM?! Primenite par saveta i to vam se više neće dešavati

UVEK NA POSAO STIŽETE U ZADNJI ČAS I ZBOG TOGA STE POD STRESOM?! Primenite par saveta i to vam se više neće dešavati

Zašto želite baš ovde da radite?

Svaka kompanija voli da zna šta vi to znate o njenom radu i zašto ste baš tu imali želju da radite. Ljudi teže da budu ponosni na preduzeće u kome rade, što možete očekivati i od osobe koja vodi razgovor. Zato je veoma bitno da pre samog razgovora za posao istražite podatke o preduzeću u koje idete na razgovor. 

Dakle, bilo bi dobro da možete da kažete nekoliko lepih reči o preduzeću oslanjajući se na to šta je vas privuklo kada ste poželeli da konkurišete za posao. 

Da li se radi o domaćem ili međunarodnom preduzeću? Koliko zaposlenih ima? Da li su proizvodi i usluge odgovarajućeg kvaliteta, odnosno da li ste koristili te proizvode? 

Predlog odgovora:

-Zainteresovana sam za posao u vašem preduzeću zbog toga što sam vaše proizvode koristila i lično i oduševljena sam. Kako ja, tako i svi koje znam. Čitala sam i da podržavate akcije pomoći osobama sa posebnim potrebama, a to je bila oblast u kojoj sam ranije radila. Vaši zaposleni takođe imaju visoko mišljenje o preduzeću i proizvodima i zadovoljni su uslovima u kojima rade.

Recite nam nešto o sebi, koje su vaše ključne osobine, ali i vaše slabosti?

Ovde isključivo pričate o vašim poslovnim kvalitetima. Fokus stavite na njih, ali nemojte da izbegavate da odgovorite i na pitanje o slabostima, jer svi mi imamo mane.

Počnite od osobina koje su bitne za radno mesto za koje i konkurište. Pripremite svoj odgovor tako što ćete razmišljati o veštinama koje su najvažnije za posao za koji ste konkurisali. Pogledajte opis posla, identifikujte dužnosti i spisak veština potrebnih za obavljanje te dužnosti. 

Predlog odgovora:

-Trudim se da kontinuirano radim na unapređenju ličnih komunikacijskih veština kako bih postao/la bolji prezenter. Nedavno sam završila kurs asertivne komunikacije što nalazim da je veoma korisno iskustvo. Primetio sam da ste nedavno otvorili predstavništvo u Madridu. Moj deda je emigrirao iz Španije, a dok sam odrastao govorio se španski u mojoj kući. Ja sam potpuno dvojezičan, govorim sasvim dobro i engleski i španski. Takođe, često sam putovao u Španiju sa svojom porodicom. Tako da sam upoznao i špansku kulturu. Sa svojom diplomom MBA mogu da radim i u Madridu što bi vam bilo korisno.“ 

Gde vidite sebe za 5 godina?

Na ovo pitanje NIKAKO ne smete da ogovorite da NE ZNATE! Kompanija želi da vidi da li ste neko ko želi da napreduje, jer ako to želite sebi, onda želite i kompaniji i trudićete se da to ostvarite.

Predlog odgovora:

Idealan odgovor (ako nemate plan za 5 godina) jeste da kažete: Vidim se na poziciji na kojoj mogu da napredujem zajedno sa firmom i da se nadate da ćete za 5 godina i dalje učiti i napredovati. 

Koje biste veštine vi doneli na ovaj posao, koje drugi kandidati ne poseduju? Zašto bismo baš vas zaposlili?

Pokušajte da pronađete nešto što bi vas zaista izdvojilo od ostalih kandidata, a što niste naveli u biografiji koju su već imali prilike da pročitaju. Ovo je vaša šansa da se stvarno izdvojite. Budite ubedljivi i posebni kako bi vas poslodavac zapamtio po nečemu.

Predlog odgovora:

-Bio sam pod mentorstvom jednog od najboljih prodavaca u našoj privrednoj grani. On me je naučio da je najbolji način da se pobedi da se načini nešto što konkurencija nije smislila. Zato sam premašio svoju prodaju za više od 150% svakog meseca za 12 uzastopnih meseci. Upravo to je veština koja će vam doneti novac i to me čini najboljim kandidatom za ovaj posao Smatram da ovim iskustvom mogu da doprinesem promenama u vašoj kompaniji. Ja sam pouzdana osoba i verujem da bih bio značajan deo vašeg tima.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Zašto ste napustili vaš prethodni posao?

Nikada nemojte da govorite loše o bivšem poslodavcu.

Predlog odgovora:

Ako ste nezaposleni, jer je kompanija tako odlučila, navedite razloge, ali na pozitivan način: 

-Uspeo sam da ostanem u prva tri kruga smanjenja zaposlenih, ali sam u četvrtom krugu koji je uključivao 20% redukcije i ja dobio otkaz.

Ako ste trenutno zaposleni, fokusirajte se na to šta želite od novog posla: 

-Posle dve godine rada odlučio/la sam da se prebacim u kompaniju koja je fokusirana na timski rad kako bih proširio/la svoje iskustvo.

Koje su tri pozitivne karakteristike koje bi vaš bivši šef rekao za vas?

Ovo je najbolji način da se sami hvalite, ali kroz tuđe reči. Tako da je najbolje da već imate spremnu preporuku koju ćete samo predati i citirati već napisano. Ne treba da se previše hvalite.

Predlog odgovora:

-Moj šef misli da sam ja najbolji dizajner koga je on ikada imao. Znao je da može da se osloni na mene i voleo je moj smisao za humor.

Koliku početnu platu očekujete?

Ovo je trik pitanje. Ako možete, nemojte prvi spominjati platu, ali ukoliko vas to poslodavac pita, prethodno se informišite koliko se takvo radno mesto plaća. Ovde je reč o trik pitanju! 

Razgovor uvek možete okrenuti u svoju korist, tako da vam poslodavac kaže prvu visinu plate. Potrudite se da ne budete vi ti koji će prvi izneti očekivani iznos plate ili dnevnice. 

Predlog odgovora:

-Kolika je plata za slične poslove u vašoj kompaniji?; Koliko inače plaćate nekoga sa mojim kvalifikacijama?; Siguran sam da se možemo dogovoriti o nekoj razumnoj svoti kada dođe vreme za to. Informišite se o donjoj i gornjoj granici raspona plate za vaš profil u okruženju. 

Ukoliko na ova pitanja morate da odgovorite brojkom, držite se okvirnog, a ne tačno definisanog iznosa.

-Mišljenja sam da se plata za posao koji ste opisali kreće u rasponu od ___ do ____ dinara.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
21 Beograd