fbpx
Skip to main content
oglas za posao

Javljate se na sve OGLASE ZA POSAO? To nikako ne treba da radite iz OVOG razloga

Foto: Profimedia
Nikako ne treba da ostavite pogrešan utisak na poslodavca

Iako vam ponekad možda deluje logično da ćete, ako konkurišete na što više oglasa, povećati svoju šansu da vas neko od poslodavaca kontaktira i ponudi posao, realnost je potpuno drugačija i na taj način, u stvari, sami sebi umanjujete mogućnost za zaposlenje.

Razlog za to je činjenica da time pokazujete da biste ste prihvatili bilo šta, da vam nije važan ni naziv poslodavca, niti radna pozicija, što je u suprotnosti sa vizijom ogromne većine poslodavaca, koji žele kvalitetnog i fokusiranog radnika.

PLATA I DO 2.000 EVRA: Hrvatska traži sezonske radnike iz Srbije

Konkurisanjem na preveliki broj oglasa, naročito sa istim biografijama, koje nisu prilagođene konkursima na koje se prijavljujete, sebe etiketirate kao osobu koja ne zna čime želi da se bavi, nema jasnu viziju profesionalnog razvoja i prijavljuje se na konkurse čije uslove u velikoj većini slučajeva ne ispunjava. Sa takvom "etiketom“, teško da ćete naći ozbiljan posao i samo ćete povećavati nezadovoljstvo kod sebe.

Rad u noćnoj smeni UNIŠTAVA naše zdravlje, a evo koliko GODINA je potrebno da se oporavite

Od konkurisanja na preveliki broj oglasa kod različitih kompanija i na različite radne pozicije, naročito sa istom radnom biografijom, jedino je gora varijanta da to isto radite kod jednog poslodavca. Ako ste vi poslodavac, a neki kandidat vam se prijavljuje i za domara i za menadžera prodaje, sigurno ga ne biste ozbiljno shvatali, niti biste mu ponudili posao.

razgovor za posao
Foto: Profimedia

Kako biste izbegli da sami sebe eliminišete iz trke za radnim mestom, evo nekoliko predloga kojima ćete, bez previše utrošenog vremena, izgledati mnogo ozbiljnije u očima poslodavca koji vam je interesantan.

BEZ DIPLOME DO USPEHA: Pet bogataša koji nisu imali ni srednju školu, ali su napravili MILIJARDE

1. Nikada se ne prijavljujte na oglas čim ga vidite na sajtu

Kada nađete kompaniju koja vam je interesantna, istražite je, saznajte njene vrednosti i povežite se sa ljudima koji već rade tamo. To je preduslov za prilagođavanje radne biografije potrebama poslodavca.

IVAN (22) KUPIO 20 JARIĆA PA ZAPOČEO BIZNIS NA SELU: Kada vide do čega je sad dogurao mnogi mu ZAVIDE!

2. Analizirajte tekst oglasa

Dobro proučite zahteve poslodavaca i proverite da li ih ispunjavate. Ukoliko posedujete veštine koje poslodavac traži, slobodno ih istaknite.

SVUDA POTREBNI: Ovo su 5 NAJTRAŽENIJIH zanimanja u Srbiji i za njih vam NE TREBA FAKULTET

3. Nađite problem i predložite rešenje

Probajte, prilikom analiziranja poslodavca, da pronađete i neki problem u radu kompanije, koji vi možete rešiti vašim znanjem i sposobnošću. Upoznajte ga sa njim i obrazložite rešenje.

oglas za posao
Foto: Profimedia

4. Uživite se u ulogu poslodavca

Kada procenite da ste spremni da konkurišete na određeni oglas, stavite se u ulogu poslodavca i uporedite vaša znanja i veštine sa onima koje se traže. Bitno je da procenite da li biste vi, kao poslodavac, angažovali kandidata koji se predstavio na taj način. Ako imate problem s objektivnošću, neka to umesto vas uradi prijatelj ili član porodice.

POSAO ZA 1.000 RADNIKA: Evo koje zanimanje je traženo u CELOJ Srbiji, ali najviše u OVOM gradu

Kao što poslodavci traže kanididate koji bi im najviše odgovarali za poziciju koju oglasili, tako i vi treba da pronađete kompaniju koja odgovara vama. Najbolji način da ovo uradite je tako što ćete istražiti kompaniju, njene vrednosti i kulturu koju živi. Na taj način ćete suziti broj oglasa na koji konkurišete, ali ukoliko je to kompanija čije vrednosti su vam bliske, samim tim je i veća verovatnoća da ćete biti prepoznati kao dobar kandidat i imati veće šanse da dobijete željeni posao.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD posao

SD vesti

SD novčanik

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
4 Beograd