fbpx
Skip to main content
posao

Kako do povišice? Otkriveno kako se treba ponašati prilikom razgovora o plati

Foto: Profimedia/ilustracija
Pregovori o plati sastavni su deo poslovanja.

Biti svestan svoje vrednosti i znati je unovčiti trebalo bi biti osnažujuće iskustvo. No, zahtev za povišicom može stvoriti anksioznost, a ako ste još pritom žena koja se bori protiv razlika u platama, tenzije oko povišice mogle bi biti još intenzivnije, prenosi Manager.ba.

Menadžeri iz različitih industrija podelili su savete kako poslodavci mogu podržati sve u svojoj kancelariji, a sa svrhom da razgovori o povišici budu produktivni i pozitivni – bez obzira na ishod.

Vežbajte empatiju

-Razgovor o novcu lako može postati emocionalno nabijen. Menadžeri bi trebali uspostaviti atmosferu dijaloga i jasno komunicirati očekivanja od radnika i jasne ciljeve - objašnjava Eni Dean, suosnivačica tehnološkog startapa Werk.

AUTOMOBILSKI GIGANT PRELAZI U RUKE HRVATA? Pregovori u toku

AUTOMOBILSKI GIGANT PRELAZI U RUKE HRVATA? Pregovori u toku

VEĆI MINIMALAC ZA BEOGRAĐANE? Pogledajte koji su zahtevi sindikata

VEĆI MINIMALAC ZA BEOGRAĐANE? Pogledajte koji su zahtevi sindikata

Neke su se našle u pravo vreme na pravom mestu: Postoje INDUSTRIJE na koje je KORONA POZITIVNO uticala

Neke su se našle u pravo vreme na pravom mestu: Postoje INDUSTRIJE na koje je KORONA POZITIVNO uticala

Nastavlja kako se ne sme zaboraviti da se ti razgovori odnose na potrebe ljudi koji rade za vas. Suosećanje i spremnost za slušanje mnogo će pomoći, čak i ako se zahtev za povišicu ne može odmah odobriti.

-Mogli biste otkriti da radnik ne ispunjava svoje ciljeve jer se oseća potrošenim ili nema pristup fleksibilnosti koja mu je potrebna da radi najbolje što može - dodaje Dean.

Istraživanje u Werku dokazalo je da je verojatnije da će zaposleni, kada imaju pristup fleksibilnosti, ispuniti i premašiti svoje ciljeve – što ih u konačnom dovodi u bolji položaj kada traže povišicu.

Dajte zasluženu pohvalu

-Najvažnija stvar koju bi menadžer trebalo da učini jeste da osnaži svoje radnike - objašnjava Aleksandra Schrecengost iz Wilson Danielsa, porodične kompanije za marketing i prodaju.

Razgovor o postignutim ciljevima uvek je dobra stvar, dok se istovremeno pruža konstruktivna kritika. Mora se uzeti u obzir ono što je zasluženo. Ako je član tima izašao izvan okvira svog posla, trebao bi biti nagrađen za to jer ga to osnažuje. Želite da se zaposleni osećaju kao da su deo nečega dok zajedno radite na postizanju većih ciljeva.

Dobar menadžer trebalo bi da podstiče potencijal radnika jer je to jedini način na koji mogu evoluirati u višu ulogu. Razmotrite njihove interese i pomozite im da napreduju. Mnogi menadžeri ne shvataju koliko je važno ohrabriti radnike.

Podstaknite otvorenu komunikaciju

Najbolji pristup je osigurati da razgovor ne bude iznenađenje. Ako menadžer i radnik redovno prate kontrolne točke za napredak, menadžeru neće biti šok kada će radnik tražiti povišicu. Važno je postaviti projekt profesionalnog razvoja u kojem se razvijaju veštine radnika u skladu s potrebama firme. Ako u svoj tim ulažete tokom cele godine, njihov set veština će biti povećan i poboljšan pa će i povišice biti lako podeliti, piše Poslovni puls.

Važnost komunikacije

Otvorena, iskrena komunikacija s nadređenima je presudna. Ako se uspostavi okruženje poverenja, pristupi raspravama oko tema koje bi mogle izazvati anksioznost, poput plate, biće mnogo lakši. Podstaknite saradnike da sa svojim nadređenima podele svoju motivaciju. To može biti povišica, više slobodnog vremena, fleksibilnost rasporeda – šta god da je u pitanju, važno je da su menadžeri upoznati s time.

 

SD posao

SD vesti

SD novčanik

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
11 Beograd