Skip to main content
Bolnica

Lekara ni za lek: U Hrvatskoj vlada NESTAŠICA medicinskih radnika

Foto: Profimedia/ilustracija
Situacija koja se ne sme zanemariti

Splitski KBC i Dom zdravlja traže 132 specijalizanta, najviše iz anesteziologije, kardiologije, ginekologije, hirurgije, radiologije i porodične medicine, ali na konkurse koje objavljuje KBC ne javlja se doslovno niko.

Zbog problema s nedostatkom lekarskog kadra KBC Split je od Ministarstva zdravstva za ovu godinu tražio ukupno 78 specijalizacija, a najviše su im potrebni anesteziolozi, kardiolozi, hirurzi, ginekolozi i radiolozi. KBC je u poslednje dve godine zaposlio deset anesteziologa pa će ih uz tih pet koje su sada zatražili imati ukupno 15.

- Lekara na tržištu jednostavno nema. Raspisali smo konkurse za nove lekare, ali nam se niko nije javio. Tražili smo doktore za opštu hirurgiju, kardiologiju, ginekologiju i anesteziju, ali niko nije bio zainteresovan - izjavio je Hini upravnik KBC-a Split Ivo Jurić.

- Iduće godine očekujemo da će nam anesteziologija biti dosta bolja, ova godina nam je još kritična, a imamo i problem s radiolozima zbog čega nam se produbljuju liste čekanja - objasnio je Jurić.

U Makarskoj se više ne radi ultrazvuk dojke, zbog čega svi idu u KBC Split, a isto će se do kraja godine dogoditi i s Domom zdravlja u Sinju, jer jedina preostala radiološkinja ide u penziju. Zbog toga su liste čekanja sve duže, a pacijenti sve ljući na lekarsko osoblje, kaže Jurić.

lekari
Foto: Profimedia

Upravnik Doma zdravlja Split Dragomir Petrić dobio je od Evropskog socijalnog fonda sredstva za 28 specijalizacija (85 posto od Fonda, ostalo će finansirati država), među kojima su i one za ginekologiju, porodičnu medicinu, pedijatriju i radiologiju.

No, upozorava na realnu mogućnost da veći deo specijalizanata na kraju ne ode tamo gde je planirano jer se radi o specijalizacijama za udaljena i nenaseljena područja.

- U ovom trenutku na školovanju imamo devet radiologa, od čega je njih šest pred završetkom, ali upravo toliko radiologa nedostaje KBC-u Split. Kako ćete ih zaustaviti da se ne jave na konkurse za posao u bolnici gde im nude radno mesto i bolje uslove, pogotovo platu - žali se Petrić.

Češkoj HITNO potrebni radnici: Prosečna zarada 1.200 evra, a zbog jedne stvari poslodavci nude VEĆE PLATE

Domu zdravlja nedostaju 44 specijalizacije, među kojima je najviše onih iz porodične medicine, potom internista, psihijatara, ginekologa, pedijatara i fizijatara. No, to su tek potrebe da se zadrži postojeće stanje, bez unapređivanja i razvoja, kaže Petrić. Ravnatelj županijskog Zavoda za hitnu medicinu Leo Luetić navodi kako im je omogućeno da u idućih pet godina školuju osam specijalizanata hitne medicine.

- Sadašnji broj specijalista je otprilike 40 do 50 odsto onoga što nam treba. S osam novih specijalizanata se približavamo konačnom cilju - kazao je Luetić.

Specijalističko usavršavanje doktora medicine traje pet godina i stoji otprilike milion kuna po specijalizantu.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD posao

SD vesti

SD novčanik

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
17 Beograd