Skip to main content
Ministarka pravde Nela Kuburović u javnobeležničkoj kancelariji

Ministarstvo pravde raspisuje KONKURS ZA POSAO: Upražnjena 44 JAVNOBELEŽNIČKA mesta

Foto: Ministarstvo pravde
Nove poslovne prilike

Ministarka pravde Nela Kuburović obišla je javnobeležničku kancelariju Nikole Milišića u Subotici i istakla da će tokom nedelje biti raspisan novi konkurs za popunjavanje upražnjenih javnobeležničkih mesta za područje 34 osnovna suda.

- Verujemo da će po okončanju tog konkursa konačno sva mesta u Srbiji koja do sada nisu imala, dobiti javne beležnike, i da će sami građani u tim sredinama imati koristiti od njihovog rada - rekla je ministarka i dodala da danas postoji još 44 upražnjena javnobeležnička mesta. 

Ministarka je podsetila da pored toga što se Ministarstvo pravde trudi da ubrza rad sudova uspostavljanjem elektronske razmene podataka, ono radi na jačanju infrastrukture, jer, kako je istakla, dobri uslovi rada omogućuju i skraćenje sudskih postupaka.

Kuburović je naglasila da je Ministarstvo pravde, zajedno sa razvojem Pravosudnog informacionog sistema, podjednako radilo kako na unapređenju rada sudova, tako i javnih izvršitelja i beležnika i omogućilo je svima da budu korisnici PIS-a, odnosno da imaju mogućnost pristupa elektronskim podacima različitih organa koji su im neophodni tokom rada, poput baza podataka MUP-a, Agencije za privredne registre, ili uvida u matične knjige umrlih, večanih i rođenih.

Ministarka pravde Nela Kuburović u javnobeležničkoj kancelariji
Ministarka pravde Nela Kuburović u javnobeležničkoj kancelariji
Foto: Ministarstvo pravde

- To je neophodno za rad beležnika, s obzirom na to da su oni danas nadležni da sprovode ostavinske postupke, jer samim pristupom tim podacima elektronskim putem i te kako se ubrzava i rad beležnika, ali i rad sudova - istakla je Kuburović.

Ministarka pravde Srbije naglasila je da javni beležnici od 1. jula imaju novu dužnost - prema Republičkom geodetskom zavodu, s obzirom na to da je počela primena novog Zakona o upisu u katastar nepokretnosti. 

Kako ZARADITI na voću i povrću

- Upravo javni beležnici će biti osnovna kontakt tačka za upis prava svojine u katastar nepokretnosti - naglasila je Kuburović. 

Kuburović je ukazala da upravo zahvaljujući novim izmenama zakona, građani su oslobođeni višestrukog odlaska na šaltere, a da će javni beležnici biti ti koji prikupljaju podatke i katastru elektronskim putem dostavljaju overene ugovore o prometu nepokretnosti.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD posao

SD vesti

SD novčanik

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
18 Beograd