fbpx
Skip to main content
posao

MNOGE ŽRTVE MOBINGA ĆUTE: Ovo su znaci i načini za njegovo prevazilaženje

Foto: Shutterstock
Problem je što je maltretiranje na radnom mestu, od strane kolega ili šefa, teško dokazivo na sudu.

Mobing je star verovatno koliko i sam posao, odnosno, počeo je da dominira s kreiranjem velikih kompanija i korporacija, u kojima radi mnogo ljudi na podređenim pozicijama. To nikako ne znači da ga nema u malim kolektivima, štaviše, ponekad je tamo čak više izražen. Problem je što je maltretiranje na radnom mestu, od strane kolega ili šefa, teško dokazivo na sudu.

EKONOMIJA BIH NA KOLENIMA: Bez posla u januaru ostalo 3.700 ljudi

EKONOMIJA BIH NA KOLENIMA: Bez posla u januaru ostalo 3.700 ljudi

"NIJE BILO VANREDNOG OTPUŠTANJA" Ministarka Kisić-Tepavčević otkrila pravu istinu o SMS otkazima

"NIJE BILO VANREDNOG OTPUŠTANJA" Ministarka Kisić-Tepavčević otkrila pravu istinu o SMS otkazima

POSAO I ZADOVOLJSTVO: Da li znate kako možete da zaradite od društvenih mreža?

POSAO I ZADOVOLJSTVO: Da li znate kako možete da zaradite od društvenih mreža?

Loš odnos prema nekom zaposlenom može imati velike negativne posledice na njegovu sadašnjost, ali i budućnost: u privatnom i profesionalnom smislu. Osoba oseća manjak poštovanja, bes, nelagodnost, poniženje, sramotu, misli da vredi manje.

Kako da prepoznate znakove maltretiranja na poslu?

Ako vas neko stalno kritikuje, posebno pred drugima, ili širi netačne informacije (tračeve) o pojedincu/grupi - to je jasan znak mobinga. Isto tako, ako je zaposlena osoba stalno izostavljena iz zajedničkih dešavanja, može takođe biti žrtva mobinga. Maltretiranje na radnom mestu se odnosi i na to da osoba nije blagovremeno obaveštena o nekim bitnim stvarima - datumima, sastancima, procedurama.

Ugrožena osoba neminovno oseća poniženje i kada je šef kritikuje za sve - i za ono za šta nije kriva, ali i kada kolega "preuzme" zasluge za tuđ (njen) deo posla. Čak i ako se to desi, može se sprečiti. Ali, ako kolektiv ćuti i pušta žrtvu da veruje da je "do nje", onda to stvara ozbiljne psiho-fizičke posledice.

Agresivna komunikacija (vikanje, psovanje itd) - takođe je jasan pokazatelj da u datom radnom okruženju ima naznaka mobinga. Treba pomenuti da takav vid ophođenja nije vezan samo za govor, već i za neverbalnu komunikaciju. Na primer, ako vam neko nekulturno odmahuje rukom da se pomerite ili vas gleda besno.

posao
Foto: Shutterstock

Kako se izboriti sa agresivcima?

Situacija na poslu razlikuje se od one na, recimo, ulici. Najpre, okruženi ste kolegama, ljudima koje znate malo bolje, a osim toga - važno vam je da zadržite posao. Stoga mnoge žrtve mobinga ćute, povlače se, trpe. Na sudu je obično "jedna reč protiv druge", i mobing generalno nije lako dokazati.

Pre svega, dođe trenutak kada treba da se suprotstavite osobi koja vas maltretira. Ali, kako biste imali dodatnu "podršku", počnite sve da beležite: svaki dan, vreme, potez kada se desio mobing. To će vam pomoći da znate tačno šta se kada desilo i kako da se ponašate u odnosu na to.

Proučite malo više kakva su pravila firme za koju radite: možda vlada stroga politika o mobingu, a da to ni ne znate; mnogi zaposleni uglavnom znaju svoje obaveze na radnom mestu, ali ne i svoja prava. Ako je u pitanju neki kolega ili menadžer koji nije na vrhu piramide, obavestite šefa o tome kako se ponaša prema vama. Ako vas maltretira šef, a nema nikoga iznad njega, jasno je da on nije adresa na koju ćete da "pokucate". Probajte da se oslonite na kolege iz tima, da vam daju podršku. Možda još neko prolazi kroz isto, a da to ni ne znate. Ako sve metode koje ste probali nemaju učinak, napustite to radno mesto.

Sve i da je potrebno prekvalifikovati se, ili raditi van struke, ništa nije vredno vašeg zdravlja: kako fizičkog, tako i mentalnog.

SD posao

SD vesti

SD novčanik

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
5 Beograd