Skip to main content
Beograd na vodi

NEMA BOLJIH RADNIKA: Srpske ruke najbolje grade Nemačke temelje

Foto: Srbija Danas
Najtraženiji na nemačkom tržištu rada

Privredna komora Srbije (PKS) saopštila je danas da je u proteklih 12 meseci izdala 912 saglasnosti za upućivanje radnika na nemačka gradilišta po osnovu detašmana, a odobreno je ukupno 45.637 meseci radova srpskih građevinaca.

Ova zemlja traži sezonske radnike, Srbi, evo odlične šanse: Dnevnica od 40 evra

Fejsbuk nudi posao za hiljadu 1000 ljudi koji će sprečavati lažne oglase

U detašmanskoj 2017/2018. godini odobrena kvota za poslodavce iz Srbije je 2.770 radnika. Prema podacima, nemačkog Biroa za rad, prosečna iskorišćenost kvote je 18 odsto viša nego godinu dana ranije.

radnici, građevina, Rusija
Foto: Profimedia/ilustracija

Od juna 2017. godine iskorišćenost kvote kontinuirano premašuje 90 procenata. Najveće iskorišćenje kvote bilo je u junu i septembru 2017. godine, kada je iznosilo 2.626, odnosno 2.659 zaposlenih mesečno.

Povećanje iskorišćenosti kvote rezultat je velikog broja aktivnosti PKS na podsticanju saradnje srpskih i nemačkih građevinskih preduzeća, ali i uvođenja elektronskih procedura za podnošenje zahteva za detašman. U nameri da dodatno unapredi efikasnost prijema i obrade dokumentacije PKS je uvela mogućnost elektronskog podnošenja zahteva i potrebne dokumentacije.

Piješ pivo tri sata i dobiješ PUNU PLATU: Otvoren konkurs za posao iz snova

U detašmanskoj 2017/2018. godini (1. oktobar 2017. - 30. septembar 2018.) odobrena kvota za poslodavce iz Srbije je 2.770 radnika.

Za učešće u raspodeli utvrđenog maksimalnog broja detaširanih radnika može da se prijavi privredni subjekt čije je sedište u Srbiji, a registrovan je za obavljanje delatnosti za koje se raspoređuje kontingent zaposlenih.

Radnici na gradilištu u Moskvi
Foto: Srbija Danas

Takođe, treba da ima registrovano predstavništvo ili poslovnu jedinicu u SR Nemačkoj ili potvrdu nadležnog organa da je pokrenulo postupak otvaranja predstavništva.

PKS, od 1. oktobra 2016. godine, na osnovu Zaključka Vlade Srbije i Rešenja Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, obavlja poslove raspodele kontingenta zaposlenih po osnovu Ugovora o izvođenju radova u Nemačkoj.

Poslodavcima koji na nemačka gradilišta upućuju više od pet radnika, Komora pruža i uslugu administriranja dokumentacije za izdavanje viza.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD posao

SD vesti

SD novčanik

SD energetika

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
22 Beograd