fbpx
Skip to main content
starački dom

Nemci „rezervišu“ naše srednjoškolce za rad u staračkim domovima

Foto: Profimedia/ilustracija
Potraga za medicinskim radnicima iz Srbije poslednjih meseci poprimila je oblike utrkivanja, gde se čak i našim lekarima koji rade u Nemačkoj, a dovedu radnika sa naših prostora, isplaćuju bonusi

Potražnja za medicinskim radnicima iz Srbije koji bi radili u Nemačkoj otišla je korak dalje, pa lanci staračkih domova sada dele promotivni materijal srednjoškolcima.

Oni tako pokušavaju na vreme da obezbede novu radnu snagu, koja im u Nemačkoj nedostaje.

Kako kaže mr Biljana Jovanović Glavonjić, pomoćnica direktora Medicinske škole „Nadežda Petrović“ u Zemunu, u ovoj školi đacima je podeljen promotivni materijal nemačkog lanca staračkih domova „Pro seniore“.

Đacima nude volontiranje, stipendiranje, praksu, po završetku škole i zaposlenje, a odlično znanje nemačkog jezika nije presudno. Dozvolili smo da podele flajere koji upućuju na njihov sajt tek nakon što smo proverili njihove licence i uslove koje nude, ističe Glavonjić.

TOMISLAVOVA PRIČA: Odbili mu 1.246 molbi za posao, a u Kanadi za godinu dana zaradio za KUĆU I DVA AUTOMOBILA

starački dom
Foto: Profimedia/ilustracija

Zdravstveni radnici iz Srbije godinama predstavljaju poželjan kadar u evropskim medicinskim ustanovama. Kako ističu u Nacionalnoj službi za zapošljavanje, najveći broj poslodavaca koji traže naše državljane je iz Nemačke.

U skladu sa sporazumom o posredovanju u privremenom zapošljavanju srpskih radnika u Nemačkoj, potpisanim 2013. godine, predviđeno je zapošljavanje medicinskih sestara i tehničara na poslovima osoblja za zdravstvenu negu starijih lica i bolesnika u bolnicama i drugim ustanovama takvog tipa širom Nemačke, kažu iz NSZ.

Potraga za medicinskim radnicima iz Srbije poslednjih meseci poprimila je oblike utrkivanja, gde se čak i našim lekarima koji rade u Nemačkoj, a dovedu radnika sa naših prostora, isplaćuju bonusi.

MEDICINARI, POSAO U NEMAČKOJ ČEKA: Evo kakve uslove nude

Bolnice i starački domovi spremni su da plate od 500 do 2.000 evra po osobi dovedenoj na probni rad od šest meseci, te u Nemačkoj postoji i nekoliko stotina specijalizovanih agencija.

Ova zemlja planira da „uveze“ čak 120.000 lekara raznih specijalnosti, a tražnja je najveća u najbogatijim i najgušće naseljenim saveznim državama, Bavarskoj, Baden-Virtembergu i Severnoj Rajni-Vestfaliji.

Prema podacima NSZ, na birou rada 2015. godine bila su 17.882 medicinska radnika, dok ih je 2016. bilo 18.698. Nemačka kompanija momentalno traži 1.350 medicinara.

Pogledajte i ostale vesti o poslovima u Srbiji i inostranstvu na OVOM LINKU.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD posao

SD vesti

SD novčanik

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Pljuskovi slabog intenziteta
19 Beograd