fbpx
Skip to main content
fabrika

Nova kineska investicija STIŽE u SRBIJU: Posao će dobiti 5.000 radnika!

Foto: Profimedia
Dolazak investicija iz Kine, potvrdili su predsednik Srbije i premijerka

Srbija očekuje najnoviju kinesku investiciju, a fabrika koju nameravaju uskoro da grade u našoj zemlji vredna je čak 800 miliona dolara. Zahvaljujući njoj, očekuje se i zapošljavanje oko 5.000 srpskih radnika, a u pitanju je fabrika za proizvodnju auto-komponenti.

Nakon brojnih projekata koje su Kinezi uradili u Srbiji poput izgradnje toplodalekovoda Obrenovac - Novi Beograd, železničke pruge Beograd-Budimpešta, Pupinovog mosta Borča-Zemun, kao i već nekoliko otvorenih fabrika, stiže i nova investicija.

To je u intervjuu za Srpski telegraf najavio ambasador Kine u Srbiji Li Mančang i precizirao da je vrednost fabrike oko 800 miliona dolara, te da je u pitanju fabrika za proizvodnju automobilskih delova.

Ranije je iz Kine najavljena i izgradnja fabrike za proizvodnju automobilskih guma, vredna oko 400 miliona dolara.

Ambasador Kine u Srbiji sa predsednikom Srbije
Ambasador Kine u Srbiji sa predsednikom Srbije
Tanjug/​Dimitrije Goll

Dolazak investicija iz Kine, vrednih više stotina miliona evra, potvrdili su i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić iako nisu precizirali o kojim se konkretno oblastima radi.

Tako je Vučić rekao da, pored pomenute fabrike za proizvodnju automobilskih guma, stiže još jedna vredna investicija, dok je premijerka, izražavajući nadu da će Kinezi preuzeti vođenje RTB Bora, otkrila da su u planu i novi projekti u kojima će učestvovati kineske kompanije.

Nema sumnje da privredna saradnja dve zemlje doživljava procvat, a to smatra i kineski premijer Li Kećing, koji je ocenio da je Srbija centralna zemlja u okviru inicijative "Jedan pojas - jedan put".

Nove izmene od 1. oktobra: Svi koji planiraju firmu, ova STAVKA je obavezna

Ekonomista Mlađen Kovačević slaže se da su nam kineske investicije i te kako značajne.

- Do sada su se Kinezi zaista dobro pokazali, jedino da su plate radnika malo više, ali to su njihovi standardi. No, svakako, ako dolaze ovde da bi proizvodili neki proizvod koji mi ne proizvodimo, to je svakako dobro, kao i činjenica da će se uposliti novi radnici, što će nastaviti da smanjuju stopu nezaposlenosti. Takođe, dobro je što tako naši ljudi ostaju ovde, a ne da nam toliki mladi svet odlazi jer nema posla - napominje Kovačević.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 1 Pogledaj sve komentare
Toplica's picture

Toplica

Bravo Aleksandre!! Samo napred!

1 | 1

SD posao

SD vesti

SD novčanik

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
15 Beograd