fbpx
Skip to main content
Račun

NOVO PRAVILO, NOVI TROŠAK! Fiskalna kasa dobija pomoćnika od 500 evra: Novo rešenje zahteva i internet

Foto: Profimedia/ilustracija
Novi uređaj bi bio povezan s Poreskom upravom

Nove promene za sve preduzetnike koji koriste fiskalne kase! Od 1. janaura 2022. svi oni će morati da imaju dodatni uređaj uz kasu, a koji će poreskim inspektorima omogućiti da prate izdavanje računa i da skeniraju eventualne nepravilnosti. Ovo je predviđeno nacrtom novog zakona o fiskalizaciji koji bi trebalo da suzbije sivu ekonomiju i uspostavi efikasniju kontrolu i bolju naplatu poreza.

KORONA NIJE URUŠILA ČETVRTU EKONOMIJU AZIJE: Zabeležen trgovinski rast nakon ukidanja mera

KORONA NIJE URUŠILA ČETVRTU EKONOMIJU AZIJE: Zabeležen trgovinski rast nakon ukidanja mera

NAJVEĆE GRADILIŠTE U SRBIJI: Površine je 200 fudbalskih terena, završetak radova planiran za septembar 2021.

NAJVEĆE GRADILIŠTE U SRBIJI: Površine je 200 fudbalskih terena, završetak radova planiran za septembar 2021.

ETF-ovac najbolji izvoznik jagnjadi u Srbiji: Porodica Dobrašinović gaji oko 700 grla, korona pravi prepreke

ETF-ovac najbolji izvoznik jagnjadi u Srbiji: Porodica Dobrašinović gaji oko 700 grla, korona pravi prepreke

Praktično, vlasnici prodavnica, kafića i svih objekata koji izdaju fiskalne računa, na postojeće fiskalne kase moraće da nadograde uređaj, koji će imati svoj softver. Uređaj bi bio povezan s Poreskom upravom, koja bi istog momenta kada se neki proizvod naplati i prođe kroz fiskalnu kasu, dobila podatak o mestu, vremenu i ceni prodate robe.

Prenos podataka će biti omogućen zahvaljujući internt vezi, što znači da će svaki preduzetnik koji koristi fiskalnu kasu morati da ima i internet.

- Izuzetno, ukoliko se podaci o izdatim fiskalnim računima ne mogu dostaviti u realnom vremenu, usled prekida internet veze ili ona nije dostupna na mestu prometa, predviđena je obaveza čuvanja podataka u internoj memoriji elektronskog fiskalnog uređaja do momenta prenosa podataka Poreskoj upravi - navodi se u saopštenju Ministarstva finansija i dodaje:

- Inspektori će moći da utvrde nepravilnosti kada, recimo, primete da pojedini kafići, diskoteke i restorani, koji inače dobro posluju, petkom uveče gotovo da nemaju promet. Oni će moći da istog trenutka izađu na teren, odu u prethodno "skeniran" kafić, prodavnicu, restoran... i utvrde činjenično stanje - priča izvor iz Ministarstva.

Kasa, kupovina, plaćanje
Kasa
Foto: Profimedia/ilustracija
Trošak i do 500 evra

Novo pravilo praktično bi značilo i novi trošak za poreske obveznike jer bi oni morali da kupe dodatni uređaj. Koliko bi on u Srbiji mogao da košta još nije zvanično saopštavano, ali bi primer iz Hrvatske mogao da posluži kao reper.

U Hrvatskoj je fiskalizacija uvedena 2013. godine, što je preduzetnike pojedinačno koštalo najčešće 400 evra. Rezultati su bili vidljivi odmah nakon primene propisa i to kroz veću naplatu poreskih prihoda. U ovoj je zemlji, međutim, tokom cele 2012. vođena javna kampanja i diskusija o potrebi uvođenja fiskalizacije.

Na negodovanje preduzetnika, iz Ministarstva finansija Hrvatske u to vreme su poručivali da preduzetnici koji ne mogu platiti uvođenje novog sistema po ceni od 500 evra i nisu preduzetnici nego slučajevi kojima treba socijalna pomoć.

Pre dve godine kada se prvi put pominjao novi zakon o fiskalizaciji u Srbiji, u resornom ministarstvu razmatrana je mogućnost da država preduzetnicima delimično finansira nabavku nove neophodne opreme. Za sada ta mogućnost nije zvanično pominjana.

Važeći Zakon o fiskalnim kasama je u primeni od 1. januara 2005. godine. U Ministarstvu finansija kažu da je u međuvremenu tehnologija koja se može primeniti u ovoj oblasti, značajno napredovala, te je nakon izvršene analize postojećeg sistema fiskalizacije, ustanovljeno da postoji potreba za njegovim unapređenjem.

SD posao

SD vesti

SD novčanik

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd