fbpx
Skip to main content
nalsovna

Obeležen DAN NACIONALNE SLUŽBE ZA ZAPOŠLJAVANJE: Partnerima dodeljena priznanja i zahvalnice (FOTO/VIDEO)

Foto: Srbija Danas / Saša Džambić
Nacionalna služba za zapošljavanje obeležila je 98 godina postojanja i rada

Povodom 14. decembra, Dana Nacionalne službe za zapošljavanje, danas su u Filijali za grad Beograd Nacionalne službe za zapošljavanje dodeljena priznanja poslodavcima i lokalnim samoupravama koji su dali najveći doprinos u zapošljavanju tokom 2019. godine.
Na samom početku programa istaknuto je da Nacionalna služba za zapošljavanje ove godine obeležava 98 godina postojanja i rada. Za Dan NZS-a izabran je 14. decembar, jer je tog dana 1921. godine objavljen Zakon o zaštiti radenika, jedan od prvih propisa kojima je regulisana oblast rada i zapošljavanja u Srbiji.

Sve prisutne najpre je pozdravio direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović, koji je govorio je o aktivnostima, uspešnim rezultatima programa i mera koje je Nacionalna služba za zapošljavanje sprovela i tokom 2019. godine, kao i o planovima u narednom periodu.   

direktor
Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić
 

Nakon uvodnih govora, direktor Nacionalne službe Zoran Martinović i državna sekretarka u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Bojana Stanić dodelili su priznanja i zahvalnice najboljim kompanijama i lokalnim samoupravama koje su shvatile važnost uključivanja u aktivnosti koje doprinose povećanju zaposlenosti i u programe i mere aktivne politike zapošljavanja.

Priznanja i zahvalnice su dodeljene u nekoliko kategorija: za poseban doprinos zapošljavanju, kao i zapošljavanju osoba sa invaliditetom, preduzećima koja su osnovana prošle godine uz korišćenje subvencije za samozapošljavanje, a zaposlila su lica sa evidencije, za najveći doprinos zapošljavanju u ovoj godini na nivou lokalnih samouprava i poslodavcima za izuzetnu saradnju na polju zapošljavanja na lokalnom tržištu rada u ovoj godini. Na taj način nacionalna služba za zapošljavanje želela je da se zahvali svojim partnerima na dobroj saradnji i na konkretnim i dobrim rezultatima postignutim zajedničkim snagama.

obraćanje
Obraćanje direktora Zorana Martinovića
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

Prvo su dodeljena priznanja poslodavcima koji su tokom ove godine zaposlili najviše nezaposlenih sa evidencije NSZ na neodređeno vreme i koristeći uslugu posredovanja u zapošljavanju, bez finansijske podrške.
Priznanja su dobili poslodavci: „GIR“ iz Kraljeva, „GRIN INTERNATIONAL“ iz Knjaževca, zatim firma „POLIESTER KOMPONENTE“ iz Priboja i firmi iz Žitišta „BB TRADE“.

Usledila je dodela priznanja poslodavcima koji su zaposlili najveći broj osoba sa invaliditetom koristeći uslugu posredovanja u zapošljavanju Nacionalne službe za zapošljavanje.
Priznanja su dobili: „SREDO TEKSTIL“ iz Kragujevca, „BARTOLOMEO BLOK“ iz Novog Sada, firma „RE3-PRODUCT“ iz Plandišta i „BIZLINK TECHNOLOGY SRB“ iz Prokuplja.

Priznanja su dobili i preduzetnici koji su uz subvenciju za samozapošljavanje NSZ osnovali firmu 2018. godine, a tokom ove zaposlili jednog ili više nezaposlenih sa evidencije.
Među njima su firma „ZDRAVLJAK PARK INN“ iz Valjeva i  PREDUZETNIK SINIŠA STOJANOVIĆ, PROIZVODNJA METALNIH VRATA I PROZORA – CRNI BRAVARIJA iz Leskovca. Priznanje je otišlo i u ruke preduzetnika SONJA ZETOVIĆ, ORDINACIJA OPŠTE STOMATOLOGIJE „ARDENT CENTAR“ iz Sombora, kao i firmi iz Arilja - PREDUZEĆE ZA PROIZVODNJU, PROMET I USLUGE „MIS FRUCTUS“. Još dve kompanije su dobile priznanja Nacionalne službe, to su OLIVERA PETROV PREDUZETNIK, UGOSTITELJSKA RADNJA „FRIDA SUGAR ART&TAPAS BAR“ iz Kikinde i firma SAŠA KRIVČEVIĆ PREDUZETNIK – POSTAVLJANJE ELEKTRIČNIH INSTALACIJA iz Raške.

Dodela
Dodela priznanja
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

Posebne zahvalnice dodeljene su i lokalnim samoupravama za doprinos većem broju zaposlenih kroz sprovođenje politike zapošljavanja na lokalnom nivou. Zahvalnicu su dobili Grad Valjevo, Grad Subotica, Opština Stara Pazova, Opština Tutin i Opština Gornji Milanovac.
Za najuspešniju saradnju na lokalnom tržištu rada ove godine zahvalnice su dobili i najuspešniji poslodavci, među kojima su:
„LUSS PROTECT“ iz Raške, „APTIV CONTRACT SERVICES“ iz Leskovca, fabrika obuće „PARILAB“ iz Alibunara, kao i „KOSTEL AUTOMOTIV“ iz Bačkog Gradišta. Zahvalnice su dobili i poslodavci „HBIS GROUP SERBIA IRON&STEEL“ iz Smedereva, „JOHNSON ELEKTRIC“ iz Niša i „JASMIL“ iz Arilja.

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje za naš portal istakao je da je stopa nezaposlenosti ove godine na istorijskom minimumu. 

- Možemo da kažemo da smo ove godine imali zaista uspešnu godinu na polju povećanog zapošljavanja i smanjenja broja nezaposlenih lica na našoj evidenciji. Sada imamo 8,8 manje nezapošljenih na našoj evidenciji u odnosu na isti period naredne godine, ali ono što jeste istorijski rezultat jeste da je stopa nezaposlenosti u ovom trenutku na istorijskom minimumu, iznosi 9,5 % i to je nešto što je bio cilj Vlade pre nekoliko godina kada je to delovalo gotovo nerealno, da se ona spusti ispod 10% i da se približi nekom evropskom proseku. Nastavićemo da i u narednoj godini dajemo doprinos dobroj politici Vlade koja je obezbeđujući dobar poslovni ambijent, i naravno kroz privlačenje stranih investitora omogućila da u ovom trenutku postoji značajno veća tražnja za nezaposlenim licima, i to je nešto što obezbeđuje velikom broju lica šanse sa zapošljavanje i mogućnost izbora – naglasio je on. 

nagrađeni
Nagrađeni
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

Za portal SrbijaDanas Zoran Martinović govorio je i o planovima Nacionalne službe za zapošljavanje za sledeću godinu. 

- Mi ćemo naravno nastaviti da kreiramo one mere politike zapošljavanja koje su usmerene na teže zapošljive kategorije, na mlade ljude, na one koji su preko 50 godina, na osobe sa invalididtetom, na nekvalifikovane i polukvalifikovane. Pokušavamo takođe da kroz programe pripravništva i stručne prakse završimo što veći broj mladih ljudi da ostane u svojoj zemlji, tako što ćemo im omogućiti da se odmah nakon završetka procesa obrazovanja uključe i u proces rada.

Istakao je i značaj saradnje sa lokalnim samoupravama i to da Nacionalna služba ove godine ima preko 150 potpisanih sporazuma sa lokalnim samoupravama, koje su obezbedile oko 900 miliona dinara iz svojih budžeta. Zahvaljujući tome, zapošljeno je oko 5000 lica samo sredstvima budžeta lokalnih samouprava. 

- Mi svake godine na ovaj dan posvetimo pažnju i poslodavcima i lokalnim samoupravama time što im dodelimo odgovarajuća priznanja i zahvalnice. To je jedan gest koji, kako vidim, za njih ima veliki značaj, iako nema nikakvu materijalnu vrednost. Mislim da je to jedno poverenje koje traje i koje ćemo nastaviti – zaključio je on.

 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD posao

SD vesti

SD novčanik

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
10 Beograd