fbpx
Skip to main content
Beograd

Odlična prilika za studente: Praksa za sve u javnim kompanijama

Foto: Srbija Danas
Projekat je podržala Švajcarska agencija za razvoj i saradnju

Organizovanje studentske prakse do sada je bilo prepušteno fakultetima, dok će od naredne akademske godine ona biti organizovana kroz Nacionalni model pod nazivom "Moj grad, moj izbor, moja karijera".

Hit oglas za posao u Srbiji: Dnevnica je 1.000 dinara, ali postoji samo jedan mali uslov

Ova zemlja traži sezonske radnike, Srbi, evo odlične šanse: Dnevnica od 40 evra

Akademci akreditovanih visokoškolskih ustanova moći će da se uključe u projekat i da prva praktična, radna iskustva steknu tokom studija, da usavrše svoje poslovne veštine i lakše se zaposle. 

Ministar prosvete Mladen Šarčević naglasio je da je to ministarstvo prepoznalo značaj preduzetničkog obrazovanja od najranijeg uzrasta, od osnovne škole do visokog obrazovanja. 

Fakultet
Foto: Srbija Danas

- Nastavićemo da se bavimo osnivanjem učeničkih zadruga i studentskih kompanija- naglasio je Ssarčević i dodao da je ideja studentske prakse da mladi ljudi steknu praktična iskustva i budu konkuretni na tržištu rada čim završe studije. 

Predstvanik Vlade Srbije Vukašin Grozdić podsetio je da je prema podacima Zavoda za statistiku nezaposlenost mladih u Srbiji oko 20 odsto, što je najniže u poslednjih nekoliko godina, ali još uvek visoko u odnosu na prosek Evropske unije. 

Povećana MINIMALNA CENA RADA u Srbiji: Vlada ispunila obećanje

- Praksom će studenti savladati preduzetničke veštine. Sistem je još uvek u procesu razvoja, koji će trajati celu akademsku godinu. Primena počinje od 1.oktobra 2018. godine- naglasio je Grozdić. 

Status Beograđanke ZAPALIO Internet: Stranci, OVO će se desiti ako zaposlite Srbe (FOTO)

Švajcarska agencija za razvoj i saradnju podržava oko 30 projekata u Srbiji među kojima su vodeći oni koji se bave obrazovanjem, a ta zemlja će u naredne četiri godine kroz projekte pomoći sa 10 miliona švajcarskih franaka. 

Gradski menadžer Goran Vesić naglasio je da je BG praksa primer dobre saradnje lokalne samouprave i Univerziteta, da je Grad obezbedio i mesečnu nadoknadu u toku prakse od 8.500 dinara. 

Goran Vesić
Foto: Srbija Danas

- Ono što ja vidim kao probem je što od 1.800 studenata malo ko je ostao da radi u javnim preduzećima. Tome je doprinela zabrana zapošljavanja- naglasio je Vesić. 

Oliver je otišao u Nemačku da radi, ali se pre toga OŠTRO obračunao sa hrvatskim političarima (FOTO)

On je dodao da će inicirati zajedno sa Univerzitetom da se zabrana zapošljavanja ne odnosi na studente koji dolaze na praksu, jer kako je rekao stotinak studenata koji bi mogli da nađu posao u javnim preduzećima neće narušiti balans i dogovor sa MMF-om. 

- Nama je administracija sve starija, stranac kada dođe u Beograd reći će vam da nema problema na višem, već na srednjem nivou, odnosno sa administracijom- rekao je on.

Rektor Univerziteta u Beogradu Vladimir Bumbaširević podsetio je da je taj Univerzitet 2006. godine osnovao Centar za razvoj karijere koji se bavi osmišljavanjem studentske prakse, a da je četiri godine kasnije počeo program "BG praksa".

SVAKA ČAST: Marija je sjajno unovčila svoj trud, zarađuje preko 1000 evra mesečno, evo i o čemu je reč

Do sada je kroz taj program prošlo 1.800 studenata i oko 250 mentora, podsetio je Bumbaširević i dodao da UB ima saradnju i sa ministarstvom građevinarstva gde je obezbeđeno 412 mesta za obavljanje stručne prakse u preduzećima koja su u nadležnosti ministarstva. 

Projekat Nacionalni model studentske prakse ima za cilj da umreži fakultet, institucije lokalne samouprave i privredne subjekte, a realizuju ga Ministarstvo prosvete i nauke, PKS i Stalna konferencija gradova i opština. 

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD posao

SD vesti

SD novčanik

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Slaba kiša
17 Beograd