fbpx
Skip to main content
Nemačka

Otvaraju vrata radnicima iz inostranstva: Do vize i posla u Nemačkoj uz JEDAN USLOV

Foto: Profimedia
Potrebna im radna snaga

Nemački savezni ministar za rad Hubertus Heil radnicima iz inostranstva u određenim branšama želi da olakša pronalaženje zaposlenja u ovoj zemlji.

On se u intervjuu za "Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung" izjasnio za dobijanje privremene vize za one koji traže posao u sektorima kao što su negovatelji, gde je evidentan manjak radne snage.

Njima bi, kako je rekao, trebalo omogućiti da u Nemačkoj mogu da traže posao, međutim želi da isključi mogućnost primanja socijalnih naknada u ovoj zemlji. 

- Mogu pretpostaviti da bi to moglo da podrazumevati da se njegovateljima iz inostranstva omogući dolazak na pola godine u Nemačku kako bi ovde našli posao - rekao je Heil i dodao: 

Berlin
Foto: Profimedia

- Ako im to ne uspe, oni se po isteku tog vremena moraju vratiti u svoje zemlje. 

Reč je o stvaranju "u što većoj meri nebirokratskih procesa" za potencijalne nove zaposlene, kaže on. 

Na insistiranje SPD-a, "velika koalicija" u Berlinu namerava da pokrene usvajanje ovog zakona do kraja godine, čime bi se redefinisala imigracija kvalifikovanih radnika koji su potrebni nemačkoj privredi, te se tako otvorila mogućnost i za one koji nisu akademski obrazovani. Time bi se takođe ograničile i tzv. ilegalne migracije. 

Nemačka kancelarka Angela Merkel je ovaj zakon, na svojoj letnjoj konferenciji za novinare u petak, nazvala "centralnim projektom" vlade.

 

Pročitajte i:

SD posao

SD vesti

SD novčanik

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
-0 Beograd