Skip to main content
sajam zapošljavanja

Otvoren 25. Sajam zapošljavanja u Novom Sadu: Velika tražnja za NOVIM RADNICIMA

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap
Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović kaže da Srbija privlači sve veći broj investitora

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović otvorio je u novosadskom Master centru 25. Sajam zapošljavanja i tom prilikom rekao da trend smanjenja broja nezaposlenih lica ima povoljniji privredni ambijent u Srbiji.

Martinović kaže da postoji velika tražnja za novim radnicima, kao i da Srbija privlači sve veći broj investitora.

- U nekim delovima Srbije postoji veliki broj deficitarnih zanimanja. Ne možemo tako lako da zadovoljimo tražnju poslodavaca, ali treba imati u vidu i da program i mere koje sprovodi NZS, lokalne samouprave i Pokrajina daju direktan podsticaj poslodavcima za novo zapošljavanje, koji itekako utiče na povoljniju sliku na tržištu rada - rekao je on.

Potpredsednica Skupštine Vojvodine i direktorka Pokrajinske službe za zapošljavanje Snežana Sedlar najavila je da će sledeće nedelje biti usvojen Pokrajinski akcioni plan zapošljavanja, koji formalno mora da bude u skladu sa Nacionalnim akcionim planom zapošljavanja.

Brat i sestra u kratkom vremenu ostali bez roditelja: Danas vode uspešan posao i ne kriju KLJUČ USPEHA

- Imaćemo nekoliko novina, a izdvojeno je ukupno 120 miliona za nove mere. Posebno će se stimulisati novo zapošljavanje deficitarnih zanimanja, i to za zanimanja koja su osnovne akademske studije, specijalističke akademske studije i masteri u iznosu od 765.000 dinara po radnom mestu - rekla je Sedlar.

Sedlar je dodala da je, što se tiče novog zapošljavanja ostalih, ranjivih grupa, ili osoba koje su dugoročno u evidenciji za zapošljavanje, za njih izdvojeno 185.000 dinara po osobi.

Kada je u pitanju samozapošljavanje izdvojeno je 250.000 dinara, a za osobe sa invaliditetom i žene postoji pozitivna diskriminacija i tu će biti stimulacija od 300.000 dinara, dodala je ona. Navela je i da je za javne radove predviđeno 15 miliona dinara i oni se odnose na ekologiju, infrastrukturu, kulturu i socijalu.

- Insistiramo na politici jednakih mogućnosti socijalne inkluzije, tako da će neku prednost u bodovanju imati osobe koje su u stanju socijalnih potreba i koje su radno sposobni - kazala je Sedlar.

Direktor kancelarije za lokalni i ekonomski razvoj Goran Sečujski kazao je da je Grad Novi Sad za 2018. godinu predvideo 1,2 miliona evra za podsticanje zapošljavanja.

Prilika za nezaposlene u Srbiji: Nemci HITNO traže radnike, 1,2 miliona nepopunjenih radnih mesta

- Ove godine ćemo nastaviti da finansiramo obuku dva deficitarna zanimanja, IT sektor i obuku za stare zanate. Ono što je novina jeste da ćemo 100 osoba obučiti za zavarivače, što je veoma traženo zanimanje u Srbiji - rekao je Sečujski.

Prema njegovim rečima, juče su završena tri konkursa za zapošljavanje pripravnika, stručne prakse i javne radove, a u narednih nekoliko dana se očekuju novi konkursi za nezaposlena lica u evidenciji NSZ koja žele da pokrenu privatne poslove.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD posao

SD vesti

SD novčanik

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
22 Beograd