fbpx
Skip to main content
Penzioneri

OVA DRŽAVA NAJVIŠE BRINE O SVOJIM GRAĐANIMA: Imaju najkraću radnu nedelju, a u slučaju otkaza platu dobijaju dve godine

Foto: Profimedia/ilustracija
Danska je jedna od država s najboljom poslovnom kulturom u svetu, a Danci su već godinama jedan od najsrećnijih naroda na planeti.

Danska je, takođe, jedna od najboljih zemalja za biznis i podržava preduzetnike. Tako njeni građani odmah dobijaju veliku pomoć države u svakoj situaciji. Danac, koji ostane bez posla, ne mora da brine za svoju egzistenciju, jer će država odmah priskočiti u pomoć. Oni koji dobiju otkaz, mogu da dobiju i do 90 odsto plate koju su primali dok su bili u radnom odnosu. I to traje dve godine, kako bi im se omogućilo da prežive bez posla, ali i da plate sebi prekvalifikaciju ili neku obuku kako bi što brže našli novi posao.

Danska ima najkraću radnu nedelju u Evropi. Oni najčešće izlaze s posla oko 16 časova, ali su zato tokom rada vrlo vredni i produktivni,

Po potrebi, država pomaže onima kojima je potrebno više novca nego što iznosi njihova plata, čime im pokriva veći deo troškova za decu.

LAST MINUTE PONUDE ZA JUN U TRAVELLAND-U UZ POPUSTE DO 60%!

LAST MINUTE PONUDE ZA JUN U TRAVELLAND-U UZ POPUSTE DO 60%!

ZVANIČNO POTVRĐENO! Srpski proizvodi izlaze na tržište od 180 MILIONA LJUDI: Potpisivanje sporazuma 1. OKTOBRA

ZVANIČNO POTVRĐENO! Srpski proizvodi izlaze na tržište od 180 MILIONA LJUDI: Potpisivanje sporazuma 1. OKTOBRA

"To je početak SVETSKOG TEHNOLOŠKOG RATA!" Putin o POSLEDICAMA američkog udara na Huavej

"To je početak SVETSKOG TEHNOLOŠKOG RATA!" Putin o POSLEDICAMA američkog udara na Huavej

Predškolsko, osnovno i srednje školovanje, kao i studiranje su besplatni. Tako da su studenti i roditelji rasterećeni dodatnih troškova.

Danska ima modernu tržišnu ekonomiju, ima naprednu industriju s vodećim svetskim kompanijama u farmaceutskoj industriji, pomorskom saobraćaju i obnovljivim izvorima energije te visokotehnološki poljoprivredni sektor. Danci uživaju visok životni standard, a imaju i snažne mere socijalne sigurnosti – javno zdravstvo i školstvo dostupni su svima pod jednakim uslovima, a tu je i podrška nezaposlenima itd.

Njihova otvorena ekonomija zavisi o spoljnoj trgovini te vlada snažno podupire liberalizaciju trgovine. Danska je neto izvoznik hrane, nafte i plina, ali zavisi od uvoza sirovina za proizvodni sektor.

Tajna je u prilagodljivosti

Tajna uspeha Danske možda leži u njihovoj prilagodljivosti promenama. Na primer, uspostavili su specifičan model tržišta rada koji se temelji na fleksibilnom radnom zakonodavstvu, što znači jednostavno zapošljavanje i otpuštanje radnika, ali uz jaku socijalnu sigurnost.

Takav model omogućava prilagođavanje promenama u ekonomiji.

- U Danskoj imamo dugu istoriju uspešnih nacionalnih reformi, od kojih, verujem, ostale evropske zemlje mogu naučiti. Stvorili smo model koji kombinuje veliku fleksibilnost pri zapošljavanju i otpuštanju s robusnim sistemom socijalne sigurnosti: tzv. model fleksi-sigurnosti. Ovaj model uživa široku političku i javnu podršku u Danskoj, a tokom godina razvijen je uz blisku saradnju nekoliko danskih vlada: desnog i levog centra – sindikata i poslodavaca - rekao je ministar Lars Loke Rasmusen.

Danska parlament
Foto: Profimedia

Osnov modela je dopustiti kompanijama i javnim institucijama da brzo reaguju na promene u tražnji i ekonomiji, istovremeno osiguravajući socijalnu sigurnost onima koji ostanu bez posla i pružajući im pristup obuci i novim veštinama koje će im omogućiti povratak na tržište rada.

Model služi interesima poslodavaca i radnika te je omogućio danskoj ekonomiji da se lako prilagodi promenama u globalnoj ekonomiji.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD posao

SD vesti

SD novčanik

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Mist
11 Beograd