fbpx
Skip to main content
Foto: Profimedia

PAZITE DA VAS FIRME NE PREVARE: Ne pristajte na posao ako na intervjuu čujete ove stvari

Foto: Profimedia
Kada imamo razgovor za posao, u većini slučajeva smo dosta strogi prema sebi, preispitujemo se da li smo dovoljno stručni, obrazovani i sposobni za posao za koji smo i konkurisali.

Ono što grešimo i što bi trebalo uvek da imamo na umu, jeste da i mi treba da damo sud o poslodavcu kod kojeg treba da radimo, jer i mi smo njima potrebni, a ne samo oni nama.

NOVAC NADOHVAT RUKE: Uskoro prijava za 60 evra pomoći države, evo kako da ih dobijete 

NOVAC NADOHVAT RUKE: Uskoro prijava za 60 evra pomoći države, evo kako da ih dobijete 

SJAJNE VESTI ZA GRAĐANE SRBIJE - ISPLATA POMOĆI NEZAPOSLENIMA I DO 200 EVRA! Ko sve ima pravo na finansijsku podršku

SJAJNE VESTI ZA GRAĐANE SRBIJE - ISPLATA POMOĆI NEZAPOSLENIMA I DO 200 EVRA! Ko sve ima pravo na finansijsku podršku

VAŽNO OBAVEŠTENJE ZA UGOSTITELJE: Otkriveno šta će biti sa taksama na bašte u junu i julu

VAŽNO OBAVEŠTENJE ZA UGOSTITELJE: Otkriveno šta će biti sa taksama na bašte u junu i julu

Svakako treba više da cenimo svoje znanje i iskustvo koje imamo i da to otvoreno i pokažemo, naravno, na suptilan način, nikako hvalisanjem sebe. 

Veoma je bitno da na tom intervjuu dobro sagledamo sve kako bismo bili sigurni da je firma u kojoj treba da radimo ozbiljna i uspešna. Imajte na umu nejasnoće, verbalne dogovore, preveliku spremnost za zapošljavanje i preuranjene zahteve za vašim ličnim podacima, jer to može ukazivati na to da je firma lažna, da ima toksično okruženje ili na neki drugi način nije ono što se čini na prvi pogled.

Dobro obratite pažnju na sledeće stvari:

VELIKA PLATA? Zvuči super, ali budite oprezni

Nerazumno visoka plata uobičajeni je znak da posao možda neće biti onakav kako se čini, prema stručnjaku za karijeru Ejlin Šaraga. "To bi mogao biti znak da niko ne želi posao, jer su uslovi toksični. Oni bi mogli biti očajni i želeli da vas zaposle samo kako bi rešili hitan problem". 

To znači da vam možda i neće reći sve pojedinosti posla, nego će gledati da prvo prihvatite posao, pa tek onda da pokažu ustvari šta se sve od vas očekuje.

Nejasni detalji o vašim odgovornostima mogli bi biti znak nestabilnosti

-Ako nemaju odgovore na vaša pitanja, to bi mogao biti znak za uzbunu - upozorava Šaraga. Ta pitanja mogu sadržati pojedinosti o vašim poslovnim odgovornostima, radnom okruženju firme, kada biste trebali da počnete s radom ili u kojem smeru kompanija planira da ide u narednih 10 godina. Prema Šaragi, nejasnoća znači neorganizovanost i nestabilnost.

Menadžer zapošljavanja koji se preterano trudi da vas zaposli može ukazivati na probleme u kompaniji

-Firma koja se čini previše željnom da vas zaposli odmah će tražiti vaš odgovor (na ponudu) i insistiraće da krenete s poslom odmah. To može biti znak da su očajni i da nisu pažljivo tražili kako bi pronašli odgovarajuću osobu- kaže ona.

posao
Foto: Profimedia/ilustracija

Ako je proces intervjuisanja prebrzo prošao, to bi moglo značiti da je firma očajna

Dok niko ne uživa da čeka da im se firme jave nakon razgovora za posao, spor proces zapošljavanja je normalan."Ubrzani proces zapošljavanja glavni je znak za uzbunu", upozorava Liz Rajan, osnivačica i izvršna direktorka Human Workplacea, za Forbes.

"Kad smo u potrazi za poslom i željni da pobegnemo od toksičnog radnog mesta, skloni smo da ne postavljamo teška pitanja".

Visoka stopa promene zaposlenih ukazuje na probleme

"Kompanije bi mogle imati visoke stope menjanja zaposlenih iz više razloga, kao što je odlazak zaposlenih početnih nivoa na bolja radna mesta, zapošljavanje mnogih za minimalnu platu ili ako druge firme nude više novca za isti posao", kaže Šaraga.

Ako kompanija ima visoku stopu promene zaposlenih zbog lošeg upravljanja ili toksičnog radnog okruženja, to je razlog za razmatranje alternativne kompanije.

Pre prihvatanja posla, proverite ima li kompanija dobru reputaciju

Proguglajte kompaniju u vezi s negativnim vestima i pravnim podacima. Pokušajte da pitate i sadašnje i bivše zaposlene šta misle o njoj, ako imate mogućnost za to.

I ono možda naizgled nerazumno, ali svakako bitno….

Ako vam intuicija kaže da nešto nije u redu, budite oprezni, sledite osećaj

"Znaćete kada intuitivno nešto nije sasvim u redu. Ako se tako osećate tokom postupka zapošljavanja, devet od deset puta ste u pravu i trebalo biste da potražite posao negde drugo", kaže Vitman.

 

SD posao

SD vesti

SD novčanik

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
22 Beograd