fbpx
Skip to main content
Srednjoškolci

POČELO DUALNO OBRAZOVANJE U SRBIJI: Ovo su 4 nova obrazovna profila za srednjoškolce

Foto: Profimedia
Srednjoškolci će od ove godine moći da biraju obrazovne profile posle kojih će se odmah zaposliti

Pomoćnik ministra prosvete za srednje obrazovanje Aleksandar Pajić izjavio je da je plan upisa u srednje škole u Srbiji završen i da će biti objavljen ovih dana, a ove godine će se u ponudi naći četiri nova obrazovna profila i to po dualnom modelu obrazovanja.

BIVŠI HRVATSKI MINISTAR: I čistačica je ZNALA da AGROKOR PROPADA!

Lepa vest za 350.000 srpskih radnika: Do 15. septembra odluka o POVEĆANJU MINIMALCA!

- Spisak svih škola s ponudom obrazovnih profila i brojem predviđenih mesta prvo će đacima dostupan u elektronskoj formi - na sajtu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i moći će besplatno da se preuzme. Zatim će se naći i u prodaji kao deo 'Konkursa za upis u srednju školu2017/18' u štampanom izdanju Prosvetnog pregleda - najavio je Pajić u razgovoru za "Politiku".

Predsednik Komisije za upis u srednje škole je kazao da u četiri nova obrazovna profila, koji će se po prvi put naći u ponudi srednjih škola po dualnom modelu obrazovanja, spadaju: tehničar za logostiku i špediciju, operater za preradu metala, mehaničar motornih vozila i elektrotehničar za obnovljive izvore energije.

- Od novih smerova koje sada uvodimo trogodišnji su tehničar za logistiku i špediciju , operater za preradu metala i mehaničar motornih vozila. Četiri godine traje obrazovanje budućih elektrotehničara za obnovljive izvore energije - naveo je Pajić.

Srednjoškolci ispred škole
Foto: Profimedia

On je objasnio da će "ovi obrazovni profili biti uvedeni u mašinskim, tehničkim i elektrotehničkim školama koje su u saradnji s privredom za njima izrazile želju, ali i uspostavile saradnju s kompanijama spremnim da ih podrže, stipendiraju i omoguće praktičnu nastavu za đake u svojim pogonima".

- Ono (obrazovni profili) će zaživeti svuda gde je postojala spremnost škola i potreba privrede - rekao je Pajić.

Navodi se da više od 69.000 đaka ove godine završava osmi razred, a planom upisa predviđeno je oko 74.000 mesta za buduće srednjoškolce u prvom razredu.

srednjoškolci na ispitu
Foto: Profimedia/ilustracija

Pomoćnik ministra kao posebnu novinu u ponudi smerova za buduće gimnazijalce, i to naročito talentovane, koji osim mature polažu i prijemni ispit, najavljuje uvođenje novog obrazovnog programa - za đake s posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku.

- To je smer za darovite učenike za računarstvo i informatiku, kao što su slični smerovi za obdarene za matematiku i fiziku, gde se uči po posebnom programu za talentovanu decu, a odeljenje čini maksimalno 20 đaka - objasnio je Pajić.

On je dodao da će novi smer za učenike s posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku postojati u deset gimnazija širom Srbije, a biće ukupno 12 odeljenja pošto će u Novom Sadu i Kragujevcu biti po dva takva odeljenja.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
20 Beograd