fbpx
Skip to main content
Žensko preduzetništvo

Podsticaj za privrednice u Srbiji: Za žensko preduzetništvo obezbeđeno 100 miliona dinara

Foto: Profimedia
Porodične firme kao stub evropske ekonomije

Konkurs za žensko inovativno preduzetništvo objavljen je danas, a za tu namenu država je obezbedila 100 miliona dinara, poručio je u Kosjeriću ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović. 

Popović je obilazeći domaćinstvo i preduzetničku radnju Jasminke Ðurović iz Kosjerića, rekao da program ženskog inovativnog preduzetnistva, za koje je Vlada Srbije izdvojila 100 miliona dinara, ima za cilj da što više promoviše kod žena i devojaka otvaranje preduzetničkih radnji.

- Želim da poručim svim ženama da nisu inovacije samo visoke tehnologije, inovacije su i kada Jasminka ubaci u svoj sok đumbir pa se taj sok bolje prodaje sutra - rekao je Popović.

Ministar je pojasnio da se na raspisani javni poziv mogu javiti i organizacije, ali i lokalne samouprave u Srbiji.

Žene
Foto: Profimedia

- Organizacije mogu da dobiju sredstva do 10 miliona dinara, a lokalne samouprave do 15 miliona dinara - kaže Popović.

Sva sredstva koja je država obezbedila su bespovratna, napominje ministar Popović.

Želja ministarstva i države je, kaže, da što više žena ima mogućnost da dobiju obuku i edukaciju, ali i da dobiju grantove kako bi kupovinom neke nove proizvodne opreme ili usluga, mogle da budu konkurentnije na tržištu. 

Nenad Popović
Foto: Srbija Danas

- Nekom je potrebna oprema, nekome je potrebno samo da se pomogne u prodaji, marketinškoj delatnosti ili pomoć u realizaciji svojih proizvoda kako bi bili uspešniji i na domaćem, a možda i na stranom tržištu - objašnjava ministar.

Kaže da je u ukupnom procesu podsticanja ženskog inovativnog preduzetništva u Srbiji veoma važno raditi na edukaciji devojčica od 12 i 13 godina, kako je to inače slučaj u Evropskoj uniji, gde se one od tog uzrasta obrazuju u osnovnim veštinama programiranja, u matematici i IT-u, ali takođe i u drugim delatnostima koje su vezane za selo i grad. Preduzetnica Jasminka Ðurović, koja proizvodi džemove i sokove, rekla je da bi joj mnogo značilo kada bi dobila deo sredstva te da bi taj novac uložila u nabavku rashladne komore i na taj način unapredila svoju proizvodnju. 

- Mnogo bi mi značilo ako bi dobila ta sredstva jer bi sačuvala svoje voće, ne bi ga davala u hladnjaču u bescenje - napominje Ðurović.

Nove izmene od 1. oktobra: Svi koji planiraju firmu, ova STAVKA je obavezna

Povećana produktivnost i zadovoljstvo radnika: Radno vreme u Srbiji da se SMANJI na ŠEST SATI

Ministar kaže da su porodične firme, poput ove koju vodi Jasminka Ðurović, stub evropske ekonomije. Popović je podsetio da u Austriji, Nemačkoj, Italiji ili Mađarskoj, 70 do 80 odsto svih kompanija su upravo male porodične firme. 

Ministar Popović sastao se danas i sa predsednikom Opštine Kosjerić Žarkom Ðokićem, a danas će otvoriti i manifestaciju "Čobanski dani" u tom mestu.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD posao

SD vesti

SD novčanik

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
19 Beograd