fbpx
Skip to main content
ljudi na ulici

Porasla potražnja za srpskim prosvetnim radnicima: U ovim evropskim zemljama nude platu preko 2.000 evra

Foto: Profimedia/ilustracija
Šansa za naše radnike nikad bolja

U odnosu na proteklu školsku godinu, porast za nastavom na srpskom jeziku, primetna je u Grčkoj i Norveškoj, dok je u Kini ukinuta. Mnogi prosvetni radnici odlaze u sopstvenoj režiji, gde mahom rade u privatnim školama.

Ana Marija je presekla, pa otišla u OVU evropsku državu: Plata joj je tri puta veća, ne planira da se vraća!

Uroš se sa porodicom iz Novog Sada preselio na salaš: Imaju svoju baštu, a prve komšije su im guske

Prema podacima Ministartsva prosvete u školskoj 2017/2018 na radu u inostranstvu angažovano 22 redovna i 25 honorarnih nastavnika. Najveća potražnja za prosvetarima je u Grčkoj, ali i u Norveškoj.

U odnosu na prethodnu školsku godinu, najviše je povećano u Grčkoj gde su otvorene nove grupe u Volosu i Larisi (oko 60 učenika), tako da u Grčkoj sada rade četiri honorarna nastavnika.

Testiranje
Testiranje
Foto: Profimedia/ilustracija

Zapaža se značajnije povećanje broja učenika i u Norveškoj – za dve nove grupe. U odnosu na prošlu godinu (84 učenika) u ovoj školskoj godini nastavu će pohađati 111 učenika.

U Francuskoj je u školskoj 2016/2017. godini, u odnosu na prethodnu godinu (536) broj učenika povećan za 98 učenika (ukupan broj učenika 634), tako da je za narednu školsku godinu izabran još jedan honorarni nastavnik, odnosno u Francuskoj trenutno rade 3 redovna i 4 honorarna nastavnika.

Hit oglas za posao u Srbiji: Dnevnica je 1.000 dinara, ali postoji samo jedan mali uslov

Ove školske godine izabran je i nastavnik koji će ostvarivati nastavu u Kraljevini Danskoj.

Obrazovno-vaspitni rad na srpskom jeziku u inostranstvu, po Posebnom programu osnovnog obrazovanja ostvaruje se, dakle, u Švajcarskoj, SR Nemačkoj, Italiji, Grčkoj, Norveškoj, Finskoj, Francuskoj, Belgiji, Danskoj i Južnoafričkoj Republici.

Do ove školske godine ostvarivana je dopunska nastava i u Kini, a od ove školske godine nema novih polaznika.

Ovim poslovima možete da se bavite u Srbiji samo sa srednjom školom i licencom, a zarade su vrtoglave

Nastava se odvija po Posebnom programu osnovnog obrazovanja u inostranstvu, koji je sastavni deo Pravilnika o ostvarivanju obrazovno-vaspitnog rada u inostranstvu. Posebni program sadrži nastavni plan, koji čine tri nastavna predmeta: Srpski jezik, Moja otadžbina Srbija i Osnovi kulture srpskog naroda.

Posebni program osnovnog obrazovanja i vaspitanja u inostranstvu realizuje se na tri uzrasna nivoa: mlađem (prvi, drugi i treći razred), srednjem (četvrti, peti i šesti razred) i starijem (sedmi i osmi razred), sa fondom od 105 do 114 časova godišnje za svaki predmet, zavisno od realnih mogućnosti organizacije nastave i njene usklađenosti sa redovnom nastavom u stranoj državi.

učenici Treće beogradske gimnazije
Foto: Srbija Danas

Za ostvaren pun fond časova plata nastavnika u državi članici Evropske unije iznosi 1.600 evra, a u Švajcarskoj 3.200 franaka, navode u Ministartsvu prosvete. 

Ukoliko nastavnik izvodi nastavu u više mesta u stranoj državi, uz korišćenje regionalnog prevoza, plata iznosi 1.800 evra i 3.600 švajcarskih franaka. Ako nastavnik realizuje nastavu sa više od 84 učenika (što je puna norma) za svakog učenika, do 105, dobija 10 evra, odnosno 18 franaka.

To znači da plata nastavnika najčešće iznosi oko 2000 evra, odnosno 4000 švajcarskih franaka.

Redovnim nastavnicima, koji su u inostranstvo upućeni iz škola na teritoriji Republike Srbije, država uplaćuje mesečne doprinose na platu koju bi imali da rade u školi

.Treba im 80.000 hiljada radnika: Nedostaju radnici u građevinarstvu, obrazovanju, zdravstvu i IT sektoru

Redovni i honorarni nastavnici angažuju se rešenjem, na godinu dana, sa mogućnošću produženja. Novim Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja propisano je da redovni nastavnik može biti angažovan za rad u inostranstvu najduže četiri godine.

U većini zemalja u kojima je organizovana dopunska nastava na srpskom jeziku nastavnici i učenici imaju podršku zemlje prijema – moguće je dobiti učionice u školama, neke države pružaju i finansijsku pomoć dopunskoj nastavni, poput SR Nemačke (na primer, pokrajina Baden-Virtenberg). U nekim zemljama, na primer u Francuskoj, nastava na maternjem jeziku (ELKO nastava) deo je obrazovnog sistema. Ta činjenica, međutim, uslovljava da obrazovni sistem Francuske postavlja i izvesna ograničenja kad je reč o uzrastu učenika koji mogu pohađati ELKO nastavu.

Nenad je nekad bio ugostitelj, a danas posle OVE OBUKE ima platu 700 DOLARA!

Prema navodima norveških medija, do 2020. godine ova zemlja će se susresti sa odlaskom velikog broja prosvetara u penziju, što će otvoriti veliki broj radnih mesta u ovoj zemlji. Prema nezvaničnim podacima prosečna plata nastavnika u srednoj školi je oko 350.000 norveških kruna, tj. na godišnjem nivou, prosvetni radnik u Norveškoj zaradi 37.ooo evra, odnosno oko 3.000 evra mesečno.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD posao

SD vesti

SD novčanik

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
-1 Beograd

Korona skener

Korona virus COVID-19