fbpx
Skip to main content
gradilište

Posao za 4.000 Leskovčana: Investitori stižu u grad na Veternici

Foto: Profimedia/ilustracija
Intenzivni radovi na gradlištima

Radovi na izgradnji sve tri nove fabrike u gradu na Veternici biće završeni do kraja godine. U njima će posao dobiti blizu 4.000 radnika, a u lokalnoj samoupravi očekuju da iskustva investitora iz Velike Britanije, Južne Koreje i Turske budu najbolja preporuka za dolazak novih investicija.

Britanska kompanija "Delfi", odnosno "Aptiv pakard" gradi fabriku za proizvodnju kablova za auto-industriju, južnokorejska "Jura" moderan pogon za proizvodnju komponenti za električne automobile, a turski konfekcionar "Džinsi Srbija" se seli u novi prostor i najavljuje širenje proizvodnje.

Pročitajte i:

Na gradilištima su u toku intenzivni radovi, a pored objekata u leskovačkoj Zelenoj zoni, budućoj adresi "Aptiv pakarda", gradi se i nedostajuća komunalna infrastruktura. Za izgradnju saobraćajnice duge pola kilometra, parking prostora, kanalizacione mreže, uličnog osvetljenja i trafostanice iz gradskog budžeta biće izdvojeno nešto više od 47 miliona dinara.

- Ovo je samo jedan od načina kojima pokušavamo da privučemo strane investitore. Tu smo da, pored ustupanja zemljišta i davanja objekata u zakup bez nadoknade, brzo reagujemo i da im obezbedimo adekvatnu komunalnu infrastrukturu koja odgovara potrebama njihove proizvodnje, ali i investitorima koji će tek doći u Leskovac - kazao je gradonačelnik Goran Cvetanović.

"Aptiv pakard" je prva kompanija koja je besplatno dobila zemlju u novoj poslovnoj zoni kako bi otvorila 2.500 radnih mesta, a u toku su radovi na opremanju proizvodne hale čija je ukupna površina veća od 20.000 metara kvadratnih. "Jura", koja godinama posluje u Leskovcu, dobila je iste beneficije za zapošljavanje oko 1.000 radnika, dok je za potrebe turskog investitora Grad, u postupku stečaja, otkupio nekadašnje pogone "Sintetike" i, uz pomoć države, potpuno ih renovirao. U taj posao je uloženo 185 miliona dinara, a "Džinsi Srbija" će otvoriti dodatnih 350 radnih mesta.

- "Juri" smo besplatno ustupili zemljište bivšeg "Jugekspresa" koje je lokalna samouprava kupila u postupku stečaja - podseća Cvetanović i dodaje da je Leskovac prva lokalna samouprava u Srbiji koja je na ovaj način obezbedila povoljne lokacije za grinfild i braunfild investicije.

Zelena zona

Leskovac u takozvanoj Zelenoj zoni raspolaže sa oko 40 hektara komunalno opremljenog zemljišta. Ova zona je prvobitno bila namenjena skladišnim i prerađivačkim kapacitetima u oblasti poljoprivredne proizvodnje, ali je prvi investitor stigao tek kada je, promenom planskih dokumenata, otvorena i za laku industriju.

 

Pročitajte i:

SD posao

SD vesti

SD novčanik

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
2 Beograd