fbpx
Skip to main content
radnja, butik

POSLA U SRBIJI IMA BUKVALNO ZA SVE: Ko god hoće može da radi, PLATA I DO 70.000 RSD

Foto: Profimedia/ilustracija
Svi koji žele da rade u Srbiji neće imati problem da zarade

Najviše poslova će biti za dva meseca, kada krene žetva, pa će najviše sezonaca u Subotici i okolini raditi na njivama, na predaji ječma i baliranju slame, kao i u plastenicima, gde stižu paradajz, krastavci i paprika. Njihova dnevnica je od 1.000 do 1.500 dinara. Mnogi poljoprivrednici se žale da već godinama ne mogu da nađu radnike, jer mladi na rad odlaze uglavnom na primorje, gde zarade mnogo više. Zbog toga se, po junskoj vrelini, na njivama mogu videti samo stariji, od 40 do 50 godina.

OBJAVILI LISTU TRAŽENIH ZANIMANJA: Pronađite se i započnite novi život u OVOJ ZEMLJI

Ove sezone biće posla za sve koji žele da zarade tokom leta. Traže se kandidati za deljenje letaka, rad u polju i na građevini, ali i za pranje vozova.

Poslodavci tragaju i za zamenom za administrativne radnike, koji odlaze na zasluženi odmor. Angažman se može naći i u kafićima i restoranima, naročito vikendom, kada je konobarima potrebno pojačanje za svadbe i mature. Dnevna zarada je od 1.200 do 1.600 dinara. 

konobar
Foto: Profimedia/ilustracija

U jednoj beogradskoj omladinskoj zadruzi rekli su da mesečno može da se zaradi od 25.000 do 30.000 dinara, ali da ima kandidata koji su u kol-centrima uspevali da dobiju i po 70.000 dinara. To je, kako kaže, specifična vrsta posla, jer šefovi nude fiksnu osnovicu, a varijabila zavisi od učinka. 

 - Trenutno imamo ponudu za više od 100 radnih mesta za ugostiteljske radnike - navodi Milićeva. 

 - Otvara se lanac restorana i pekara kojima je potrebno 50 ljudi. Ima posla i za fizičke radnike na utovaru i istovaru, kao i u završnim radovima na građevini. Jedan od "lepših" poslova, koji je dobro plaćen, jeste rad u buticima. Oni traže ispomoć kada su akcije, da kače zujalice i da vraćaju robu koju kupci isprobavaju. Za to dobijaju 200 dinara po satu, tako da je njihova dnevnica u ravni sa teškim fizičkim poslovima na građevini - objašnjava menadžer omladinske zadruge.

NOVA POTVRDA DA JE OVO NAJISPLATIVIJI BIZNIS: Ceo kraj menja struku i počinje da gaji OVU VOĆKU

Mesečna plata koja se dobija za točenje goriva u Beogradu, Novom Sadu, Kikindi, Čačku i Kragujevcu je 25.000 dinara. Oni koji ne vole da rade na suncu, mogu izabrati posao promotera za pultovima u nekom od tržnih centara, u kojima klime odlično rade.

prodavacica slaze robu u butiku
Foto: Profimedia/ilustracija

U Novom Sadu traže radnike za prodaju na otvorenom, rad u kafićima i u letnjim baštama, kao i za selidbe, građevinske poslove, pa i rad u okolnim selima. Dnevnica je, u zavisnosti od težine posla, od 800 do 2.000 dinara. Povrtari i voćari se, međutim, žale kako je teško naći radnu snagu, pa već godinama angažuju iste radnike, koje dovoze iz udaljenijih sela. 

ILI "UVALJUJ", ILI LETIŠ SA POSLA: Evo šta se krije iza nasrtljivih bankarskih službenika

 - Poslovi nisu teški, radi se na vađenju krompira i šargarepe, dnevnica je i do 2.000 dinara, ali iz Novog Sada niko nije došao da radi - kaže Marko, jedan od proizvođača povrća iz Begeča i dodaje da radnike dovozi iz Gložana, Pivnica, a ima ih i iz Futoga. 

radnici, građevina, Rusija
Foto: Profimedia/ilustracija

Ljudi koji u Loznici i okolini žive od nadničarenja, u ove dane, najsigurnije do posla dolaze odlaskom na branje malina, gde domaćini plaćaju dnevnicu do 1.700 dinara. Toliko plaćaju i za branje višanja. Građevinski pomoćnici mogu da zarade najviše 2.000 dinara, ali tog posla je sve manje. Neprijavljeni konobari ne mogu da dobiju više od 1.500 dinara u dane kada gazde najbolje rade. 

VRHUNSKA ZARADA: Ulaganja skoro da nema, a plaćaju između 20 i 30 EVRA ZA KILOGRAM

Sezonske poslove u Nišu nude uglavnom mnogobrojni kafići, koji imaju letnje bašte. Sva mesta konobara uglavnom su popunjena još pre početka sezone, jer su mnogi studenti ranije prijavili za rad tokom leta. Njihova dnevnica u kafićima je od 700 do 900 dinara, plus bakšiš. Za branje voća u niškoj komšijskoj opštini Merošina plaćalo se 13 dinara za kilogram. 

Maline
Foto: Profimedia

AKO ZATRUDNIŠ DOBIĆEŠ OTKAZ: Evo kako srpski poslodavci ŠTITE SVOJE INTERESE

Kao i ranijih godina, moleraj je u Požarevcu najisplativiji sezonski posao, jer je tržište veliko. Za prosečan stan od oko 50 kvadrata, ili dvostruko veću kuću, moleri zarade od 200 do 400 evra, jer uzimaju najmanje dva evra po kvadratu zida. Pošto najčešće rade u tandemu, krečenje mogu da obave za dva dana, što znači da im dnevnica bude 50 do 100 evra. Ukoliko farbaju stolariju, za jedan prozor ili vrata naplaćuju 20 evra, a za postavljanje laminata od 1 do 1,5 evra po kvadratu. Kao i ranijih godina, sezonci na području Požarevca sami tragaju za poslovima, jer oglašavanja nema ni u lokalnim medijima, ni na sajtovima agrarnih fondova.

Pročitajte i:

SD posao

SD vesti

SD novčanik

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
20 Beograd