fbpx
Skip to main content
Poslodavac

Poslodavci OČAJNI: Otvorili KONKURS za 400 radnika, pronašli DVA, a onda su povukli POSLEDNJI POTEZ

Foto: Profimedia/ilustracija
Iz službe za ljudske resurse prethodno pozvali 1.200 nezaposlenih, samo sto se uopšte javilo

Jedno preduzeće u Bosni i Hercegovini suočava se sa velikim deficitom radne snage, a na poslednjem konkursu su tražili 400 radnika, a pronašli dva.

Iako u Prevent grupaciji sistematično pristupaju izazovima obezbeđenja radne snage, suočavaju se s ogromnim teškoćama, pa su tako u Visokom od potrebnih 400 radnika za proizvodnju za Ford Fokus uspeli da angažuju samo dva.

- Pitanju ljudskih resursa pristupamo kroz dva projekta. Jedan je iznikao iz Prevent School Automotive koja je prerasla u Takt akademiju kojom prikupljamo adekvatne kadrove iz tzv. VSS i srednjoškolskog segmenta, ali smo učestvovali i u projektima prekvalifikacije u Goraždu, Srebrenici, Travniku, i u poslednje vreme u Ključu - izjavio je član Uprave Prevent grupe Kenan Nalbantić.

Poslodavac
Poslodavac
Foto: Profimedia/ilustracija

To su, kako je kazao, projekti koji su sistematski organizovani preko Grupacije kao nosioca projekta i nekih organizacija za podršku poput Švajcarske ambasade, USAID-a, UNDP-a itd.

Takođe, bili su uključeni i zavodi za zapošljavanje u različitim sredinama.

- U svakom od primera imamo i različite konkretne brojeve. U Visokom od 4.000 evidentiranih na Zavodu, koleginice iz našeg HR-a su pozivale 1.200 nezaposlenih, od kojih se samo stotinjak javilo na telefonski poziv, 40 je prošlo kroz obuku, a samo njih dvoje je potpisalo ugovor o radu. Nama nedostaje još 398 radnika! - rekao je Nalbantić.

Evo načina da DOBRO ZARADITE: Ovih 6 poslovnih ideja doneće vam FINANSIJSKU SLOBODU, a možete raditi OD KUĆE

- Nismo se na tome zaustavili. Mi smo u Visokom, Brezi, Ilijašu, Kaknju, te u Zavidovićima i drugim opštinama u okolini obišli srednje škole, razgovarali sa direktorima kako bi učenike završnih razreda (bilo je to u maju ove godine) mogli zaposliti kod nas - kazao je on na Poslovnom forumu Privredne komore FBiH u sklopu panela posvećenog usklađivanju obrazovnog sistema sa potrebama tržišta rada i sprečavanja odliva kadrova.

Dodao je da je kompanija otišla toliko daleko da je za potrebe pokretanja proizvodnje u Travniku i Bugojnu organizovala sastanak sa sekretarima mesnih zajednica koji su onda išli od kuće do kuće i animirali potencijalne radnike.

 

Pročitajte i:

SD posao

SD vesti

SD novčanik

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Light intensity drizzle
2 Beograd